Нуклеарно тестирање одбрамбени потез

Предсједник Сјеверне Кореје Ким Џонг-Ун тврди да је недавно тестирање хидрогенске бомбе био легитиман потез званичног Пјонгјанга у склопу јачања одбрамбених капацитета у случају нуклеарног рата.

Свијет 10.01.2016 | 17:00
Нуклеарно тестирање одбрамбени потез

Кинеска новинска агенција Синхуа јавља како је сјевернокорејски лидер поручио да је тестирање било искључиво корак у развоју самоодбране Сјеверне Кореје и да он има "суверено право" на то.

"Тестирање је историјска прекретница у успостављању револуционалног самопоуздања у Сјеверној Кореји", казао је Ким.

Сјевернокорејски лидер је оптужио САД да инсталирају нуклеарно оружје на корејанском полуострву, што је званични Вашхингтон негирао.

Власти САД су саопштиле да нису инсталирале нуклеарно оружје на тлу Јужне Кореје, али да након сјевернокорејског тестирања хидрогенске бомбе са савезницима у Сеулу расправљају о инсталирању стратешког наоружања на том подручју.

Амерички медији наводе да би у пакету стратешког оружја могли наћи бомбардери са носачима нуклеарки Б-2 и Б52, као и подморница са сличним носачима. Америчка морнарица је јутрос саопштила да је један авион Б-52 остварио лет у Јужној Кореји и симболично показао одлучност САД-а да помогне Сеулу и Токију у случају пријетње из Пјонгјанга.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Надимак

10.01.2016 17:33

Да нисте написали да је ово у Сјеверној Кореји, цовјек би помислио да је у Лактасима, Миле ронхил и раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бре

10.01.2016 22:01

Не кењај мајке ти. Ко о чему баба о трешњама, па има ли на свијету иједна тема да не споменете Додика. Ја да сам на његовом мјесту због таквих шупака као ти ,био бих још гори од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.01.2016 12:02

Није Ким гори од амера

ОДГОВОРИТЕ