Деда Живорад: Тужна и несрећна старост

Осамдесетогодишњи Живорад Дугоњић из Амајлија код Бијељине сам је на свијету. Живи у викенд насељу без докумената, струје, воде, па често и хране. Помогну му они који су за њега чули, а мало их је.

Република Српска 21.01.2016 | 10:00
Деда Живорад: Тужна и несрећна старост

Често смо свједоци ситуација у којима стари људи пате и то не зато што су заслужили. Сплет околности, невоља за невољом. Човјек се преда. Да је млађи, можда би се и борио. Овако, каже, не зна да ли ће да доживи следећи дан. Можда прижељкује.

Имао је сестру која одавно није међу живима. Након њене смрти, на немоћна старачка плећа, обурушила се сва тежина најгорег осјећања – самоће. Каже, најтеже му пада управо то што по читав дан нема с ким да прозбори.

Тешко прича, слабо чује и вид га помало издаје. Донесу му помало хране, дрва, цигарете, свијећу да унесе трачак свјетлости у трошну кућу, у тмуран живот.

Деда Живорад, поздравља, каже нам на одласку да је дан дуг, али да ће проћи. Сваки дан без друга му је такав.

Дуго је још стајао наслоњен на врата и гледао док одмичемо. Ко зна кад ће следећи пут да угледа људско лице и прозбори – с тешком муком, али од срца?

Ако вас пут нанесе кроз камп насеље у Амалијама, посјетите дједа Живорада. Не морате ништа да му поклоните. Довољан је поклон људска, топла ријеч. Да ублажи самоћу што боли више од тешке повреде ноге, од глади, од старости – која боли више од живота.

У случају да желите да контактирате младића који је "пронашао" деда Живорада, да бисте добили информације о томе гдје живи или да бисте помогли на неки начин, позовите на број телефона: +38765/991-729. Контакт особа: Дарио Вујиновић.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ГРАДИСКА

21.01.2016 08:01

Далеко од тога да ми деде није зао, недај Бозе никоме. Али гдје дједе младост продје, па бар је у том(многи казу несрецном) социјализму свако могао да заради себи барем оно 170 КМ пензије. Замислите ста це тек да буде за 30 година оваквих слуцајева, нико нема стаза, а богами ни дјеце. Свако добро зелим дједице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

21.01.2016 09:32

Избјегао од негдје нестлретник и није се снасао,а нема никог свога!?

Name

ово

21.01.2016 08:07

Је судбина већине у овој вукој...ни од државе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

21.01.2016 08:22

Ста ради Центар за социјални рад у Бијељни. Мичић има шта јести. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

21.01.2016 09:29

Свака цаст БНТВ на оваквим прилозима, треба их сто висе. Сјецам се прилога о малом Гојку, нација се дигла на ноге и помогла. Медјутим, ово само показује у каквом нам је стању дрзава. Овај цовјек није алкохолоцар нити наркоман, па да је сам крив за своју пропаст. Да је дрзаве као сто није, да није опљацкана и криминализована, да постоји уредјен систем, овакви слуцајеви би били спорадицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц..

21.01.2016 21:14

Овакве људе треба смјештати у старачке домове.

ОДГОВОРИТЕ