Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je danas da Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast i da su što bolji odnosi Zagreba i Beograda preduslov stabilnosti u tom dijelu Evrope.

Region 19.02.2016 | 22:25
Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast

"Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj dio Evrope. Stabilnost se tu može obezbijediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj", rekao je Solana na konferenciji "Mišljenja o međunarodnoj situaciji", koja je održana u Diplomatskoj školi u Madridu.

Podsjetivši da je Hrvatska sada članica EU, dok je Srbija van tog saveza, Solana je rekao da je NJemačka uvijek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, dok je Srbija zanemarivana.

"Srbija mora postati dio EU. Ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Evropu", kaže Solana.

On je naveo da je iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučeno da je potrebno preventivno djelovati i da su odgađanja pogubna.

"Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice", rekao je Solana, koji je bio i ministar spoljnih poslova Španije.

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, smatra da na "Kosovu stvari nisu ispale dobro".

"Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, ali, ipak, je granica, a Srbija je spremna da razgovara. Takođe, treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja", rekao je Solana i dodao da će se stav Španije prema Kosovu neće mijenjati.

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vrijeme kada je ta alijansa bombardovala SRJ, kaže da je bombardovanje zgrade Ambasade Kine u Beogradu 7. maja 1999. godine bilo greška.

"Nije bilo nikakve namjere da se pogodi kineska Ambasada. Kineski predsjednik i ambasador poslije toga nisu htjeli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno", rekao je Solana.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kontrapunkt

19.02.2016 22:32

Hrvatska ima nacionalističku, patriotsku vlast. Dakle, Solana, ne s.ri.

ODGOVORITE
Name

АДВОКАТ

19.02.2016 23:32

Да СРБи имају своју СРБску државу као што немају Солана, Клинтон и многи други политичари и војне старешине НАТО ПАКТА одавно би они већ били осуђени од Суда у СРБији као ратном злочинци. СРЕЋА НАША ПТО РАТНИ ЗЛОЧИНИ НИКАДА НЕ ЗАСТАРУЈУ. ДОЋЕ ОНИ НА СУД ПРАВДЕ ПРИЈЕ ИЛИ ПОСЛЕ ЗАЈЕДНО СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА!

ODGOVORITE
Name

Md

20.02.2016 10:33

Kažu zločinac se vraća na mjesto zločina pa ti si bio glavni kad ste bombardovali Srbe da bi ustaše bile na vlasti.

ODGOVORITE
Name

rodjo

20.02.2016 12:13

Bolje bi ti bilo da se malo vise posvetis svojoj zemlji,nego sto guras nos u tudja dvorista.Prije 20 god u Spaniji se izjasnjavalo 68% stanovnistva kao katolici,a sada samo 28%.

ODGOVORITE