Хакери ускоро у вашем фрижидеру

Полако али сигурно, тврде стручњаци, све наше кућне и друге справе - од рерни, телевизора и фрижидера па до новчаника, компјутера и кола - биће повезане огромном мрежом названом "Интернет предмети".

Информационе технологије 08.02.2016 | 08:58
Хакери ускоро у вашем фрижидеру

То ће нам олакшати живот, наводе познаваоци, тако што ће предмети аутоматски обављати рутинске, свакодневне обавезе. На жалост, то ће нас у исто време учинити много рањивијим него до сада.

Пре само неколико година били смо забринути за безбедност наших компјутера, док су возила и кућна техника, попут фрижидера и термостата били потпуно одвојени од остатка света. Али то се мења великом брзином.

"Већина људи ће се одједном наћи у ситуацији да су све њихове справе које користе сваки дан повезане у мрежи, и то ће у неку руку учинити њихов живот једноставнијим и лагоднијим. Са друге стране, ако то све није добро заштићено, могло би да додје до разних проблема, од основног коришћења тих направа, до проблема са сајбер криминалом као што је крадја идентитета", наводи Јоси Атијас, генерални директор "Дојо Лабс".

Многа модерна возила имају уграђене компјутере, који могу да се прикаче на интернет путем паметног телефона власника, па чак и директно, што их чини лаким мамцем за нападе хакера.

Хакери су у јулу 2015. године даљински зауставили једно возило фирме Џип чироки. И произвођачи возила и приватне фирме за безбедност на интернету осмишљавају апликације за компјутере у колима како би их заштитили од евентуалних напада.

"Наш програм је уграђен у најважнији део система унутар кола и одатле прати функције унутражње мреже и да ли постоји било какав покушај упада или хаковања, док у исто време и спречава хакере да удју у систем", истиче Асаф Ацмон, потпредседник Тоwерсец.

Други размишаљу о будућности када ће и наши домови постати паметни.

Компанија са седиштем у Калифорнији "Дојо Лабс" недавно је представила справу која прати све сумњиве активности око кућних апарата на даљинску контролу путем интернета.

"Систем зна како да аутоматски анализира понашање апарата и када идентификује неку неправилност у раду, власник добија обавештење о томе, а апарат аутоматски блокира", наводи Јоси Атијас.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар