Овај "рецепт" за здрав живот ће вам се свидјети

Постоји нешто што је јако важно за здравље, а о томе можда нисте ни размишљали.

Република Српска 09.01.2016 | 11:20
Овај "рецепт" за здрав живот ће вам се свидјети

Судећи према студији са Универзитета у Сјеверној Каролини, имати доброг пријатеља једнако је важно за здравље и животни вијек, колико и вјежбање.

Дакле, можда би ваша новогодишња одлука требало да буде да се окружите пријатељима, прије него да кренете у теретану, рецимо. Мада, најбоља опција је да кренете са пријатељима у теретану.

Шалу на страну, ова студија је показала да су људи који имају бољи друштвени живот и окружени су пријатељима, генерално бољег здравља и имају дужи животни вијек.

Међутим, резултати не сугеришу да ће они који су усамљени и тужни умријети раније. Истраживачи су открили везу између "изолације" и гојазности, склоности инфекцијама, високом крвном притиску, а све то може да доведе до дугорочнијих здравствених проблема.

Занимљиво, студија је такође показала да се потреба коју имамо за пријатељством и начин на који то утиче на наше здравље, мијењају временом.

Наиме, када смо млађи, пријатељи и наша друштвена мрежа, односно контакти, важни су за здравље. Међутим, како старимо, за здравље је све важније колико имамо пријатеља.

У сваком случају, говорећи о пријатељима и здрављу, углавном није важан број пријатеља, већ је много важније њихово пријатељство и подршка коју нам пружају.

Дакле, некакав "рецепт" за срећан и дуг живот могао би бити - окружите се пријатељима, а што сте старији, нека их буде више. Наравно, препоручљиво је и да вјежбате јер ни најбољи пријатељ не може да избрише посљедице недостатка физичке активности.

(Мондо)

Коментари / 0

Оставите коментар