Problemi u Siriji se reflektuju na Balkan

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Londonu da se svaki problem u Siriji reflektuje na region Balkana.

Region 04.02.2016 | 17:07
Problemi u Siriji se reflektuju na Balkan

"Svaki problem koji postoji u Siriji reflektuje se i na naš region i mi tražimo rešenje za stabilnost u regionu. I Bliski istok, ali i Balkan su uvek područja na kojima je moguće očekivati krize, samo boljim životnim standardom to može da se prevaziđe", kazao je Vučić.

On je kazao da pomoć od pola miliona evra, koju je Srbija izdvojila za pomoć Siriji skromna, ali da ona govori o poštovanju prijateljstva sa sirijskim narodom.

"Ovde se razgovaralo o finansijskoj pomoći i mi tu ne možemo da se poredimo sa Norveškom ili arapskim zemljama, Katarom, Emiratima, Evropskom unijom, Nemačkom.. Novac koji smo mi izdvojili je skroman, ali on govori o našem poštovanju prijateljstva sa sirijskim narodom i narodima u okruženju Sirije", kazao je Vučić koji predstavlja Srbiju na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za prikupljanje pomoći za Siriju i rešavanje migrantske krize.

On je kazao da će novac sa konferencije biti uložn u obrazovanje dece u Siriji, kako oni ne bi postali "izgubljena generacija".

"Šta radite sa izgubljenom generacijom, ti ljudi imaju samo jednu alternativu, a to je Islamska država. Nije u pitanju novac, već bolji životni standard, onda imate budućnost i alternativu. Ako je nemate onda vam preostaje samo ID ili bilo koje drugo terorističko ludilo. Samo novcem, nisam siguran da je moguće pobediti ID", kazao je Vučić.

On je kazao da mu se čini da se svet ujedinjuje oko zajedničke odluke po pitanju izbegličke krize, ali da "ostaje da se vidi" da li će do rešenja doći.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar