Преко ОСЦЕ-а врши притисак на правосуђе

Суд БиХ је, како се наводи, увидом у доказе утврдио да постоји основана сумња да су осумњичени починили кривично дјело за које се терете, те им је одредио притвор због опаснсти да ће они боравком на слободи сакрити доказе, или ометати истрагу утицајем на свједоке.

Босна и Херцеговина 13.01.2016 | 22:59
Преко ОСЦЕ-а врши притисак на правосуђе

Адвокат ухапшене Билсене Шахман, Васвија Видовић, потврдила је да је њен клијент већ пребачен у женски затвор у Тузли.

У исто вријеме док се чекала одлука Суда БиХ о одређивању притвора за Даутбашића и Шахманову, у Суду БиХ је видео линком свједочила Азра Сарић, свједок у порцесу који се пред Основним судом у Приштини води против Насера Кељмендија.

Сарићева, која је бивша дјевојка убијеног Рамиза Делалића Ћеле, оптужила је ухапшене да су покушали да утичу на њу да током свједочења не каже ништа против Фахрудина Радончића, лидера СББ-а. Она је покушала да изађе на главни излаз из Суда, али када је видјела бројне камере, вратила се у Суд, и више на овај излаз није излазила.

Шта се догађало током свједочења нису сазнали ни новинари у Прштини, јер је на захтјев Сарићеве, свједочење било затворено за јавност.

"Ми смо као БИРН од почетка пратили случај Насера Кељмендија. У овом карактеристичном случају често се догађало да су сједнице биле затворене. Закон о процедуралном праву тзв. Косова то омогућује, тако да је у данашњем случају сведок тражила да сједница буде затворена због њене приватности. Тужилаштво је овај захтјев одобрило и одлучено је да се јавност искључи са сједнице", каже Лабинот Лепосхтица оу БИРН-а.

Премда се процес води на Косову и Метохији, свједоћење Азре Сарић имало је посљедице на многе у БиХ.

Бакир Даутбашић и Билсена Шахман, функционери Радончићевог СББ-а, ухапшени због њене пријаве Тужилаштву БиХ против њих, а посредно је прозвала и Фахрудина Радончића.

Тужилац Божо Михајловић је током рочишта пред Судом БиХ, тврдио да је Радончић покушао да врши притисак на првосуђе преко шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, Јонатхана Моореа. Из ове организације кратко су нам одогорили:

"Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини се није уплитала, нити ће се уплитати у било какве правне процедуре.“

Тужилаштво тврди и да је Зијад Хаџијахић, службеник у амбасади САД-а у Сарајеву, помагао Фахрудину Радончићу у лобирању, а заузврат тражио да му се супрузи Нермани Хаџијахић обезбиједи амбасадорска позиција у Словенији.

Како Н1 сазнаје, за позицију амбасадорке управо је предложена супруга Зијада Хаџијахића, која је била генерални конзул у Милану.

"Познати су нам ови наводи. Ми интерно разматрамо ово питање и сарађујемо са надлежним институцијама.“

Фахрудин Радончић се огласио посредством своје странке. СББ саопштава да "ником неће успјети да им подметне своје политичке лешеве".

Извор: Н1

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

професор

13.01.2016 18:35

па и птицице на грани знају да је Радонциц криминалац повезан са Кељмендијем.То је и америцки амбасадор слао у депеси Wикиликса,прије би се рекло да Фахро врси притисак да се све затаска као и до сада.Додиков и Бакиров брат по криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

13.01.2016 22:28

Ухапсите Радонцица???Ста је проблем????Пустицете их да се подсмијавају суду и правди.Хапси и Радонцица и Додика.Ста су они умислили?Да су богови????

Name

Сцоут

13.01.2016 23:27

Па скоро је у авазу писало како дотицна азра ниста није рекла против радонцица . Фахро на реду си . Вријеме је и било . Ал капоне ти није раван

Name

марко самардзиц

13.01.2016 18:42

Клан кељменди радонциц!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

13.01.2016 18:47

Протјерати у матицне дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

13.01.2016 18:50

Јонатхана Моореа протјерати у Америку а Радонцица у Црну Гору,смутљивци1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки дан

13.01.2016 20:14

Су се састали у једном елитном сарајевском ресторану Џонатан Мур и Кратки, сигурно нису причали о студентским данима на угледном ликовњацком факултету у Вучитрну господина Кратког...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

14.01.2016 06:37

Стари добри Дзони. Има га у свим таловима. И после странци несто прицају о корупцији.

Name

Тито

14.01.2016 06:58

Радонцицу, дај нам траве! Уби ова нестасица! Мозе и сприцана , схиптарска!

ОДГОВОРИТЕ