Сваке године пријети нова опасност

Након што смо прошле и претпрошле године за длаку избјегли неке катастрофалније посљедице птичјег грипа и грознице Западног Нила, који су у ФБиХ и Српској, ипак, однијели неколико живота, ове године нас је снашао свињски грип који је за само неколико дана у БиХ покосио пет особа!

Босна и Херцеговина 06.02.2016 | 07:31
Сваке године пријети нова опасност

Док из надлежних институција поручују да нема мјеста паници, статистике показују да је број заражених грипом, у односу на крај 2015, у цијелој БиХ у драстичном порасту!

Тако је само у ФБиХ посљедње седмице јануара регистровано 1.117 обољења сличних грипу, док су крајем децембра лани забиљежена 584 таква случаја.

Из федералног Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) саопштили су да у овом ентитету сваке седмице региструју неколико стотина обољелих од грипа.

Потврђена зараза

Слична ситуација је и у Српској, а из Института за јавно здравство (ИЗЈЗ) РС поручују да се управо налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипа, као и других респираторних узрочника.

Од посљедица заразе вирусом АХ1Н1, у народу познатом као свињски грип, у Сарајеву и Зеници су у року од само два дана преминула два пацијента, док се у Универзитетском клиничком центру Сарајево (УКЦС) љекари и даље боре за живот једног пацијента.

С друге стране, грип је, такође за само неколико дана, однио и три живота у Српској. У бањалучкој болници тренутно је хоспитализован 21 пацијент с грипом, док је код петоро њих потврђен вирус АХ1.

У ИЗЈЗ кажу да је у овој сезони први случај вируса АХ1 регистрован у децембру прошле године.

"У болницама РС у посљедњој седмици јануара тестирано је седам узорака на вирус инфлуенце, а код пет је утврђен вирус АХ1. У болницама РС пријављено је 16 случајева респираторне инфекције који су захтијевали хоспитализацију", каже специјалиста епидемиолог др Нина Родић Вукмир.

У УКЦС су потврдили за Пресс да се у овој здравственој установи тренутно налази шест пацијената код којих је потврђена зараза вирусом АХ1Н1.

"У најтежем стању и даље је пацијент С. И. из Зенице, који је под сталним љекарским надзором", саопштили су из УКЦС.

Љекари упозоравају да се грип веома лако преноси са особе на особу директним контактом, те удисањем ситних капљица из ваздуха које у себи садрже вирус.

За разлику од ове године у којој свињски грип пријети као никад до сада, грађанима БиХ лани је страх у кости утјеравао птичји грип, који је почетком прошле године у Универзитетском клиничком центру у Тузли однио један живот.

Ситуација је била посебно опасна у Европи, због чега су надлежне институције у БиХ забраниле увоз перади из неколико европских земаља.

Опасни комарци

Ријеч је о изузетно заразној вирусној болести која се шири међу птицама, а која, додуше у ријетким случајевима, може да се пренесе с врсте на врсту, па тако и на човјека.

Годину раније, грађани РС и БиХ су страховали од опасних комараца који изазивају грозницу Западног Нила, од које је у септембру 2014. преминуо шестогодишњи дјечак из Бањалуке.

Заразу шире домаћи комарци који вирус добијају од птица селица, сисајући њихову крв. Касније њиме инфицирају људе, али се инфекција не преноси са човјека на човјека.

Код заражених особа могу настати теже запаљенске болести централног нервног система, попут менингитиса и енцефалитиса.

Зика стигла у Европу!

Опасни вирус зика већ увелико се с америчког континента преселио у Европу, а СЗО је 1. фебруара прогласила глобалну ванредну ситуацију због његовог алармантног ширења.

Зика се преноси уједом комарца, а љекари посебно указују на опасност од преношења с труднице на плод, с обзиром на то да се новорођена дјеца заражена овим вирусом рађају с дефектом мозга сличном микроцефалији.

Вирус је прије неколико дана дијагностикован код једне труднице у Шпанији, док су бразилске власти потврдиле да може да се пренесе и путем трансфузије крви.

Званичници у Тексасу саопштили су да се једна особа у Даласу инфицирала након сексуалног односа са особом која је претходно боравила у Венецуели.

Извор: Прес

 

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЛАБОРАТОРИЈА

06.02.2016 08:51

СВЕ ЈЕ ТО ПЛОД "ВРИЈЕДНИХ РУКУ" У ЛАБОРАТОРИЈАМА СВЈЕТСКИХ МОЋНИКА. ТРЕБА ЗАРАДИТИ ЛОВУ НА ЛИЈЕКОВИМА, ФАРМАЦЕУТСКОЈ ИНДУСТРИЈИ, ПРОГРАМИРАНИМ ИНЖЕЊЕРИНГОМ УТИЦАТИ НА БРОЈЧАНОСТ ПОПУЛАЦИЈЕ У СВИЈЕТУ. МА СВЕ ЈЕ ТО УНАПРИЈЕД ПРИПРЕМЉЕН "ДНЕВНИ РЕД". САД НА "МЕНИЈУ" ИМАМО ЕТО ЗИКА ВИРУС. ПРИЈЕ ТОГА , А И ЈОШ УВИЈЕК КРМЕЋИ ГРИП, ПА ПЕРНАТИ ГРИП, А ХИВ ОДАВНО СТАРА "ТРЖИШНА ПОНУДА", АЛ ЕТО СА ЊИМ СЕ САДА ЖИВИ (СМИЛОВАЛИ СЕ ПА НАПРАВИЛИ ЛИЈЕКОВЕ ДА СЕ НЕ УМРЕ АЛ ДОЖИВОТНО ПИЈЕ И ПЛАЋА), ТРЕТИРА СЕ КАО ХРОНИЧНА БОЛЕСТ. НА ШТА ЈЕ СВЕ СПРЕМАН ЉУДСКИ РОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

06.02.2016 09:44

Управо тако. Сваке године произведу нови вирус и пусте га у свијет да убија људе и смањује популацију. При томе се зараде добре паре на продаји скупих вакцина. На тај нацин масони-фармацеути остварују висе циљева (сију стах и панику, смањују популацију и масно зарадјују)...слицно као и домаци политицари својим лупетањем и неспособносцу...