Боровчанина пуштају на слободу у августу?

Бивши замјеник команданта Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Љубомир Боровчанин могао би у августу да се нађе на слободи пошто ће до тада одслужити двије трећине казне коју му је изрекао Хашки трибунал осудивши га на 17 година затвора за ратне злочине у Сребреници.

Република Српска 21.01.2016 | 12:10
Боровчанина пуштају на слободу у августу?

Хашки трибунал је послије изрицања пресуде упутио Боровчанина на издржавање казне у Данској. Боровчанин је у притвору у Шевенингену био од прољећа 2005. године када се добровољно предао.

Хашки трибунал га је осудио у јуну 2010, а у новембру 2011. године пребачен је на одслужење казне у Данску. У казну му је урачунато вријеме проведено у притвору тако да би за неколико мјесеци требало да издржи двије трећине што је у складу са правилима Хашког трибунала довољно да буде пуштен на слободу.

Влада Српске је донијела одлуку о давању гаранције за привремени боравак Боровчанина на територији Српске. Адвокат Миодраг Стојановић, који је био Боровчанинов кобранилац, каже да је затражена гаранција како би били испуњени сви услови за пуштање Боровчанина на слободу након одслужене двије трећине казне.

- Те двије трећине казне истичу у августу. Гаранција Владе Српске, односно земље у коју се враћа, иде Хашком трибуналу који треба да донесе одлуку кад прикупи сву документацију. Неопходно је, између осталог, и мишљење казнено-поправне установе гдје издржава казну. Предсједник суда, на приједлог Судског вијећа, доноси одлуку о томе да ли ће бити пуштен - каже Стојановић.

Хашки трибунал, према Стојановићевим ријечима, у таквим случајевима обично даје одобрење за пуштање осуђених на пријевремену слободу.

- Боровчанин испуњава све услове да буде пуштен и очекујем да ће у августу бити на слободи. Не знам ни за један случај да неком након одслужене двије трећине затворске казне није одобрено пријевремено пуштање на слободу. Једино се дешавало да неко не буде пуштен одмах након истека двије трећине казне, него након краћег периода због процедуре - каже Стојановић.

Такав случај био је са Видојом Благојевићем који је пуштен на слободу пола године послије одслужене двије трећине казне.

- Пробијен је рок због спровођења процедуре која није била благовремена. Зато је у случају Боровчанина све покренуто на вријеме како не би било кашњења - рекао је Стојановић.

Хашки трибунал је прогласио Боровчанина кривим јер није спријечио убиства и прогон сребреничких муслимана у јулу 1995. године, а ослобођен је најтежих оптужби које су га теретиле за геноцид.

Хашки трибунал је 2007. дозволио Љубомиру Боровчанину да привремено буде пуштен на слободу како би посјетио болесног оца. Три године касније му, међутим, није дозволио да оде на очеву сахрану.

- 30. септембар 2002. године - отпечаћена оптужница против Боровчанина

- 1. април 2005. године - Боровчанин се предао и пребачен у Хаг

10. јун 2010. године - Хашки трибунал Боровчанина прогласио кривим

- 11. новембар 2011. године - Боровчанин пребачен на одслужење казне у Данску

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Специјала

21.01.2016 11:23

Добро дошао команданте,сва срећа у наставку живота ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

21.01.2016 11:33

Лежао је за друге. Робијао умјесто других који се обогатише у међувремену. А све зато што је свијет пун гада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

22.01.2016 21:55

Добро дошао и нека ти је са срецан повратак породици и пријатељима, који те нису заборавили

ОДГОВОРИТЕ