Proustaške snage šire mržnju protiv Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio pojavu letaka protiv Srba u Hrvatskoj u zagrebačkom naselju Šalata.

Region 06.02.2016 | 12:00
Proustaške snage šire mržnju protiv Srba

"Očigledno je da proustaške snage nastavljaju da šire nacionalnu i versku mržnju i podstiču na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj s ciljem da kod njih stvore osećaj straha i ugroženosti. Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju", rekao je Linta, a navodi se u saopštenju.

Linta poziva hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i zamenika predsednika Vlade Tomislava Karamarka da najoštrije osude pojavu letaka antisrpske sadržine i pozovu nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu i krivično kazne počinioce ovog nedela.

"Posebno zabrinjava činjenica da antisrpstvo i promocija ustaštva postaju gotovo normalne pojave u Hrvatskoj, jer nema stvarne volje da se hrvatsko društvo suoči sa tamnom stranom svoje istorije", ističe Linta.

Zagrebački kvart Šalata zatrpan je juče ujutru lecima protiv Srba u Hrvatskoj u kojima nepoznati autor iz svoje perspektive opisuje njihovo ponašanje i stanje u Novinarskom domu, gde je Srpsko narodno veće ove godine obeležilo Božić po Julijanskom kalendaru.

"U Novinarskom domu uvek samo jedna stranka ima izborni štab i uvek samo jedna stranka slavi pobede ili, uz pomoć sumnjive matematike, dovodi u pitanje pobede drugačije opcije i slavi "svoje" pobede. U novinarskom se domu izgovaraju ratničke sintagme tipa "Ili mi ili oni", dakle pretnje - upućene i političkim protivnicima i svima onima koji su se usudili da tim protivnicima daju svoj glas. Dokle tako? Vraća li se to na velika vrata 1945. godina", preneo je juče reči nepoznatog autora portal Index.hr.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ustašluk nikad ne miruje

06.02.2016 12:14

VEĆ VIĐENO I DOŽIVLJENO !!! Pa Hrvati će se suočiti sa tamom svoje prošlosti samo ukoliko im Vatikan i/ili Njemačka to nalože. Onda će poslušno sve i uraditi do zadnjeg slova. Međutim, ovo je utopija. Jednom ustaša, uvijek ustaša, ušlo im u gene, višegeneracijski njegovano. I ono malo Srba što je ostalo u Hrvatskoj dobro je i normalno s obzirom na to kroz šta su sve prolazili tokom rata, poslije rata i sada (bilo u gradovima ili selima, svejedno) besprekidno pritiskanje na sve načine. Naprosto, nedostatak kiseonika, ali zato sjetih se jedno vrijeme su dijelili limenke na kojim je pisalo ČIST HRVATSKI ZRAK. Žao mi je što je ne mali broj Srba da bi opstali gotovo asimilirani. Znam to, poznajem ih. Odrasti pod HR nebom i pričati o ovom nije isto kao samo pričati o ovom.

ODGOVORITE
Name

xy

06.02.2016 22:25

Super napisano! Sve sam preživio,vidio vlastitim očima.Samo nikad nemogu da svatim da niti ovi naši/tako da ih nazovem/ isto se ponašaju prema nama,koji smo to preživjeli,i došli ovdje.Mislim ako se ne varam da su čak i gori?Npr: Otimaju zamjenjena imanja kuće stanove a u Hrvatskoj se imovina nevraća,i tako prave od nas dvostrukog prognanika.Gore se lijepo ponašaju dok ne doznaju da si SRBIN a onda,onda sve može??ali ništa NEMOŽE.

Name

Михаило Микић

06.02.2016 22:47

Велика је разлика између СРБа и хрвата. СРБи се рађају као СРБи а умиру као југословени и комунисти. Хрвати се такође рађају као хрвати а умиру као римокатолички КРИЖАРИ или УСТАШЕ! ЧАСТ ПОЈЕДИНИМ ХРВАТИМА КОЈИ НИСУ УСТАШЕ!

Name

xxl

07.02.2016 08:57

Neki Srbi takođe umiru kao profašisti i šovinisti. Dakle između Hrvata fašista i Srba fašista nema nikakve razlike. I jedni i drugi sramote svoj narod. Dakle, isti je to soj, čovjekomrzaca.

Name

Doberman

06.02.2016 19:33

Koliko je muka Hicko imao da stvori krvolocnu zvijer, mmorao je ukrstati 5 rasa najkrvolocnijih pasa.......

ODGOVORITE
Name

Md

06.02.2016 20:03

Zašto proustaske snage to su okoreli fašisti i ustase

ODGOVORITE