Сарајка и Гватемалц крунисали љубав

Када је Амра Билајац (28) из Градачца прије пет година кренула на курс арапског језика у главни град Египта Каиро није могла ни сањати да ће тамо упознати љубав свог живота, Хектора Аукара (27) из Гватемале.

Босна и Херцеговина 14.02.2016 | 10:20
Сарајка и Гватемалц крунисали љубав

Упознавали су се, дружили, били пријатељи тих седам мјесеци колико су били у Каиру и тада су се растали. Комуникацију су наставили путем интернета.

То је помогло да ово двоје младих људи одрже контакт и схвате да не желе живјети једно без другог.

Хектор је након годину дана дошао у БиХ и запросио Амру са којом је годину након зарука ступио у брак. Тренутно живе и раде у Сарајеву, гдје је Амра завршила Факултет исламских наука.

Сретни и насмијани своју љубавну причу испричали су за Анадолу Агенцy (АА).

"Крајем 2010. и почетком 2011. године били смо у Каиру на студију. Тачније, били смо на курсу арапског језика и ту смо се срели, упознали и дружили. Прво смо били пријатељи али је касније то израсло у нешто више. Тамо смо провели око седам мјесеци", казала је на почетку разговора сада Амра Билајац Ауцар.

Када је дошло вријеме да се раздвоје нису могли једно без другог.

"Годину након тога смо само комуницирали путем интернета. Тада је добио и стипендију да иде на студије у Саудијску Арабију и то је била прилика да посјети и БиХ. Након годину дана дошао је у БиХ и тада смо се заручили. Био је овдје мјесец дана. Годину након зарука и узели смо се. Вјенчање је било у БиХ. Хектор је из Гватемале, средња Америка. Хтјели смо да вјенчање буде негдје у близини мојих родитеља тако да смо се вјенчали у близини Градачца", испричала је Амра.

На вјенчању је била присутна и Хекторова мајка са братом и сестрама.

"Отац није могао доћи, али је дошао касније. Још нисам посјетила његову државу, нисмо се успјели организовати, али планирамо то ускоро", казала је Амра.

Амрини родитељи су били изненађени када им је први пут испричала за Хектора. Међутим, то се промијенило након упознавања с њим.

"Први пут када су чули да желим продужити боравак у Египту због некога то је било страшно. Никада нисам ни помислила да би могла имати момка или да би се могла удати за некога ван БиХ. Али једноставно нашли смо се. Они су га онда упознали, прво преко интернета, а када је дошао овамо јако им се свидио. Прихватили су га јако добро. Као да је члан породице од првог дана. Као да им је син. Он је особа која се лахко заволи", испричала је Амра.

Хектор је у двије године, колико је у БиХ, стекао и много пријатеља.

"Он је јако отворен, комуникативан, нашао је много пријатеља. И ја сам га покушала повезати са људима јер знам како је када дођеш у непознату земљу. Он се јако добро уклопио. Нашао је круг људи са којима се може дружити", испричала је Амра.

Некада је главни проблем био језик, поготово када је Амрин отац у питању, али и то се ријешило.

"У породици, пошто он зна мало босански, отац више говори њемачки, споразумијевали су се сигналима. Наравно, ту сам ја била као преводилац, али временом и он је научио мало босанског, а отац енглеског и тако су почели комуницирати. Када их оставим саме тек тада видим колико Хектор зна наш језик", казала је Амра кроз смијех. Поручује да "су их спојили љубав и вјера". Хектор је припадник мањинске муслиманске заједнице у својој домовини.

Хектор о Амри прича са много љубави. Упознавали су се, како је казао, из дана у дан готово седам мјесеци.

"Тада нисам био сигуран да желим провести живот са њом. Желио сам је као дјевојку, желио сам је још упознати. Али много ми је недостајала када смо били раздвојени. Тада сам уствари и схватио да је желим заувијек у свом животу", присјетио се Хектор.

Сам себи је тада казао да ће је запросити чим се виде сљедећи пут.

"Када сам то казао родитељима прихватили су. Казали су да сам одрасла особа, да нисам више дијете и знам шта желим. Казали су да ме подржавају и тада сам одлучио доћи у БиХ. За мушкарца је лакше бити раздвојен од породице него од жене", казао је Хектор у разговору за АА.

Нашао је много пријатеља али и посао у БиХ.

"Први дани у БиХ су били јако лијепи. Упознавао сам нову традицију, културу и људе, али и језик који је јако тежак", казао је Хектор,

Култура ове двије земље је много другачија.

"Људи у БиХ су топли, друштвени и прихватају те као дио породице. Не осјећам се као да сам далеко од куће", поручио је Хектор.

(Анадолија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Даидза

14.02.2016 10:47

Подсјеца ме на једну прицу пријератну када се Фата удала за црнца и довела га у куцу код својих и поцела ха хвалити како је побозан,клања пет вакат намаза овако онако а нана јој сједила у цоску дневнога боравка само је прокоментарисала "лијепи нас влах(србин)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

14.02.2016 12:01

Код разних народа припадник туђег народа; Германи су тако звали Келте, а касније и Романе; Словени сличну реч употребљавају за Италијане; Турци називају Власима све хришћане (а код Хрвата катка назив за Србе); Припадник једног огранка Румуна (код нас)

Name

Карадоз

14.02.2016 11:55

Како Сарајка кад је из Градацца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па лијепо...

14.02.2016 12:09

Сарајка из Градачца,к'о и овај арапин из Гватемале!

Name

Иначе...

14.02.2016 12:12

Хектор је старо исламско име!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.02.2016 17:26

Пишите више о РСу, јер у федерацији нема Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

14.02.2016 19:06

Није ми јасно због чега су ови муџахедини толико занимљиви. Неки јадо из Гватемале се удао за ову умотану техеранку звана "Сарајка" из Градачца!!!Чудна ми чуда.То је можда информација за њихов "мултиетнички" Аваз а мени се хебе за то.

ОДГОВОРИТЕ