Ovaj "recept" za zdrav život će vam se svidjeti

Postoji nešto što je jako važno za zdravlje, a o tome možda niste ni razmišljali.

Republika Srpska 09.01.2016 | 11:20
Ovaj "recept" za zdrav život će vam se svidjeti

Sudeći prema studiji sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, imati dobrog prijatelja jednako je važno za zdravlje i životni vijek, koliko i vježbanje.

Dakle, možda bi vaša novogodišnja odluka trebalo da bude da se okružite prijateljima, prije nego da krenete u teretanu, recimo. Mada, najbolja opcija je da krenete sa prijateljima u teretanu.

Šalu na stranu, ova studija je pokazala da su ljudi koji imaju bolji društveni život i okruženi su prijateljima, generalno boljeg zdravlja i imaju duži životni vijek.

Međutim, rezultati ne sugerišu da će oni koji su usamljeni i tužni umrijeti ranije. Istraživači su otkrili vezu između "izolacije" i gojaznosti, sklonosti infekcijama, visokom krvnom pritisku, a sve to može da dovede do dugoročnijih zdravstvenih problema.

Zanimljivo, studija je takođe pokazala da se potreba koju imamo za prijateljstvom i način na koji to utiče na naše zdravlje, mijenjaju vremenom.

Naime, kada smo mlađi, prijatelji i naša društvena mreža, odnosno kontakti, važni su za zdravlje. Međutim, kako starimo, za zdravlje je sve važnije koliko imamo prijatelja.

U svakom slučaju, govoreći o prijateljima i zdravlju, uglavnom nije važan broj prijatelja, već je mnogo važnije njihovo prijateljstvo i podrška koju nam pružaju.

Dakle, nekakav "recept" za srećan i dug život mogao bi biti - okružite se prijateljima, a što ste stariji, neka ih bude više. Naravno, preporučljivo je i da vježbate jer ni najbolji prijatelj ne može da izbriše posljedice nedostatka fizičke aktivnosti.

(Mondo)

Komentari / 0

Ostavite komentar