ЕП - Црногорци: Срби нису жељели нас у финалу!

Селектор црногорске ватерполо репрезентације Владимир Гојковић пред финални обрачун против Србије на Европском првенству у Београду каже да ће његов тим бити растерећен и да у томе види шансу.

Остали спортови 23.01.2016 | 15:00
ЕП - Црногорци: Срби нису жељели нас у финалу!

Србија јури европски "хет-трик", Црна Гора своју другу златну медаљу на европским првенствима, после Малаге 2008. године.

Нема сумње да нас у суботу поподне у Комбанк арени чека ватерполо спектакл, дуел две најбоље европске кипе у овом тренутку, дуел великих пријатеља, али и ривала. Црногорски репрезентативци Предраг Јокић и Александар Радовић су носили капицу Партизана, а остали се знају из европских клубова у којима су били (или јесу) саиграчи.

Црна Гора је победом у полуфиналу против Мађарске једним ударцем "убила две муве" - има медаљу у џепу, а уједно је остварила пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру касније ове године.

Вратила се Црна Гора на ватерполо мапу (никада није ни одлазила, али опет је у врху) и показала да поново има тим за високе домете.

Владимир Гојковић, млади селектор Црне Горе, који ће за који дан напунити 35 година, био је оспораван у делу црногорске ватерполо јавности, али је показао да може да и као тренер направи каријеру исту или сличну оној играчкој. А играчка му је била за свако поштовање.

Пред финале са Србијом, Гојковић каже да је тај меч отворен, а шансу свог тима види у растерећености. Међутим, упозорава и да треба да се стишају емоције после победе над Мађарском.

''Најважније је да се смири еуфорија. Ми смо карактеристични по томе да или некога дижемо у небеса или га спуштамо на дно. Сви би да дођу да гледају, сви причају о томе... Направили смо добру ствар, можда и више него што смо очекивали јер смо у почетку мало скренули са пута који смо мислили да је лакши. И те ствари су се након ремија са Шпанијом окренуле. Дошли смо да играмо против два директна конкурента за олимпијску визу, прво против Италије која знамо каква леђа има, затим Мађари, и сада смо дошли да одиграмо највећи могући меч у овом моменту. Пробаћемо да се вратимо у нормалу, да се мало спустимо јер сви осећају неку дозу задовољства. Играмо против екипе која је фаворит, која у континуитету већ две године осваја све, доста лако су дошли до финала. Али, то је једна утакмица", каже Гојковић.

Додаје, међутим, да његов тим није под притиском.

"Растерећено улазимо у меч, имамо шта да покажемо. Али, пре свега морамо да спустимо и опоравимо играче јер смо имали велику потрошњу. Имамо мању ротацију за разлику од Србије која игра са већим бројем играча, а има и дан више паузе".

Присетио се и финала против Србије у Малаги 2008. године (Црна Гора добила) и у Ајндховену 2012. године (Србија била победник).

"У Малаги је била екипа Србије уз коју смо одрасли. Али, смо и ми били узели улоге у великим клубовима. Били смо свесни да можемо да им парирамо иако се тад мало ко надао. Веровали смо и на крају славили у фантастичном мечу. У Ајндховену је био изједначен меч. Победили смо их у групи, тада смо дошли можда још растерећенији, имали смо повреду Злоковића. Та утакмица је испуштена нашим грешкама на почетку треће четвртине. У овом моменту Србија јесте фаворит, али су они под притиском јер играју пред домаћом публиком. Сигурно да нису желели нас у овом моменту. То треба да искористимо. Али треба да одиграмо максимално, морамо да их затворимо јер стварно имају арсенал који тренутно нема нико на свету".

О екипи Србије, Гојковић не штеди речи хвале, али истиче тројац:

"Ту је и Прлаиновић који игра ватерполо карере последње две године, ту је Пијетловић који је за класу најбољи центар света последњих пет година. Ја бих причао о трију Прлаиновић-Пијетловић-Филиповић, јер они носе Србију последње три године. И када је био Удовичић они су је носили. Мандић је неко ко долази, ко је донео неки екстра квалитет. Али ово су три кључна играча који држе све, и организацију игре и атмосферу".

Коментари / 0

Оставите коментар