Ključ za rješavanje razmirica u BiH je EU

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da bi bio jako zadovoljan kada bi BiH bila dio EU, jer se tu nalazi ključ za rješavanje unutrašnjih razmirica u BiH.

Bosna i Hercegovina 22.01.2016 | 09:20
Ključ za rješavanje razmirica u BiH je EU

On je napomenuo da je BiH uvijek bila mirnija i stabilnija kao dio neke šire zajednice.

"Sve dok smo izolovani, mi se tu varakamo ko će koga prevariti i izmanipulisati, a tu velike sreće nema, zato bi nam jako pomogao taj put ka EU", rekao je Ivanić za TV1.

Govoreći o statusu Srba u FBiH, kao i Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, Ivanić je konstatovao da tu postoji velika razlika, te napomenuo da Srbi u FBiH nisu konstitutivni ni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ni u Posavskom, kao ni u Sarajevskom kantonu.

"Bošnjaci u Republici Srpskoj imaju legitimno izabrane predstavnike u Narodnoj skupštini. Mi imamo samo jednog predstavnika u FBiH koji je izabran u parlament, mislim iz Drvara, iz reda SNSD-a, i mi ne možemo u Federaciji da u Domu naroda federalnog parlamenta popunimo Klub Srba. U Srpskoj postoji Vijeće naroda koje je popunjeno od bošnjačkih i hrvatskih predstavnika", naveo je Ivanić.

Ivanić je korigovao svoju raniju izjavu u vezi sa terminom podnošenja kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU, s obzirom da je sinoć najavio da bi to moglo da se desi "u prvih desetak ili petnaest dana februara, kada se stvore pretpostavke fizičke prirode, kada bude imao ko da primi aplikaciju".

Prema njegovim riječima, ostalo je da se jasnije definišu stvari po pitanju mehanizma koordinacije.

"Ne mislim da je tu ostalo puno nerazriješenih stvari koje bi trebalo da budu bilo kakav problem, vjerujem da ćemo to uspjeti uraditi, ali to je dominanto pitanje odnosa kantona, to jest, malo više pitanje FBiH nego Republike Srpske", istakao je Ivanić.

On je upozorio da je malo problematičniji dio koji se tiče prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da bi to moglo imati negativne posljedice po poljoprivredu ako se prenaglo otvori tržište.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.01.2016 08:27

Da, bre! Vidiš kako je na Kipru sve rešeno! Pa manjinske slobode koje cvetaju u Hrvatskoj. Kad uđemo u EU, Švabe će da rade a mi ćemo da primamo platu i sedimo kod kuće...

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.01.2016 08:37

Zaboravih da kažem: Ima da procvetamo kad dobijemo efikasno pravosuđe kao što je EULEX-ovo na Kosovu. Mislim, ipak tamo EU vrši pravosudne funkcije. Cveta red, zakon, rad i disciplina. EU je to, burazeru! Sve radi ko sat!

Name

Михаило Микић

22.01.2016 08:30

МЛАДЕНЕ, СРЕЋАН ТИ ПУТ ЗА ОДЛАЗАК БЕЗ ПОВРАТКА У БиХ.

ODGOVORITE
Name

krele

22.01.2016 09:41

E moj Ivanicu EU se raspada a ti pricas da treba potrcati tamo i sve rjeseno!

ODGOVORITE
Name

dijaspora

22.01.2016 09:54

Jel to po sistemu: bjezi brigo drugome? Onaj ko ne zna reda u svojoj kuci treba da se drzi reda u EU! Pa nemojte gosp. Ivanic-u pricati g..

ODGOVORITE
Name

altec

22.01.2016 09:55

Kljuc za rjesavanje razmjerica je da vi guzonje koji jasete ovaj norod vec 20 godina sjasete i odete na smetljiste istorije da vam se nikad vise ni za trag ne zna.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

22.01.2016 10:30

ALTEC, ИМАШ МОЈ ГЛАС. ПОДРЖАВАМ ТВОЈ ПРЕДЛОГ!

Name

x

22.01.2016 12:54

Samo ti idi kod Vučića na konsultacije.

ODGOVORITE