Kurdi zatvaraju sirijsku granicu s Turskom

Sirijski Kurdi mogli bi da zadaju ozbiljan udarac Islamskoj državi; trupe narodne zaštite navodno planiraju da izbace terorističke grupe iz ključnih gradova u sjevernoj Siriji i zatvore granicu sa Turskom dugu stotinak kilometara, koju militanti koriste za krijumčarenje boraca, oružja i zaliha, prenosi Rojters.

Svijet 29.01.2016 | 22:00
Kurdi zatvaraju sirijsku granicu s Turskom

Kurdi, koji već kontrolišu sirijsku granicu sa Turskom prema istoku od Eufrata, planiraju da osvoje gradove Jarablus, Manbij i Azaz, rekao je britanskoj agenciji neimenovani izvor.

Turske vlasti vjerovatno neće ozbiljno shvatiti najave Trupa narodne zaštite. Sa jedne strane, Ankara nije uspjela da obezbijedi poroznu granicu uprkos više obećanja da će se pozabaviti ovim pitanjem, što doprinosi elastičnosti i dugovječnosti ID-a. Sa druge strane, tursko rukovodstvo na Trupe narodne zaštite gleda kao na terorističku organizaciju.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izvršila je vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika u jugoistočnim provincijama. Napad su osudili mnogi širom svijeta, a on je uslijedio sredinom 2015. nakon dvogodišnjeg prekida vatre.

Turska je više puta upozorila da neće dozvoliti da Kurdi pređu zapadno od Eufrata. Ipak, Kurdi su jedna od svega nekoliko snaga sposobnih da se bore protiv ID-a i drugih radikalnih grupa koje žele da se prošire u Iraku, Siriji i još dalje. Napori Ankare usmjereni protiv ID-a ograničenog su obima i efikasnosti.

Ipak, Turska je uspjela da blokira učešće Kurda u mirovnim pregovorima pod okriljem UN, iako su Rusija i SAD bile za to. Predstavnici Partije demokratske unije (PDU), kurdske političke partije u sjevernoj Siriji koja je formirala Trupe narodne zaštite (TNZ) 2004. godine, nisu bili pozvani da učestvuju u pregovorima zakazanim za ovu nedjelju.

U srijedu je turski nacionalni Savjet za bezbjednost izdao saopštenje u kojem je navedeno da PDU i TNZ ne mogu da imaju ulogu u odlučivanju o budućnosti Sirije.

Moskva dugo insistira na tome da sve strane u konfliktu, izuzev terorista, moraju da uzmu učešće u mirovnom procesu. U suprotnom, neće doći do trajnog mira u ratom zahvaćenoj zemlji. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je u utorak ponovio da bez PDU pregovori neće dovesti do "konačnog političkog rješenja".

Izvor: NN/sputniknews.com

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Uporni Kurdi

29.01.2016 21:09

Kurdi će ipak sebi stvoriti državu. Uzeće od Turske, Sirije i Iraka.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.01.2016 21:26

I treba da uzmu! Kad moze Izrael, sto...

Name

Михаило Микић

29.01.2016 21:44

Сваки НАРОД има право на својој земљи да прави државу. То право припада и Курдима којих има све заједно око педесет милиона!

Name

zero

29.01.2016 22:56

Ja bi dao Kurdima da imaju drzavu ,cim si nadju odgovarajuci plac.

ODGOVORITE
Name

Re zero

30.01.2016 08:04

Već imaju kako ti kažeš plac

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

30.01.2016 11:48

Ako Kurdi zatvore granicu,tako da Djavoli nemaju kontakta sa Turskom.Pitam se da li ce sami sebe dovesti u "sendvic" poziciju? Mozda ce ih Turci, sa ledja, danonocno zasipati "demokratijom"?

ODGOVORITE