Svake godine prijeti nova opasnost

Nakon što smo prošle i pretprošle godine za dlaku izbjegli neke katastrofalnije posljedice ptičjeg gripa i groznice Zapadnog Nila, koji su u FBiH i Srpskoj, ipak, odnijeli nekoliko života, ove godine nas je snašao svinjski grip koji je za samo nekoliko dana u BiH pokosio pet osoba!

Bosna i Hercegovina 06.02.2016 | 07:31
Svake godine prijeti nova opasnost

Dok iz nadležnih institucija poručuju da nema mjesta panici, statistike pokazuju da je broj zaraženih gripom, u odnosu na kraj 2015, u cijeloj BiH u drastičnom porastu!

Tako je samo u FBiH posljednje sedmice januara registrovano 1.117 oboljenja sličnih gripu, dok su krajem decembra lani zabilježena 584 takva slučaja.

Iz federalnog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) saopštili su da u ovom entitetu svake sedmice registruju nekoliko stotina oboljelih od gripa.

Potvrđena zaraza

Slična situacija je i u Srpskoj, a iz Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS poručuju da se upravo nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa gripa, kao i drugih respiratornih uzročnika.

Od posljedica zaraze virusom AH1N1, u narodu poznatom kao svinjski grip, u Sarajevu i Zenici su u roku od samo dva dana preminula dva pacijenta, dok se u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) ljekari i dalje bore za život jednog pacijenta.

S druge strane, grip je, takođe za samo nekoliko dana, odnio i tri života u Srpskoj. U banjalučkoj bolnici trenutno je hospitalizovan 21 pacijent s gripom, dok je kod petoro njih potvrđen virus AH1.

U IZJZ kažu da je u ovoj sezoni prvi slučaj virusa AH1 registrovan u decembru prošle godine.

"U bolnicama RS u posljednjoj sedmici januara testirano je sedam uzoraka na virus influence, a kod pet je utvrđen virus AH1. U bolnicama RS prijavljeno je 16 slučajeva respiratorne infekcije koji su zahtijevali hospitalizaciju", kaže specijalista epidemiolog dr Nina Rodić Vukmir.

U UKCS su potvrdili za Press da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalazi šest pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom AH1N1.

"U najtežem stanju i dalje je pacijent S. I. iz Zenice, koji je pod stalnim ljekarskim nadzorom", saopštili su iz UKCS.

Ljekari upozoravaju da se grip veoma lako prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom, te udisanjem sitnih kapljica iz vazduha koje u sebi sadrže virus.

Za razliku od ove godine u kojoj svinjski grip prijeti kao nikad do sada, građanima BiH lani je strah u kosti utjeravao ptičji grip, koji je početkom prošle godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli odnio jedan život.

Situacija je bila posebno opasna u Evropi, zbog čega su nadležne institucije u BiH zabranile uvoz peradi iz nekoliko evropskih zemalja.

Opasni komarci

Riječ je o izuzetno zaraznoj virusnoj bolesti koja se širi među pticama, a koja, doduše u rijetkim slučajevima, može da se prenese s vrste na vrstu, pa tako i na čovjeka.

Godinu ranije, građani RS i BiH su strahovali od opasnih komaraca koji izazivaju groznicu Zapadnog Nila, od koje je u septembru 2014. preminuo šestogodišnji dječak iz Banjaluke.

Zarazu šire domaći komarci koji virus dobijaju od ptica selica, sisajući njihovu krv. Kasnije njime inficiraju ljude, ali se infekcija ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Kod zaraženih osoba mogu nastati teže zapaljenske bolesti centralnog nervnog sistema, poput meningitisa i encefalitisa.

Zika stigla u Evropu!

Opasni virus zika već uveliko se s američkog kontinenta preselio u Evropu, a SZO je 1. februara proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog njegovog alarmantnog širenja.

Zika se prenosi ujedom komarca, a ljekari posebno ukazuju na opasnost od prenošenja s trudnice na plod, s obzirom na to da se novorođena djeca zaražena ovim virusom rađaju s defektom mozga sličnom mikrocefaliji.

Virus je prije nekoliko dana dijagnostikovan kod jedne trudnice u Španiji, dok su brazilske vlasti potvrdile da može da se prenese i putem transfuzije krvi.

Zvaničnici u Teksasu saopštili su da se jedna osoba u Dalasu inficirala nakon seksualnog odnosa sa osobom koja je prethodno boravila u Venecueli.

Izvor: Pres

 

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

LABORATORIJA

06.02.2016 08:51

SVE JE TO PLOD "VRIJEDNIH RUKU" U LABORATORIJAMA SVJETSKIH MOĆNIKA. TREBA ZARADITI LOVU NA LIJEKOVIMA, FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI, PROGRAMIRANIM INŽENJERINGOM UTICATI NA BROJČANOST POPULACIJE U SVIJETU. MA SVE JE TO UNAPRIJED PRIPREMLJEN "DNEVNI RED". SAD NA "MENIJU" IMAMO ETO ZIKA VIRUS. PRIJE TOGA , A I JOŠ UVIJEK KRMEĆI GRIP, PA PERNATI GRIP, A HIV ODAVNO STARA "TRŽIŠNA PONUDA", AL ETO SA NJIM SE SADA ŽIVI (SMILOVALI SE PA NAPRAVILI LIJEKOVE DA SE NE UMRE AL DOŽIVOTNO PIJE I PLAĆA), TRETIRA SE KAO HRONIČNA BOLEST. NA ŠTA JE SVE SPREMAN LJUDSKI ROD.

ODGOVORITE
Name

bluka

06.02.2016 09:44

Upravo tako. Svake godine proizvedu novi virus i puste ga u svijet da ubija ljude i smanjuje populaciju. Pri tome se zarade dobre pare na prodaji skupih vakcina. Na taj nacin masoni-farmaceuti ostvaruju vise ciljeva (siju stah i paniku, smanjuju populaciju i masno zaradjuju)...slicno kao i domaci politicari svojim lupetanjem i nesposobnoscu...