Кључ за рјешавање размирица у БиХ је ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да би био јако задовољан када би БиХ била дио ЕУ, јер се ту налази кључ за рјешавање унутрашњих размирица у БиХ.

Босна и Херцеговина 22.01.2016 | 09:20
Кључ за рјешавање размирица у БиХ је ЕУ

Он је напоменуо да је БиХ увијек била мирнија и стабилнија као дио неке шире заједнице.

"Све док смо изоловани, ми се ту варакамо ко ће кога преварити и изманипулисати, а ту велике среће нема, зато би нам јако помогао тај пут ка ЕУ", рекао је Иванић за ТВ1.

Говорећи о статусу Срба у ФБиХ, као и Бошњака и Хрвата у Републици Српској, Иванић је констатовао да ту постоји велика разлика, те напоменуо да Срби у ФБиХ нису конститутивни ни у Херцеговачко-неретванском кантону, ни у Посавском, као ни у Сарајевском кантону.

"Бошњаци у Републици Српској имају легитимно изабране представнике у Народној скупштини. Ми имамо само једног представника у ФБиХ који је изабран у парламент, мислим из Дрвара, из реда СНСД-а, и ми не можемо у Федерацији да у Дому народа федералног парламента попунимо Клуб Срба. У Српској постоји Вијеће народа које је попуњено од бошњачких и хрватских представника", навео је Иванић.

Иванић је кориговао своју ранију изјаву у вези са термином подношења кредибилне апликације БиХ за чланство у ЕУ, с обзиром да је синоћ најавио да би то могло да се деси "у првих десетак или петнаест дана фебруара, када се створе претпоставке физичке природе, када буде имао ко да прими апликацију".

Према његовим ријечима, остало је да се јасније дефинишу ствари по питању механизма координације.

"Не мислим да је ту остало пуно неразријешених ствари које би требало да буду било какав проблем, вјерујем да ћемо то успјети урадити, али то је доминанто питање односа кантона, то јест, мало више питање ФБиХ него Републике Српске", истакао је Иванић.

Он је упозорио да је мало проблематичнији дио који се тиче прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, те да би то могло имати негативне посљедице по пољопривреду ако се пренагло отвори тржиште.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

22.01.2016 08:27

Да, бре! Видиш како је на Кипру све решено! Па мањинске слободе које цветају у Хрватској. Кад уђемо у ЕУ, Швабе ће да раде а ми ћемо да примамо плату и седимо код куће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.01.2016 08:37

Заборавих да кажем: Има да процветамо кад добијемо ефикасно правосуђе као што је ЕУЛЕX-ово на Косову. Мислим, ипак тамо ЕУ врши правосудне функције. Цвета ред, закон, рад и дисциплина. ЕУ је то, буразеру! Све ради ко сат!

Name

Михаило Микић

22.01.2016 08:30

МЛАДЕНЕ, СРЕЋАН ТИ ПУТ ЗА ОДЛАЗАК БЕЗ ПОВРАТКА У БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

креле

22.01.2016 09:41

Е мој Иваницу ЕУ се распада а ти прицас да треба потрцати тамо и све рјесено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

22.01.2016 09:54

Јел то по систему: бјези бриго другоме? Онај ко не зна реда у својој куци треба да се дрзи реда у ЕУ! Па немојте госп. Иваниц-у прицати г..

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

22.01.2016 09:55

Кљуц за рјесавање размјерица је да ви гузоње који јасете овај нород вец 20 година сјасете и одете на сметљисте историје да вам се никад висе ни за траг не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

22.01.2016 10:30

АЛТЕЦ, ИМАШ МОЈ ГЛАС. ПОДРЖАВАМ ТВОЈ ПРЕДЛОГ!

Name

x

22.01.2016 12:54

Само ти иди код Вучића на консултације.

ОДГОВОРИТЕ