"Теби и нама, твојим потомцима у част"

У србачком Дому културе синоћ је одржана свечана академија, којом је започело обиљежавање имена и дјела првог српског архиепископа, светитеља и просвјетитеља Светог Саве под називом „Теби и нама, твојим потомцима у част“.

Република Српска 27.01.2016 | 14:51
"Теби и нама, твојим потомцима у част"

Академија је почела Светосавском химном у извђењу хора Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Србац, након чега је веома запажену пригодну бесједу о Светом Сави имао свештеник Ненад Ђурић.

У веома садржајном програму, посебно су својим наступом одушевили малишани Дјечијег вртића „Наша радост“. Уз хор србачке основне школе, представила се и етно-група „Споменке“ из Центра средњих школа „Петар Кочић“ са неколико традиционалних пјесама нашег народа. Пригодан програм посвећен утемељивачу наше цркве и просвјете, завршили су чланови Аматерског позоришта „Домино“ из Српца који су на својеврстан начин представили „Књигу постанка“ из Библије.

Светосавску академију, којој је присуствовало неколико стотина грађана, свештенство и културни и јавни радници ове локалне заједнице, организовали су Српска православна црквена општина Србац и овдашње СПКД „Просвјета“, док је покровитељ била општина Србац.

Предсједник Организационог одбора ове манифестације, протонамјесник Жељко Сарић изразио је задовољство одзивом грађана и ангажовањем школа на обиљежавању овог значајног празника. Он се захвалио свима који су дали свој допринос да свечана академија Светом Сави у част протекне достојанствено и како овај великан српског народа заслужује.

У свим србачким школама културно-забавним програмима данас се Савиндан слави као школска слава

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Богоје

27.01.2016 14:32

Дај Бозе да нас светосаваца има у добром броју инаце це нестати србске реци и иконе, славе и историје са партизанима и комуњарама којио сотону љубе слоаве и обозавају до последње србске њиве или сљиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

27.01.2016 16:02

ЧЕСТИТАМО СРБчанима на очувању СВЕТОСАВСКЕ МИСЛИ и дјела Св. Саве. Не носи џабе СРБац своје СРБско име. Свети Сава СРБе воли за СРБе се Богу моли. Појте му СРБи пјесму и утројте! СРБСКО ЈЕ БИЛО И БИЋЕ КО ДОЖИВИ И ВИДЕЋЕ! БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ, СРЕЋНА ВАМ СЛАВА СВЕТИ ОТАЦ САВА!