Курди затварају сиријску границу с Турском

Сиријски Курди могли би да задају озбиљан ударац Исламској држави; трупе народне заштите наводно планирају да избаце терористичке групе из кључних градова у сјеверној Сирији и затворе границу са Турском дугу стотинак километара, коју милитанти користе за кријумчарење бораца, оружја и залиха, преноси Ројтерс.

Свијет 29.01.2016 | 22:00
Курди затварају сиријску границу с Турском

Курди, који већ контролишу сиријску границу са Турском према истоку од Еуфрата, планирају да освоје градове Јараблус, Манбиј и Азаз, рекао је британској агенцији неименовани извор.

Турске власти вјероватно неће озбиљно схватити најаве Трупа народне заштите. Са једне стране, Анкара није успјела да обезбиједи порозну границу упркос више обећања да ће се позабавити овим питањем, што доприноси еластичности и дуговјечности ИД-а. Са друге стране, турско руководство на Трупе народне заштите гледа као на терористичку организацију.

Владајућа Партија правде и развоја (АКП) извршила је војну акцију против курдских побуњеника у југоисточним провинцијама. Напад су осудили многи широм свијета, а он је услиједио средином 2015. након двогодишњег прекида ватре.

Турска је више пута упозорила да неће дозволити да Курди пређу западно од Еуфрата. Ипак, Курди су једна од свега неколико снага способних да се боре против ИД-а и других радикалних група које желе да се прошире у Ираку, Сирији и још даље. Напори Анкаре усмјерени против ИД-а ограниченог су обима и ефикасности.

Ипак, Турска је успјела да блокира учешће Курда у мировним преговорима под окриљем УН, иако су Русија и САД биле за то. Представници Партије демократске уније (ПДУ), курдске политичке партије у сјеверној Сирији која је формирала Трупе народне заштите (ТНЗ) 2004. године, нису били позвани да учествују у преговорима заказаним за ову недјељу.

У сриједу је турски национални Савјет за безбједност издао саопштење у којем је наведено да ПДУ и ТНЗ не могу да имају улогу у одлучивању о будућности Сирије.

Москва дуго инсистира на томе да све стране у конфликту, изузев терориста, морају да узму учешће у мировном процесу. У супротном, неће доћи до трајног мира у ратом захваћеној земљи. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је у уторак поновио да без ПДУ преговори неће довести до "коначног политичког рјешења".

Извор: НН/спутникнеwс.цом

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Упорни Курди

29.01.2016 21:09

Курди ће ипак себи створити државу. Узеће од Турске, Сирије и Ирака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.01.2016 21:26

И треба да узму! Кад мозе Израел, сто...

Name

Михаило Микић

29.01.2016 21:44

Сваки НАРОД има право на својој земљи да прави државу. То право припада и Курдима којих има све заједно око педесет милиона!

Name

зеро

29.01.2016 22:56

Ја би дао Курдима да имају дрзаву ,цим си надју одговарајуци плац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зеро

30.01.2016 08:04

Већ имају како ти кажеш плац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

30.01.2016 11:48

Ако Курди затворе границу,тако да Дјаволи немају контакта са Турском.Питам се да ли це сами себе довести у "сендвиц" позицију? Мозда це их Турци, са ледја, даноноцно засипати "демократијом"?

ОДГОВОРИТЕ