Власнику "ХЕС Врбаса" блокиран рачун!

Словеначкој компанији "Виадуцт" из Порторожа, која је већински власник фирме "ХЕС Врбас" Бањалука, која је требало да гради двије хидроелектране на Врбасу, већ годинама је блокиран рачун у Словенији и нема нити једног запосленог радника, откривају "Независне".

Република Српска 30.01.2016 | 07:15
Власнику "ХЕС Врбаса" блокиран рачун!

Наиме, та компанија има 97 одсто учешћа у капиталу "ХЕС Врбаса", који није изградио хидроелектране, већ сада од Републике Српске тражи одштету од 46 милиона марака на име улагања и изгубљене добити.

Из докумената словеначких институција који су у посједу "Независних" сазнајемо да је рачун те фирме у Дежелној банци Словеније блокиран већ готово четири године. Прецизније речено, фирма је у блокади од 16. маја 2012. године или 1.354 дана!

Поред тога, рачуни "Виадуцта" у посљедњих 15 година били су блокирани још два пута. Први пут то се десило с рачуном у Банци Копер 15. октобра 2007. године, који је одблокиран 26. августа наредне године. Исто тако, рачун ове фирме у Новој љубљанској банци блокиран је 16. октобра 2007. године, а одблокиран 10. децембра исте године. Треба поменути и да су власници ове компаније Борис Гољевшчек и Владимир Зевник, који су заједно власници још неколико компанија у Словенији.

Оно што је посебно занимљиво је да фирма "Виадуцт", која је требало да буде носилац пројекта изградње двије хидроелектране вриједности од око 165 милиона евра, на својој интернет страници као референце има само куће и викендице.

Поред тога, посматрајући њихове финансијске извјештаје за неколико претходних година, видљиво је да ова фирма у билансима води велике износе капитала који се крећу око 22 милиона евра, али остварује веома мало прихода, а који су у 2014. години износили нула. Када је у питању нето профит ове словеначке компаније, он је у претходних пет година два пута био негативан.

Тако је и пословна 2014. година, за коју и постоје комплетни подаци, завршена с негативним финансијским резултатом.

О каквој фирми се ради говори и податак из финансијског извјештаја, у којем се наводи да од 2010. године "Виадуцт" нема ниједног запосленог радника.

Иначе, концесионо предузеће "ХЕС Врбас" основано је 27. јула 2004. године и његови оснивачи су били "Виадуцт" Порторож са 99 одсто удјела, те фирма "Грађевинар" Краљево, коју је заступао Душан Козић, с један одсто учешћа у оснивачком капиталу. У информацији радне групе Владе РС из 2006. године стоји да је "ХЕС Врбас", уз сагласност Комисије за концесије Републике Српске, 3. децембра 2004. године пренио 79 одсто својих права и бенефиција на њемачку фирму ради обезбјеђења средства за финансирање пројекта.

Након спроведеног тог поступка, структура акција у "ХЕС Врбасу" је била таква да је МББ имао 79 одсто удјела, "Виадуцт" Порторож 20 одсто, а "Грађевинар" из Краљева један одсто акција.

Међутим, до преноса тих права очигледно није дошло или је опет дошло до промјене власничке структуре, пошто у рјешењу о регистрацији, које је 22. септембра прошле године донио Окружни привредни суд Бањалука, у које имамо увид, стоји да је структура власништва у "ХЕС Врбасу" таква да "Виадуцт" има 97 одсто власништва, Драган Глигорић два одсто, а "Грађевинар" и даље један одсто удјела у капиталу ове фирме.

Подсјећамо да документи Централне банке БиХ, који су у посједу "Независних", показују и да је предузећу "ХЕС Врбас" само неколико мјесеци након добијања концесије од Владе Републике Српске био блокиран рачун. Тај документ показује да је "ХЕС Врбасу" 18. јула 2005. године блокиран рачун, што је непуних осам мјесеци од закључивања уговора о концесији с Владом Републике Српске, јер је уговор потписан 25. новембра 2004. године.

У петак нисмо успјели ступити у контакт с представницима фирме "ХЕС Врбас" пошто се на контакт телефон истакнут на интерент страници овог предузећа нико није јављао.

Извор: НН

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Рудар

30.01.2016 06:44

Мислим да је ово само једна у низу Бајинх закулисних работа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАКАТ

30.01.2016 07:48

Ти власници из Виадуцта су обицне муваре. Унистили неколико предузеца у Словенији и том концесијом хтјели да лове у мутном у РС. Концесију добили на гузове јер су и у моменту добијања концесије били кокузи. Какви су то концесионари кад су одмах продали концесију Нијемцима а остали власници са 20%. Знаци, платили неком ко им је дао концесију неку сицу, узели концесију само на има фирме (некад, за вријеме Тите, је Виадуцт била моцна фирма) и зарадили 20% мислили да це да зараде) у тако великом пројекту. Мислили да предју Нијемце и увале им концесију која се не мозе реализовати, али Нијемци нису ко наси домаци политицари. Ја цу у концесионом уговору наци најмање 5 разлога због којих је та концесија (као и вецина других) МОРАЛА ДАВНО бити одузета. Медјутим, наси политицари с тим тргују. Ко мозе гарантовати да се ту не ради о договору. "Ви тразите 46, а ми цемо вам дати 20, па цемо све то лијепо подијелити". Или несто слицно. Дајте концесиони уговор у јавност (они нису тајна јер су требали бити дати на јавном позиву) па це јавност да вам казе у ком дијели уговор концесионар није испостовао и због цега мозе бити раскинут без накнаде. А Пери Ђокицу поруцујем да буде опрезан. Да не плати цех који му је направио у поцетку Микеревиц, а послије Цвијановиц, Дзомбиц, Пухалац, Ковацевиц, Бастинац.... Видите да вас годинама прислускују и знају сваки вас корак. Дај бозе да о свему немају тонске и видео записе, па вас само цекају на зицер.

Name

глас

30.01.2016 09:23

Кесиц је укљуцен у све ово

Name

баја

30.01.2016 10:24

Што ти непрочита текст до краја.Концесија је дата 2005. године, а Баја је сјео 2006.

Name

КОЈИЦ

30.01.2016 11:08

КОЈИ БА КЕСИЦ. КО ТИ ЈЕ ТАЈ ЈАРАНЕ ?????? НИЈЕ ВАЉДА ОНАЈ ИЗ АМЕРИКЕ ДИРЕКТОР ПРЕДСТАВНИСТВА РС У АМЕРИЦИ

Name

Деки

30.01.2016 06:59

ХЕС трази 46 милиона, нагодице се са Милом да им плате 20.10 њима и Додику 10. Онда це Зељка да изадје на РТРС и убједјује нас глупе да су направили добар посао и устедјели 26 милиона. А наравно да су украли 20. За то це послузити и сугава РТРС. Пустице Сувару 10 минута да онако паметан брани све српство и Додика. Ста љуфи раде а сви цуте па то је страсно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нускало

30.01.2016 07:06

Овај концесионар (из времена Микеревицеве владе) на својој wеб страници има куце и викендице, и нема изградјених хидроцентрала, али има концерсионара којима је актуелна власт прије неколико година дала концесије цији концесионари, (или њихови власници), се на многим wеб страницама појављују на медјународним потерницама за привредни и други криминал. Наравно, има и оних концесионара криминалаца и мафијаса који це се тек наци на медјународним потерницама, посто је оцигледно да преко концесија у РС перу крваво (дрога, убиства, орузје, итд.) зарадјене паре. Ста цете, какви политицари и дрзава, такви и концесионари. Не пада ивер далеко од кладе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство

30.01.2016 08:09

Све одговоре цес наци у министарству енргетике а привести тајницу Ани 4 пистоља она пуно зна а и овако сједи овдје као вреца соли нико је не је.е 2% а главни кримос љубавник је у потрази гдје да се ували да ојади јос који ресор јер до сада је поцистио царину па ел крајину и задње зло је сто је продавао концесије Рс и стрпао огроман новац наравно са тајницом

Name

Њускало, Ре Министарство

30.01.2016 08:49

Како се зове та тајница. Ана ако сам добро разумио. Ста је ово 4 пистоља. Дај, молим те истразујем слуцај па ми треба

Name

бусац123

30.01.2016 07:59

Није битан ХЕС ,може се звати било како већ су битни ови што су дозволили да оваква фирма са "педигреом" уопште ради овај посао а из чланка Независних се не види ко је политичар који је то смислио и покушао извести! На уговору постоје два потписа ,да се заиста хоће изњети права истина истраживач се могао потрудити да наведе име ко је потписао уговор са Хесом и ко је преговарао у име имовине грађана Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈЈЈЈЈЈЈЈ.....

30.01.2016 08:11

У припрему договореног сценарија укљуцују се и Независне. Хоце да људима одузму концесију да би је додијелили себи. Као и вецину других одузетих концесија. Па види само муцку Калдере и Електродистрибуције Пале у вези са концесијама на ријеци Бистрици и Јањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веки

30.01.2016 08:37

Да тацно сто сте рекли концесија на Крупу је једна од бољих концесија нема имовиских односа за ресавање . МРКОЊИЦКИ КЛАН узима ту концесију или независне новине.

Name

Врбас

30.01.2016 08:51

Сто не цутис кад си далабу?

Name

ННН

30.01.2016 09:19

Па да, цуо сам и ја да Независне имају неке концесије за централе и да су цак неке и изградили. Знаци у том грму лези зец. Хоце да Словенцима одузму да би себи приграбили. Морају Копања и Јеремиц да наплате оно сто су Бајицу до сада уцинили, јер виде да му измице тло испод ногу. Па ко веле боље је то одмах рјесавати. Ниста се не догадја слуцајно. Ни у дјевојке се дијете не надје слуцајно.

Name

Наса скола

30.01.2016 08:24

Превара до преваре,ни америцки филмови нису толико мастовити ста све пада на памет људима у власти и око власти да нас опљацкају и осиромасе по сваку цијену.Сипа сипај на све стране! Јер гори свуда гдје погледас по Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

30.01.2016 08:35

Па како је таква једна фирма уопште добила концесије на једној од најважнијих ријека Републике Српске? Како су то "чувари" Републике Српске дозволили? И ко ће за то да одговара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАЊЕ

30.01.2016 08:54

Зна ли неко колико је у Републици С уопсте изградјено малих хидроцентрала од 2006 кад су додијељене прве концесије до сада. Колико знам додијељено је преко 100 концесија и то све по кумовским и родбинским везама

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

30.01.2016 08:54

Болан људи гдје је одговорност оних који су склопили уговор са овом фирмом па раскинули и прицинили оволику стету ко стоји иза тих потписа и одговорности то нису мале паре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

инсајдер

30.01.2016 08:58

Кад су све тако лијепо открили (оцигледно по нецијем налогу) Независне су могле да открију и ко је власник њемацке МББ фирме. То у Министарству сигурно знају, односно морали су знати. Бице да су и ти власници неки домаце, а стране муваре и преваранти. Или то Независне неце да открију јер би се мозда испоставили да су у вези са њиховим налогодавцима. У БЛ се прица да дрзава одузима од Словенаца, ову концесију да би је директно дала овој МББ и наравно они умјесто Словенаца узели 20%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ленин

30.01.2016 09:29

Та њемацка фирма МББ је такодјер отисла под стецај.

Name

Све го организовани криминал

30.01.2016 09:01

Збиља би се тузиластво БиХ морало активније укљуцити и сву ову банду похапсити заједно с назови адвокатом који их заступа и судијама које такодје следује проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

отимацина

30.01.2016 09:07

Није нам доста Словенаца, вец им ове накарадне власти и даље дају прилику да нас пљацкају. Превисе лоповлука је запоцето у вријеме Микеревица. Та лоповцина такодје мора заврсити у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

30.01.2016 09:17

Ово је други слуцај да Словенци тразе новац због крсења уговора , први је Термоелектрана Угљевик, други сад ово око централе на Врбасу, ок али ко је одговоран за потписивање и онда неизвсавање потписаних обавеза гдје градјани Српске плацају милионски цех...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЊА БОНА

30.01.2016 09:23

Соњице, Соњице, скоцице ми она твоја стварцица на нос. Стиснусе ме браца и сваки дан стрепим да ме негдје на путу не покупе ко Радонцица. Кад су њему дохакали ста ја да мислим. Куку леле. У потпису З.К.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

30.01.2016 11:24

Сав посао је склопљен прије него сто је Додик преузео владу. Пазљиво цитајте!

ОДГОВОРИТЕ