Vlasniku "HES Vrbasa" blokiran račun!

Slovenačkoj kompaniji "Viaduct" iz Portoroža, koja je većinski vlasnik firme "HES Vrbas" Banjaluka, koja je trebalo da gradi dvije hidroelektrane na Vrbasu, već godinama je blokiran račun u Sloveniji i nema niti jednog zaposlenog radnika, otkrivaju "Nezavisne".

Republika Srpska 30.01.2016 | 07:15
Vlasniku "HES Vrbasa" blokiran račun!

Naime, ta kompanija ima 97 odsto učešća u kapitalu "HES Vrbasa", koji nije izgradio hidroelektrane, već sada od Republike Srpske traži odštetu od 46 miliona maraka na ime ulaganja i izgubljene dobiti.

Iz dokumenata slovenačkih institucija koji su u posjedu "Nezavisnih" saznajemo da je račun te firme u Deželnoj banci Slovenije blokiran već gotovo četiri godine. Preciznije rečeno, firma je u blokadi od 16. maja 2012. godine ili 1.354 dana!

Pored toga, računi "Viaducta" u posljednjih 15 godina bili su blokirani još dva puta. Prvi put to se desilo s računom u Banci Koper 15. oktobra 2007. godine, koji je odblokiran 26. avgusta naredne godine. Isto tako, račun ove firme u Novoj ljubljanskoj banci blokiran je 16. oktobra 2007. godine, a odblokiran 10. decembra iste godine. Treba pomenuti i da su vlasnici ove kompanije Boris Goljevšček i Vladimir Zevnik, koji su zajedno vlasnici još nekoliko kompanija u Sloveniji.

Ono što je posebno zanimljivo je da firma "Viaduct", koja je trebalo da bude nosilac projekta izgradnje dvije hidroelektrane vrijednosti od oko 165 miliona evra, na svojoj internet stranici kao reference ima samo kuće i vikendice.

Pored toga, posmatrajući njihove finansijske izvještaje za nekoliko prethodnih godina, vidljivo je da ova firma u bilansima vodi velike iznose kapitala koji se kreću oko 22 miliona evra, ali ostvaruje veoma malo prihoda, a koji su u 2014. godini iznosili nula. Kada je u pitanju neto profit ove slovenačke kompanije, on je u prethodnih pet godina dva puta bio negativan.

Tako je i poslovna 2014. godina, za koju i postoje kompletni podaci, završena s negativnim finansijskim rezultatom.

O kakvoj firmi se radi govori i podatak iz finansijskog izvještaja, u kojem se navodi da od 2010. godine "Viaduct" nema nijednog zaposlenog radnika.

Inače, koncesiono preduzeće "HES Vrbas" osnovano je 27. jula 2004. godine i njegovi osnivači su bili "Viaduct" Portorož sa 99 odsto udjela, te firma "Građevinar" Kraljevo, koju je zastupao Dušan Kozić, s jedan odsto učešća u osnivačkom kapitalu. U informaciji radne grupe Vlade RS iz 2006. godine stoji da je "HES Vrbas", uz saglasnost Komisije za koncesije Republike Srpske, 3. decembra 2004. godine prenio 79 odsto svojih prava i beneficija na njemačku firmu radi obezbjeđenja sredstva za finansiranje projekta.

Nakon sprovedenog tog postupka, struktura akcija u "HES Vrbasu" je bila takva da je MBB imao 79 odsto udjela, "Viaduct" Portorož 20 odsto, a "Građevinar" iz Kraljeva jedan odsto akcija.

Međutim, do prenosa tih prava očigledno nije došlo ili je opet došlo do promjene vlasničke strukture, pošto u rješenju o registraciji, koje je 22. septembra prošle godine donio Okružni privredni sud Banjaluka, u koje imamo uvid, stoji da je struktura vlasništva u "HES Vrbasu" takva da "Viaduct" ima 97 odsto vlasništva, Dragan Gligorić dva odsto, a "Građevinar" i dalje jedan odsto udjela u kapitalu ove firme.

Podsjećamo da dokumenti Centralne banke BiH, koji su u posjedu "Nezavisnih", pokazuju i da je preduzeću "HES Vrbas" samo nekoliko mjeseci nakon dobijanja koncesije od Vlade Republike Srpske bio blokiran račun. Taj dokument pokazuje da je "HES Vrbasu" 18. jula 2005. godine blokiran račun, što je nepunih osam mjeseci od zaključivanja ugovora o koncesiji s Vladom Republike Srpske, jer je ugovor potpisan 25. novembra 2004. godine.

U petak nismo uspjeli stupiti u kontakt s predstavnicima firme "HES Vrbas" pošto se na kontakt telefon istaknut na interent stranici ovog preduzeća niko nije javljao.

Izvor: NN

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Рудар

30.01.2016 06:44

Мислим да је ово само једна у низу Бајинх закулисних работа

ODGOVORITE
Name

FAKAT

30.01.2016 07:48

Ti vlasnici iz Viaducta su obicne muvare. Unistili nekoliko preduzeca u Sloveniji i tom koncesijom htjeli da love u mutnom u RS. Koncesiju dobili na guzove jer su i u momentu dobijanja koncesije bili kokuzi. Kakvi su to koncesionari kad su odmah prodali koncesiju Nijemcima a ostali vlasnici sa 20%. Znaci, platili nekom ko im je dao koncesiju neku sicu, uzeli koncesiju samo na ima firme (nekad, za vrijeme Tite, je Viaduct bila mocna firma) i zaradili 20% mislili da ce da zarade) u tako velikom projektu. Mislili da predju Nijemce i uvale im koncesiju koja se ne moze realizovati, ali Nijemci nisu ko nasi domaci politicari. Ja cu u koncesionom ugovoru naci najmanje 5 razloga zbog kojih je ta koncesija (kao i vecina drugih) MORALA DAVNO biti oduzeta. Medjutim, nasi politicari s tim trguju. Ko moze garantovati da se tu ne radi o dogovoru. "Vi trazite 46, a mi cemo vam dati 20, pa cemo sve to lijepo podijeliti". Ili nesto slicno. Dajte koncesioni ugovor u javnost (oni nisu tajna jer su trebali biti dati na javnom pozivu) pa ce javnost da vam kaze u kom dijeli ugovor koncesionar nije ispostovao i zbog cega moze biti raskinut bez naknade. A Peri Đokicu porucujem da bude oprezan. Da ne plati ceh koji mu je napravio u pocetku Mikerevic, a poslije Cvijanovic, Dzombic, Puhalac, Kovacevic, Bastinac.... Vidite da vas godinama prisluskuju i znaju svaki vas korak. Daj boze da o svemu nemaju tonske i video zapise, pa vas samo cekaju na zicer.

Name

glas

30.01.2016 09:23

Kesic je ukljucen u sve ovo

Name

baja

30.01.2016 10:24

Što ti nepročita tekst do kraja.Koncesija je data 2005. godine, a Baja je sjeo 2006.

Name

KOJIC

30.01.2016 11:08

KOJI BA KESIC. KO TI JE TAJ JARANE ?????? NIJE VALJDA ONAJ IZ AMERIKE DIREKTOR PREDSTAVNISTVA RS U AMERICI

Name

Deki

30.01.2016 06:59

HES trazi 46 miliona, nagodice se sa Milom da im plate 20.10 njima i Dodiku 10. Onda ce Zeljka da izadje na RTRS i ubjedjuje nas glupe da su napravili dobar posao i ustedjeli 26 miliona. A naravno da su ukrali 20. Za to ce posluziti i sugava RTRS. Pustice Suvaru 10 minuta da onako pametan brani sve srpstvo i Dodika. Sta ljufi rade a svi cute pa to je strasno....

ODGOVORITE
Name

Nuskalo

30.01.2016 07:06

Ovaj koncesionar (iz vremena Mikereviceve vlade) na svojoj web stranici ima kuce i vikendice, i nema izgradjenih hidrocentrala, ali ima koncersionara kojima je aktuelna vlast prije nekoliko godina dala koncesije ciji koncesionari, (ili njihovi vlasnici), se na mnogim web stranicama pojavljuju na medjunarodnim poternicama za privredni i drugi kriminal. Naravno, ima i onih koncesionara kriminalaca i mafijasa koji ce se tek naci na medjunarodnim poternicama, posto je ocigledno da preko koncesija u RS peru krvavo (droga, ubistva, oruzje, itd.) zaradjene pare. Sta cete, kakvi politicari i drzava, takvi i koncesionari. Ne pada iver daleko od klade

ODGOVORITE
Name

Ministarstvo

30.01.2016 08:09

Sve odgovore ces naci u ministarstvu enrgetike a privesti tajnicu Ani 4 pistolja ona puno zna a i ovako sjedi ovdje kao vreca soli niko je ne je.e 2% a glavni krimos ljubavnik je u potrazi gdje da se uvali da ojadi jos koji resor jer do sada je pocistio carinu pa el krajinu i zadnje zlo je sto je prodavao koncesije Rs i strpao ogroman novac naravno sa tajnicom

Name

Njuskalo, Re Ministarstvo

30.01.2016 08:49

Kako se zove ta tajnica. Ana ako sam dobro razumio. Sta je ovo 4 pistolja. Daj, molim te istrazujem slucaj pa mi treba

Name

busac123

30.01.2016 07:59

Nije bitan HES ,može se zvati bilo kako već su bitni ovi što su dozvolili da ovakva firma sa "pedigreom" uopšte radi ovaj posao a iz članka Nezavisnih se ne vidi ko je političar koji je to smislio i pokušao izvesti! Na ugovoru postoje dva potpisa ,da se zaista hoće iznjeti prava istina istraživač se mogao potruditi da navede ime ko je potpisao ugovor sa Hesom i ko je pregovarao u ime imovine građana Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

JOJJJJJJJJ.....

30.01.2016 08:11

U pripremu dogovorenog scenarija ukljucuju se i Nezavisne. Hoce da ljudima oduzmu koncesiju da bi je dodijelili sebi. Kao i vecinu drugih oduzetih koncesija. Pa vidi samo mucku Kaldere i Elektrodistribucije Pale u vezi sa koncesijama na rijeci Bistrici i Janjini.

ODGOVORITE
Name

veki

30.01.2016 08:37

Da tacno sto ste rekli koncesija na Krupu je jedna od boljih koncesija nema imoviskih odnosa za resavanje . MRKONJICKI KLAN uzima tu koncesiju ili nezavisne novine.

Name

Vrbas

30.01.2016 08:51

Sto ne cutis kad si dalabu?

Name

NNN

30.01.2016 09:19

Pa da, cuo sam i ja da Nezavisne imaju neke koncesije za centrale i da su cak neke i izgradili. Znaci u tom grmu lezi zec. Hoce da Slovencima oduzmu da bi sebi prigrabili. Moraju Kopanja i Jeremic da naplate ono sto su Bajicu do sada ucinili, jer vide da mu izmice tlo ispod nogu. Pa ko vele bolje je to odmah rjesavati. Nista se ne dogadja slucajno. Ni u djevojke se dijete ne nadje slucajno.

Name

Nasa skola

30.01.2016 08:24

Prevara do prevare,ni americki filmovi nisu toliko mastoviti sta sve pada na pamet ljudima u vlasti i oko vlasti da nas opljackaju i osiromase po svaku cijenu.Sipa sipaj na sve strane! Jer gori svuda gdje pogledas po Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

30.01.2016 08:35

Pa kako je takva jedna firma uopšte dobila koncesije na jednoj od najvažnijih rijeka Republike Srpske? Kako su to "čuvari" Republike Srpske dozvolili? I ko će za to da odgovara?

ODGOVORITE
Name

PITANJE

30.01.2016 08:54

Zna li neko koliko je u Republici S uopste izgradjeno malih hidrocentrala od 2006 kad su dodijeljene prve koncesije do sada. Koliko znam dodijeljeno je preko 100 koncesija i to sve po kumovskim i rodbinskim vezama

ODGOVORITE
Name

snouden

30.01.2016 08:54

Bolan ljudi gdje je odgovornost onih koji su sklopili ugovor sa ovom firmom pa raskinuli i pricinili ovoliku stetu ko stoji iza tih potpisa i odgovornosti to nisu male pare....

ODGOVORITE
Name

insajder

30.01.2016 08:58

Kad su sve tako lijepo otkrili (ocigledno po necijem nalogu) Nezavisne su mogle da otkriju i ko je vlasnik njemacke MBB firme. To u Ministarstvu sigurno znaju, odnosno morali su znati. Bice da su i ti vlasnici neki domace, a strane muvare i prevaranti. Ili to Nezavisne nece da otkriju jer bi se mozda ispostavili da su u vezi sa njihovim nalogodavcima. U BL se prica da drzava oduzima od Slovenaca, ovu koncesiju da bi je direktno dala ovoj MBB i naravno oni umjesto Slovenaca uzeli 20%.

ODGOVORITE
Name

Lenin

30.01.2016 09:29

Ta njemacka firma MBB je takodjer otisla pod stecaj.

Name

Sve go organizovani kriminal

30.01.2016 09:01

Zbilja bi se tuzilastvo BiH moralo aktivnije ukljuciti i svu ovu bandu pohapsiti zajedno s nazovi advokatom koji ih zastupa i sudijama koje takodje sleduje procenat.

ODGOVORITE
Name

otimacina

30.01.2016 09:07

Nije nam dosta Slovenaca, vec im ove nakaradne vlasti i dalje daju priliku da nas pljackaju. Previse lopovluka je zapoceto u vrijeme Mikerevica. Ta lopovcina takodje mora zavrsiti u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

snouden

30.01.2016 09:17

Ovo je drugi slucaj da Slovenci traze novac zbog krsenja ugovora , prvi je Termoelektrana Ugljevik, drugi sad ovo oko centrale na Vrbasu, ok ali ko je odgovoran za potpisivanje i onda neizvsavanje potpisanih obaveza gdje gradjani Srpske placaju milionski ceh...

ODGOVORITE
Name

SONJA BONA

30.01.2016 09:23

Sonjice, Sonjice, skocice mi ona tvoja stvarcica na nos. Stisnuse me braca i svaki dan strepim da me negdje na putu ne pokupe ko Radoncica. Kad su njemu dohakali sta ja da mislim. Kuku lele. U potpisu Z.K.

ODGOVORITE
Name

Milos

30.01.2016 11:24

Sav posao je sklopljen prije nego sto je Dodik preuzeo vladu. Pazljivo citajte!

ODGOVORITE