EP - Crnogorci: Srbi nisu željeli nas u finalu!

Selektor crnogorske vaterpolo reprezentacije Vladimir Gojković pred finalni obračun protiv Srbije na Evropskom prvenstvu u Beogradu kaže da će njegov tim biti rasterećen i da u tome vidi šansu.

Ostali sportovi 23.01.2016 | 15:00
EP - Crnogorci: Srbi nisu željeli nas u finalu!

Srbija juri evropski "het-trik", Crna Gora svoju drugu zlatnu medalju na evropskim prvenstvima, posle Malage 2008. godine.

Nema sumnje da nas u subotu popodne u Kombank areni čeka vaterpolo spektakl, duel dve najbolje evropske kipe u ovom trenutku, duel velikih prijatelja, ali i rivala. Crnogorski reprezentativci Predrag Jokić i Aleksandar Radović su nosili kapicu Partizana, a ostali se znaju iz evropskih klubova u kojima su bili (ili jesu) saigrači.

Crna Gora je pobedom u polufinalu protiv Mađarske jednim udarcem "ubila dve muve" - ima medalju u džepu, a ujedno je ostvarila plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru kasnije ove godine.

Vratila se Crna Gora na vaterpolo mapu (nikada nije ni odlazila, ali opet je u vrhu) i pokazala da ponovo ima tim za visoke domete.

Vladimir Gojković, mladi selektor Crne Gore, koji će za koji dan napuniti 35 godina, bio je osporavan u delu crnogorske vaterpolo javnosti, ali je pokazao da može da i kao trener napravi karijeru istu ili sličnu onoj igračkoj. A igračka mu je bila za svako poštovanje.

Pred finale sa Srbijom, Gojković kaže da je taj meč otvoren, a šansu svog tima vidi u rasterećenosti. Međutim, upozorava i da treba da se stišaju emocije posle pobede nad Mađarskom.

''Najvažnije je da se smiri euforija. Mi smo karakteristični po tome da ili nekoga dižemo u nebesa ili ga spuštamo na dno. Svi bi da dođu da gledaju, svi pričaju o tome... Napravili smo dobru stvar, možda i više nego što smo očekivali jer smo u početku malo skrenuli sa puta koji smo mislili da je lakši. I te stvari su se nakon remija sa Španijom okrenule. Došli smo da igramo protiv dva direktna konkurenta za olimpijsku vizu, prvo protiv Italije koja znamo kakva leđa ima, zatim Mađari, i sada smo došli da odigramo najveći mogući meč u ovom momentu. Probaćemo da se vratimo u normalu, da se malo spustimo jer svi osećaju neku dozu zadovoljstva. Igramo protiv ekipe koja je favorit, koja u kontinuitetu već dve godine osvaja sve, dosta lako su došli do finala. Ali, to je jedna utakmica", kaže Gojković.

Dodaje, međutim, da njegov tim nije pod pritiskom.

"Rasterećeno ulazimo u meč, imamo šta da pokažemo. Ali, pre svega moramo da spustimo i oporavimo igrače jer smo imali veliku potrošnju. Imamo manju rotaciju za razliku od Srbije koja igra sa većim brojem igrača, a ima i dan više pauze".

Prisetio se i finala protiv Srbije u Malagi 2008. godine (Crna Gora dobila) i u Ajndhovenu 2012. godine (Srbija bila pobednik).

"U Malagi je bila ekipa Srbije uz koju smo odrasli. Ali, smo i mi bili uzeli uloge u velikim klubovima. Bili smo svesni da možemo da im pariramo iako se tad malo ko nadao. Verovali smo i na kraju slavili u fantastičnom meču. U Ajndhovenu je bio izjednačen meč. Pobedili smo ih u grupi, tada smo došli možda još rasterećeniji, imali smo povredu Zlokovića. Ta utakmica je ispuštena našim greškama na početku treće četvrtine. U ovom momentu Srbija jeste favorit, ali su oni pod pritiskom jer igraju pred domaćom publikom. Sigurno da nisu želeli nas u ovom momentu. To treba da iskoristimo. Ali treba da odigramo maksimalno, moramo da ih zatvorimo jer stvarno imaju arsenal koji trenutno nema niko na svetu".

O ekipi Srbije, Gojković ne štedi reči hvale, ali ističe trojac:

"Tu je i Prlainović koji igra vaterpolo karere poslednje dve godine, tu je Pijetlović koji je za klasu najbolji centar sveta poslednjih pet godina. Ja bih pričao o triju Prlainović-Pijetlović-Filipović, jer oni nose Srbiju poslednje tri godine. I kada je bio Udovičić oni su je nosili. Mandić je neko ko dolazi, ko je doneo neki ekstra kvalitet. Ali ovo su tri ključna igrača koji drže sve, i organizaciju igre i atmosferu".

Komentari / 0

Ostavite komentar