Укинут "бијели хљеб" за функционере у БиХ

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ усвојило је данас Закон по којем се укида тзв. бијели хљеб, односно привилегија функцинера у Заједничким институцијама БиХ да годину дана након истека мандата примају пуну плату. У СДС-у најављују да ова мјера није довољна, те да ће инсистирати на усвајању Закона о испитивању поријекла имовине.

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 22:58
Укинут "бијели хљеб" за функционере у БиХ

Док већина радника широм БиХ не прима редовно плату коју тешком муком зарађује, функционери Заједничких институција БиХ имали су привилегију да још годину дана након истека мандата примају пуну плату, а практично сједе код куће. Усвајањем приједлога посланика СББ-а та привилегија им је укинута. "Укида се `бијели хљеб`, укида се накнада за нерад",каже предлагач Закона, посланик СББ-а у Представничком вијећу Парламентарне Скупштине БиХ Дамир Арнаут.

Из СДС-а поручују: "Ово је добра и корисна мјера, али то није довољно." "Оно што нам сада треба је притисак јавности на Савјет министара, предсједнике политичких партија и нас парламентарце да усвојимо Закон о испитивању поријекла имовине", истиче предсједавајући Вијећа народа Огњен Тадић и додаје: "Прави напредак овог друштва ка демократији и слободи јесте усвајање Закона о испитивању поријекла имовине. Тај закон нам треба како бисмо се одвојили од свих оних људи који су злоупотријебљавали и власт, и политику, и протекле ратове, и све оно што се дешавало предходних 20 година и више ради личног богаћења."

Ипак, има и оних којима се укидање "бијелог хљеба" баш не допада. "Мислим да овај закон није добар. Системски не рјешава ово питање, нема ни сагласност Министарства финасија у Савјету министара БиХ које је припремило нови Закон о платама и накнадама који ово питање уређује на сасвим другачији начин", истиче замјеник предсједавајућег Вијећа народа и члан ХДЗ-а БИХ Бариша Чолак.

О каквом приједлогу Министрства финансија се ради, објашњава посланик СББ-а Дамир Арнаут. "Министар Беванда је предложио да функионерима привилегија бијелог хљеба остане пола године након истека мандата. Грађани нису тражили укидање половине или фртаља `бијелог хљеба`, него његово укидање у потпуности", истиче Арнаут.

Укидањем тзв. бијелог хљеба, односно укидањем привилегије да функционери Заједничких институција БиХ годину дана након истека мандата примају пуни износ плате, у буџету БиХ направиће се уштеда од најмање два милона марака након сваког изборног циклуса. Уколико би се сличан закон усвојио у ентитетским и кантоналним скупштинама, уштеда би била и знатно већа.

(БН ТВ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

007

09.02.2016 16:22

Напокон нешто корисно.А сада,да умањите и Ваша примања на 2000-2500км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

09.02.2016 21:05

И укинути разноразна примања типа накнада за учешћима у разним комисијама, надзорним и управним одборима, те накнаду за одвојен живот и друге привилегије које су сасвим неоправдане

Name

Едо , Слатина - Тузла

09.02.2016 16:36

Коначно нешто корисно и да се каже да ова садашња "власт" на нешто и личи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

09.02.2016 19:15

И сви који су годинама добијали "бијели хљеб" да врате паре! Мало им биле функционерске плате од 5-6 хиљада мјесецно, а и онако нису функционицали. Багра безобразна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перп

09.02.2016 19:45

Па немојте неће имати леба да једу јадницци

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко_из_масе

09.02.2016 20:35

види ових из КРА-ДЕ-ЗЕА све им мало. Лопови једни нису ни остали пуно бољи ал барем ето не иду уз народу уз длаку. Док 40% људи у БиХ нема посла, пола од оних који раде имају минималац неки не могу ни то да наплате, пола пензинера има најнижу пензију од 326 КМ ФБиХ не знам у РС колика је најнижа али и ту већина пензионера прима најнижу. И њих није стид да буду против закона, закона којег нема нигдје у свијету да значи послије мандата годину паламудиш код куће и за то инкасираш око 70.000 марака. Да су то неки посланици који су нешто урадили за ову земљу и људе као да нам је незапосленост испод 5% па да се расипа. Не очекујем ништа позитивно од њих ал стварно је превише, толико су бахати и немају осјећај за реалност. ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

10.02.2016 06:17

Велика лаз, ово је патка за јавност, хљебови се не укидању, остаце и даље закон на снази,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

10.02.2016 06:44

Ужас. Баш кад ја требам да уђем у задничке институције укидају бијели хљеб. Која неправда, а ови дебили до сада су узимали лопатом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

10.02.2016 09:32

Кад су чули за ову вијест пола Бућа потока похрлило у продавнице да купују бијели хљеб.

ОДГОВОРИТЕ