Проусташке снаге шире мржњу против Срба

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио појаву летака против Срба у Хрватској у загребачком насељу Шалата.

Регион 06.02.2016 | 12:00
Проусташке снаге шире мржњу против Срба

"Очигледно је да проусташке снаге настављају да шире националну и верску мржњу и подстичу на насиље према преосталим Србима у Хрватској с циљем да код њих створе осећај страха и угрожености. Србима се шаље јасна порука да нису добродошли у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују", рекао је Линта, а наводи се у саопштењу.

Линта позива хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, хрватског премијера Тихомира Орешковића и заменика председника Владе Томислава Карамарка да најоштрије осуде појаву летака антисрпске садржине и позову надлежне органе да спроведу ефикасну истрагу и кривично казне починиоце овог недела.

"Посебно забрињава чињеница да антисрпство и промоција усташтва постају готово нормалне појаве у Хрватској, јер нема стварне воље да се хрватско друштво суочи са тамном страном своје историје", истиче Линта.

Загребачки кварт Шалата затрпан је јуче ујутру лецима против Срба у Хрватској у којима непознати аутор из своје перспективе описује њихово понашање и стање у Новинарском дому, где је Српско народно веће ове године обележило Божић по Јулијанском календару.

"У Новинарском дому увек само једна странка има изборни штаб и увек само једна странка слави победе или, уз помоћ сумњиве математике, доводи у питање победе другачије опције и слави "своје" победе. У новинарском се дому изговарају ратничке синтагме типа "Или ми или они", дакле претње - упућене и политичким противницима и свима онима који су се усудили да тим противницима дају свој глас. Докле тако? Враћа ли се то на велика врата 1945. година", пренео је јуче речи непознатог аутора портал Индеx.хр.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Усташлук никад не мирује

06.02.2016 12:14

ВЕЋ ВИЂЕНО И ДОЖИВЉЕНО !!! Па Хрвати ће се суочити са тамом своје прошлости само уколико им Ватикан и/или Њемачка то наложе. Онда ће послушно све и урадити до задњег слова. Међутим, ово је утопија. Једном усташа, увијек усташа, ушло им у гене, вишегенерацијски његовано. И оно мало Срба што је остало у Хрватској добро је и нормално с обзиром на то кроз шта су све пролазили током рата, послије рата и сада (било у градовима или селима, свеједно) беспрекидно притискање на све начине. Напросто, недостатак кисеоника, али зато сјетих се једно вријеме су дијелили лименке на којим је писало ЧИСТ ХРВАТСКИ ЗРАК. Жао ми је што је не мали број Срба да би опстали готово асимилирани. Знам то, познајем их. Одрасти под ХР небом и причати о овом није исто као само причати о овом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.02.2016 22:25

Супер написано! Све сам преживио,видио властитим очима.Само никад немогу да сватим да нити ови наши/тако да их назовем/ исто се понашају према нама,који смо то преживјели,и дошли овдје.Мислим ако се не варам да су чак и гори?Нпр: Отимају замјењена имања куће станове а у Хрватској се имовина невраћа,и тако праве од нас двоструког прогнаника.Горе се лијепо понашају док не дознају да си СРБИН а онда,онда све може??али ништа НЕМОЖЕ.

Name

Михаило Микић

06.02.2016 22:47

Велика је разлика између СРБа и хрвата. СРБи се рађају као СРБи а умиру као југословени и комунисти. Хрвати се такође рађају као хрвати а умиру као римокатолички КРИЖАРИ или УСТАШЕ! ЧАСТ ПОЈЕДИНИМ ХРВАТИМА КОЈИ НИСУ УСТАШЕ!

Name

xxл

07.02.2016 08:57

Неки Срби такође умиру као профашисти и шовинисти. Дакле између Хрвата фашиста и Срба фашиста нема никакве разлике. И једни и други срамоте свој народ. Дакле, исти је то сој, човјекомрзаца.

Name

Доберман

06.02.2016 19:33

Колико је мука Хицко имао да створи крволоцну звијер, мморао је укрстати 5 раса најкрволоцнијих паса.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.02.2016 20:03

Зашто проустаске снаге то су окорели фашисти и устасе

ОДГОВОРИТЕ