Пропали преговори око избора у Македонији

Лидери четири највеће партије у Македонији нису успели да се на састанку са еврокомесаром Јоханесом Ханом договоре око датума ванредних парламентарних избора.

Регион 16.01.2016 | 11:40
Пропали преговори око избора у Македонији

Опозициона СДСМ није пристала да избори буду одржани 24. априла зато што нису испуњени сви услови договора из Пржина.

"Преговори су пропали. Нема договора и ми нећермо учествовати на изборима 24. априла", изјавио је председник СДСМ Зоран Заев, након скоро деветочасовног лидерског састанка у вили Пржино, резиденцији Европске уније у Скопљу, који је завршен после поноћи.

Заев је истакао да његова странка не пристаје да учествује на изборима због тога што бирачки списак није прочишћен и што нису обављене реформе у медијима. Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), како је рекао, наставља да се залаже за фер и демократске изборе у Македонији.

Лидер владајуће ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски рекао је да су његова странка и две странке Албанаца у Македонији, ДУИ и ДПА, биле спремне да постигну договор око избора и оптужио Заева да не жели изборе, јер зна да ће да их изгуби.

"Тај човек је само у кризи актуелан и верује да ће само преко кризе да дође на власт", рекао је Груевски који је као председник владе депоновао условну оставку везану за датум избора.

И лидер ДУИ која је део владе Али Ахмети потврдио је да су се, осим СДСМ, преостале три партије сложиле да буде испуњени сви услови који су постављени договором из Пржина из јуна, којим би требало да буде решена политичка криза у Македонији.

"Треба да се постигне консензус и о томе ћемо разговарати наредних дана. Напор за консензусно решење је у интересу свих, а партије треба да ставе општи интерес исред партијског", рекао је Ахмети.

Лидер албанске партије ДПА Мендух Тачи није желео да коментарише резултате састанка, истичући да кључну изјаву треба да да еврокомесар Јоханес Хан.

Еврокомесар Хан, који је био и један од посредника у постизању договора из Пржина, након састанка је рекао да је уверен да избори могу да се одрже 24. априла, како је и договорено тим споразумом четири парије.

Посредник у преговорима у испуњавању услова из Пржина Питер Ванхауте је рекао да ће наставити да ради на испуњавању преосталих тачака из договора из Пржина.

"Продужићемо да радимо на затварању питања која се односе на медијске реформе, као и на прочишћавање изборног списка. Прудужавамо са дијалогом и мониторингом", рекао је европски посредник Ванхауте.

Састанку Јоханеса Хана и лидера четири политичке странке присуствовали су и шеф Делегације ЕУ у Скопљу Аиво Орав и амбасадор САД Џес Бејли.

Хан је претходно у петак имао одвојене састанке са лидерима четири странке, који су почетком јуна потписали договор из Пржина.

У дану када је Хан дошао у Скопље ради контроле спровођења договора из Пржина, премијер Никола Груевски је у парламенту депоновао оставку са условом да важи 100 дана пред формирање прелазне владе која би требало да припреми ванредне парламентарне изборе.

Његова оставка у складу је са договором који су летос потписали лидери опозиционе СДСМ и владајуће ВМРО ДПМНЕ и две највеће странке Албанаца у Македонији (ДУИ и ДПА) уз посредовање ЕУ и САД.

Тај договор предвиђа низ законских и институционалних промена, као и да 100 дана пре избора премијер Македоније и лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски поднесе одставку како би била формирана прелазна влада која би припремила ванредне парламентарне изборе.

Прелазну владу до нових избора предводиће генерални секретар владајуће ВМРО ДПМНЕ Емил Димитриев, одлучио је у четвртак Централни комитет те странке, али ће личност са којом ће владајућа партија наступити на следећим изборима остати Никола Груевски.

Политићка криза у Македонији траје од половине 2014. године када је СДСМ одбио да уђе у парламент тврдећи да је ВМРО ДПМНЕ која је на власти, лажирала изборе, а затим објавио на десетине тајно прислушкиваних разговора, за које тврди да доказују намештање избора и корупцију на власти.

Заев још тврди да је грађане Македоније неовлашћено присушкивало Министарство унутрашњих послова и да је учествовало у намештању избора фалсификовањем личних карата да би многи који немају право могли да гласају.

Коментари / 0

Оставите коментар