Проблеми у Сирији се рефлектују на Балкан

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Лондону да се сваки проблем у Сирији рефлектује на регион Балкана.

Регион 04.02.2016 | 17:07
Проблеми у Сирији се рефлектују на Балкан

"Сваки проблем који постоји у Сирији рефлектује се и на наш регион и ми тражимо решење за стабилност у региону. И Блиски исток, али и Балкан су увек подручја на којима је могуће очекивати кризе, само бољим животним стандардом то може да се превазиђе", казао је Вучић.

Он је казао да помоћ од пола милиона евра, коју је Србија издвојила за помоћ Сирији скромна, али да она говори о поштовању пријатељства са сиријским народом.

"Овде се разговарало о финансијској помоћи и ми ту не можемо да се поредимо са Норвешком или арапским земљама, Катаром, Емиратима, Европском унијом, Немачком.. Новац који смо ми издвојили је скроман, али он говори о нашем поштовању пријатељства са сиријским народом и народима у окружењу Сирије", казао је Вучић који представља Србију на Међународној донаторској конференцији за прикупљање помоћи за Сирију и решавање мигрантске кризе.

Он је казао да ће новац са конференције бити уложн у образовање деце у Сирији, како они не би постали "изгубљена генерација".

"Шта радите са изгубљеном генерацијом, ти људи имају само једну алтернативу, а то је Исламска држава. Није у питању новац, већ бољи животни стандард, онда имате будућност и алтернативу. Ако је немате онда вам преостаје само ИД или било које друго терористичко лудило. Само новцем, нисам сигуран да је могуће победити ИД", казао је Вучић.

Он је казао да му се чини да се свет уједињује око заједничке одлуке по питању избегличке кризе, али да "остаје да се види" да ли ће до решења доћи.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар