Kurc i Crnadak danas u Sarajevu o kulturi

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastaće se danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijanom Kurcom i učestvovati u svečanom otvaranju Manifestacije "Godina kulture BiH - Austrija 2016".

Bosna i Hercegovina 08.02.2016 | 07:52
Kurc i Crnadak danas u Sarajevu o kulturi

Sastanak će biti održan u zgradi Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH sa početkom u 9.30 časova.

Crnadak će potom učestvovati u svečanom otvaranju manifestacije "Godina kulture BiH - Austrija 2016", koje će biti održano u Narodnom pozorištu u Sarajevu, saopšteno je iz MIP-a BiH.

Sa austrijskim šefom diplomatije i ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem, Crnadak će se obratiti na konferenciji za novinare koja je zakazana u 12.00 časova u Narodnom pozorištu.

Crnadak će učestvovati i u diskusiji "Razgovori o kulturi BiH - Austrija - uloga umjetnosti i kulture", koja će biti održana u Narodnom pozorištu sa početkom u 12.30 časova, a potom i na prijemu i otvaranju izložbe "Bibliografija kao odraz veza Austrija-BiH".

Iz austrijske Ambasade saopšteno je da će, povodom zvaničnog otvaranja manifestacije "Godina kulture", organizovati "Razgovor o kulturi" sa Kurcom, Crnatkom, Osmanovićem i radnicima iz oblasti kulture.

Godina kulture 2016, pod motom "Upoznajmo se bolje", predstaviće najbolje radove na polju slikarstva, muzike, filma, književnosti i nauke, navedeno je u saopštenju.

Savezni ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije, te ministri Crnadak i Osmanović, prisustvovaće konferenciji za medije i tom prilikom potpisaće sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Austrije i BiH.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministri će učestvovati u "Razgovoru o kulturi", gdje će sa istaknutim radnicima iz oblasti kulture iznijeti mišljenja o kulturi i budućem razvoju, ali i saradnji na ovom polju.

Već prvoga dana posjete on će iz Sarajeva otići u Beograd.

Jedna od glavnih tema razgovora u Srbiji i Makedoniji biće izbjeglička kriza i prijedlog kako se išta može umanjiti, dok će sa predstavnicima svih zemalja glavna tema biti integracija u Evropsku uniju i težak proces pristupa.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kengur

08.02.2016 07:22

Eh baš me zanima oće li se i Mile sastati sa Kurcom:) ipak je on glavni baja:)

ODGOVORITE
Name

Ja

08.02.2016 07:26

Crnadak ce pricati (svirati) Kurcu o kulturi? Kojoj bre kulturi...?

ODGOVORITE
Name

Ja

08.02.2016 10:42

P.S. Gospodine Crnadak, nisam mislio nita lose vama, ali taj djecak, o kulturi!? Ja bih radije da on ide traziti cvijetice po Alpama kao "Ferdinand" po Spaniji...pa neka se tamo kulturno "vazdize"!

Name

Dragan

08.02.2016 09:57

Kad nam nametnu ove da nas kao vode ka EU...

ODGOVORITE
Name

Jezicke zackoljice

08.02.2016 11:07

Jos jedan dokaz (mozda zloupotrebe) manjkavosti u nasem jeziku sto se tice navodjenja stranih termina i imena, zbog cega ova vijest dobija najblaze receno neozbiljne komentare. Ovdje se radi naime o covjeku cije je ime i prezime Sebastian Kurz. U nas se u principu govori kako se pise dok u svijetu nije tako. Takodje, pravilo je u inostranstvu da se strani termini pisu i citaju onako kako se to pisu i citaju u doticnoj zemlji tj. na doticnom jeziku. Vrhunac nasih jezickih pristranosti jeste da se tekstovi na engleskom jeziku pisu cirilicom(!).

ODGOVORITE
Name

Tito

08.02.2016 13:49

Vodi Austro-ugra kuci pa raspravljaj o jeziku!

Name

Jezicke zackoljice 2

09.02.2016 09:58

Jezik i kultura su neprocjenjivo blago na kojem se, ako se zeli, mora mukotrpno i dugo raditi dok se kao ugled i ‘obraz’ mogu izgubiti ‘za jedan dan’. Treba imati u vidu da je rijec blago sinonim za stoku, mozda i ne slucajno. Da li su nasem ‘bravaru’ na sahranu bili dosli skoro svi zvanicnici svijeta tog vremena slucajno ili zbog necega drugoga? I od stare ere je poznato da ako neki narod, drzavu, hoces dobro uzeti pod svoje, onda prvo udari po inteligenciji. Da ne navodim gdje, kada i ko je sta radio na nasim prostorima, poredjenje sa onim sto je sada u nas (preostalo) ostavljam citaocima. Takodje imamo sijaset primjera kako nas raznovrsni kadar u medjuvremenu vec decenijama postize izuzetne uspjehe u svijetu na skoro svim poljima djelovanja.