Курц и Црнадак данас у Сарајеву о култури

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак састаће се данас у Сарајеву са савезним министром за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијаном Курцом и учествовати у свечаном отварању Манифестације "Година културе БиХ - Аустрија 2016".

Босна и Херцеговина 08.02.2016 | 07:52
Курц и Црнадак данас у Сарајеву о култури

Састанак ће бити одржан у згради Министарства иностраних послова /МИП/ БиХ са почетком у 9.30 часова.

Црнадак ће потом учествовати у свечаном отварању манифестације "Година културе БиХ - Аустрија 2016", које ће бити одржано у Народном позоришту у Сарајеву, саопштено је из МИП-а БиХ.

Са аустријским шефом дипломатије и министром цивилних послова БиХ Адилом Османовићем, Црнадак ће се обратити на конференцији за новинаре која је заказана у 12.00 часова у Народном позоришту.

Црнадак ће учествовати и у дискусији "Разговори о култури БиХ - Аустрија - улога умјетности и културе", која ће бити одржана у Народном позоришту са почетком у 12.30 часова, а потом и на пријему и отварању изложбе "Библиографија као одраз веза Аустрија-БиХ".

Из аустријске Амбасаде саопштено је да ће, поводом званичног отварања манифестације "Година културе", организовати "Разговор о култури" са Курцом, Црнатком, Османовићем и радницима из области културе.

Година културе 2016, под мотом "Упознајмо се боље", представиће најбоље радове на пољу сликарства, музике, филма, књижевности и науке, наведено је у саопштењу.

Савезни министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије, те министри Црнадак и Османовић, присуствоваће конференцији за медије и том приликом потписаће споразум о научној и технолошкој сарадњи између Аустрије и БиХ.

Након потписивања споразума, министри ће учествовати у "Разговору о култури", гдје ће са истакнутим радницима из области културе изнијети мишљења о култури и будућем развоју, али и сарадњи на овом пољу.

Већ првога дана посјете он ће из Сарајева отићи у Београд.

Једна од главних тема разговора у Србији и Македонији биће избјегличка криза и приједлог како се ишта може умањити, док ће са представницима свих земаља главна тема бити интеграција у Европску унију и тежак процес приступа.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

кенгур

08.02.2016 07:22

Ех баш ме занима оће ли се и Миле састати са Курцом:) ипак је он главни баја:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.02.2016 07:26

Црнадак це прицати (свирати) Курцу о култури? Којој бре култури...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.02.2016 10:42

П.С. Господине Црнадак, нисам мислио нита лосе вама, али тај дјецак, о култури!? Ја бих радије да он иде тразити цвијетице по Алпама као "Фердинанд" по Спанији...па нека се тамо културно "ваздизе"!

Name

Драган

08.02.2016 09:57

Кад нам наметну ове да нас као воде ка ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Језицке зацкољице

08.02.2016 11:07

Јос један доказ (мозда злоупотребе) мањкавости у насем језику сто се тице наводјења страних термина и имена, због цега ова вијест добија најблазе рецено неозбиљне коментаре. Овдје се ради наиме о цовјеку ције је име и презиме Себастиан Курз. У нас се у принципу говори како се писе док у свијету није тако. Такодје, правило је у иностранству да се страни термини пису и цитају онако како се то пису и цитају у дотицној земљи тј. на дотицном језику. Врхунац насих језицких пристраности јесте да се текстови на енглеском језику пису цирилицом(!).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.02.2016 13:49

Води Аустро-угра куци па расправљај о језику!

Name

Језицке зацкољице 2

09.02.2016 09:58

Језик и култура су непроцјењиво благо на којем се, ако се зели, мора мукотрпно и дуго радити док се као углед и ‘образ’ могу изгубити ‘за један дан’. Треба имати у виду да је ријец благо синоним за стоку, мозда и не слуцајно. Да ли су насем ‘бравару’ на сахрану били досли скоро сви званицници свијета тог времена слуцајно или због нецега другога? И од старе ере је познато да ако неки народ, дрзаву, хоцес добро узети под своје, онда прво удари по интелигенцији. Да не наводим гдје, када и ко је ста радио на насим просторима, поредјење са оним сто је сада у нас (преостало) остављам цитаоцима. Такодје имамо сијасет примјера како нас разноврсни кадар у медјувремену вец деценијама постизе изузетне успјехе у свијету на скоро свим пољима дјеловања.