Borovčanina puštaju na slobodu u avgustu?

Bivši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin mogao bi u avgustu da se nađe na slobodi pošto će do tada odslužiti dvije trećine kazne koju mu je izrekao Haški tribunal osudivši ga na 17 godina zatvora za ratne zločine u Srebrenici.

Republika Srpska 21.01.2016 | 12:10
Borovčanina puštaju na slobodu u avgustu?

Haški tribunal je poslije izricanja presude uputio Borovčanina na izdržavanje kazne u Danskoj. Borovčanin je u pritvoru u Ševeningenu bio od proljeća 2005. godine kada se dobrovoljno predao.

Haški tribunal ga je osudio u junu 2010, a u novembru 2011. godine prebačen je na odsluženje kazne u Dansku. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru tako da bi za nekoliko mjeseci trebalo da izdrži dvije trećine što je u skladu sa pravilima Haškog tribunala dovoljno da bude pušten na slobodu.

Vlada Srpske je donijela odluku o davanju garancije za privremeni boravak Borovčanina na teritoriji Srpske. Advokat Miodrag Stojanović, koji je bio Borovčaninov kobranilac, kaže da je zatražena garancija kako bi bili ispunjeni svi uslovi za puštanje Borovčanina na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

- Te dvije trećine kazne ističu u avgustu. Garancija Vlade Srpske, odnosno zemlje u koju se vraća, ide Haškom tribunalu koji treba da donese odluku kad prikupi svu dokumentaciju. Neophodno je, između ostalog, i mišljenje kazneno-popravne ustanove gdje izdržava kaznu. Predsjednik suda, na prijedlog Sudskog vijeća, donosi odluku o tome da li će biti pušten - kaže Stojanović.

Haški tribunal, prema Stojanovićevim riječima, u takvim slučajevima obično daje odobrenje za puštanje osuđenih na prijevremenu slobodu.

- Borovčanin ispunjava sve uslove da bude pušten i očekujem da će u avgustu biti na slobodi. Ne znam ni za jedan slučaj da nekom nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne nije odobreno prijevremeno puštanje na slobodu. Jedino se dešavalo da neko ne bude pušten odmah nakon isteka dvije trećine kazne, nego nakon kraćeg perioda zbog procedure - kaže Stojanović.

Takav slučaj bio je sa Vidojom Blagojevićem koji je pušten na slobodu pola godine poslije odslužene dvije trećine kazne.

- Probijen je rok zbog sprovođenja procedure koja nije bila blagovremena. Zato je u slučaju Borovčanina sve pokrenuto na vrijeme kako ne bi bilo kašnjenja - rekao je Stojanović.

Haški tribunal je proglasio Borovčanina krivim jer nije spriječio ubistva i progon srebreničkih muslimana u julu 1995. godine, a oslobođen je najtežih optužbi koje su ga teretile za genocid.

Haški tribunal je 2007. dozvolio Ljubomiru Borovčaninu da privremeno bude pušten na slobodu kako bi posjetio bolesnog oca. Tri godine kasnije mu, međutim, nije dozvolio da ode na očevu sahranu.

- 30. septembar 2002. godine - otpečaćena optužnica protiv Borovčanina

- 1. april 2005. godine - Borovčanin se predao i prebačen u Hag

10. jun 2010. godine - Haški tribunal Borovčanina proglasio krivim

- 11. novembar 2011. godine - Borovčanin prebačen na odsluženje kazne u Dansku

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Specijala

21.01.2016 11:23

Dobro došao komandante,sva sreća u nastavku života ..

ODGOVORITE
Name

Madžar

21.01.2016 11:33

Ležao je za druge. Robijao umjesto drugih koji se obogatiše u međuvremenu. A sve zato što je svijet pun gada...

ODGOVORITE
Name

Kum

22.01.2016 21:55

Dobro došao i neka ti je sa srecan povratak porodici i prijateljima, koji te nisu zaboravili

ODGOVORITE