Deda Živorad: Tužna i nesrećna starost

Osamdesetogodišnji Živorad Dugonjić iz Amajlija kod Bijeljine sam je na svijetu. Živi u vikend naselju bez dokumenata, struje, vode, pa često i hrane. Pomognu mu oni koji su za njega čuli, a malo ih je.

Republika Srpska 21.01.2016 | 10:00
Deda Živorad: Tužna i nesrećna starost

Često smo svjedoci situacija u kojima stari ljudi pate i to ne zato što su zaslužili. Splet okolnosti, nevolja za nevoljom. Čovjek se preda. Da je mlađi, možda bi se i borio. Ovako, kaže, ne zna da li će da doživi sledeći dan. Možda priželjkuje.

Imao je sestru koja odavno nije među živima. Nakon njene smrti, na nemoćna staračka pleća, oburušila se sva težina najgoreg osjećanja – samoće. Kaže, najteže mu pada upravo to što po čitav dan nema s kim da prozbori.

Teško priča, slabo čuje i vid ga pomalo izdaje. Donesu mu pomalo hrane, drva, cigarete, svijeću da unese tračak svjetlosti u trošnu kuću, u tmuran život.

Deda Živorad, pozdravlja, kaže nam na odlasku da je dan dug, ali da će proći. Svaki dan bez druga mu je takav.

Dugo je još stajao naslonjen na vrata i gledao dok odmičemo. Ko zna kad će sledeći put da ugleda ljudsko lice i prozbori – s teškom mukom, ali od srca?

Ako vas put nanese kroz kamp naselje u Amalijama, posjetite djeda Živorada. Ne morate ništa da mu poklonite. Dovoljan je poklon ljudska, topla riječ. Da ublaži samoću što boli više od teške povrede noge, od gladi, od starosti – koja boli više od života.

U slučaju da želite da kontaktirate mladića koji je "pronašao" deda Živorada, da biste dobili informacije o tome gdje živi ili da biste pomogli na neki način, pozovite na broj telefona: +38765/991-729. Kontakt osoba: Dario Vujinović.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

GRADISKA

21.01.2016 08:01

Daleko od toga da mi dede nije zao, nedaj Boze nikome. Ali gdje djede mladost prodje, pa bar je u tom(mnogi kazu nesrecnom) socijalizmu svako mogao da zaradi sebi barem ono 170 KM penzije. Zamislite sta ce tek da bude za 30 godina ovakvih slucajeva, niko nema staza, a bogami ni djece. Svako dobro zelim djedice.

ODGOVORITE
Name

Lune

21.01.2016 09:32

Izbjegao od negdje nestlretnik i nije se snasao,a nema nikog svoga!?

Name

ovo

21.01.2016 08:07

Je sudbina većine u ovoj vukoj...ni od države .

ODGOVORITE
Name

tuga

21.01.2016 08:22

Sta radi Centar za socijalni rad u Bijeljni. Mičić ima šta jesti. Sramota.

ODGOVORITE
Name

nn

21.01.2016 09:29

Svaka cast BNTV na ovakvim prilozima, treba ih sto vise. Sjecam se priloga o malom Gojku, nacija se digla na noge i pomogla. Medjutim, ovo samo pokazuje u kakvom nam je stanju drzava. Ovaj covjek nije alkoholocar niti narkoman, pa da je sam kriv za svoju propast. Da je drzave kao sto nije, da nije opljackana i kriminalizovana, da postoji uredjen sistem, ovakvi slucajevi bi bili sporadicni.

ODGOVORITE
Name

Ccc..

21.01.2016 21:14

Ovakve ljude treba smještati u staračke domove.

ODGOVORITE