Листа номинованих за БАФТА филмске награде

Романса "Керол" и хладноратовска драма "Мост шпијуна" воде по броју номинација за британске филмске награде БАФТА 2016. - оба остварења номинована су у чак девет категорија.

Забава 09.01.2016 | 07:14
Листа номинованих за БАФТА филмске награде

Филм "Керол" Тода Хејнса, прича о старијој удатој жени која се 1950-их заљубљује у младу продавачицу, а у ком главне улоге тумаче Кејт Бланшет и Руни Мара, не престаје да одушевљава критику још од премијере у мају, на Филмском фестивалу у Кану.

Ово остварење је, између осталог, номиновано за најбољу женску улогу, најбољу споредну женску улогу, најбољи адаптирани сценарио, најбољи филм и најбољу режију.

"Мост шпијуна" Стивена Спилберга, са Томом Хенксом у улози адвоката који преговара о ослобађању америчког пилота ког су Совјети заробили током хладног рата, надметаће се за награде за најбољи филм, најбољу режију, најбољу оригиналну музику и најбољи оригинални сценарио.

Марк Рејленс, који такође глуми у овом остварењу, номинован је у категорији за најбољу споредну мушку улогу.

Филм о преживљавању, "Повратник", добио је осам номинација, међу којима за најбољи филм, најбољу мушку улогу за Леонарда Дикаприја и најбољу режију за Алехандра Ињаритуа, који је прошле године освојио Оскара са драмом "Човек птица".

Седам номинација припало је акцијском блокбастеру "Побеснели Макс: Аутопут беса", а шест причи о ирским емигрантима у Њујорку, "Бруклин", чија се главна глумица Ширше Ронан нашла у трци за награду БАФТА за најбољу женску улогу.

Свемирска авантура "Марсовац", такође, је добила шест номинација од којих за најбољу режију за Ридлија Скота и најбољу мушку улогу за Мета Дејмона.

Филму о групи вештих инвеститора који су се обогатили клађењем на финансијски распад, "Опклада века", припало је пет номинација, међу којима за најбољу режију за Адама Мекија и најбољу споредну мушку улогу за Кристијана Бејла.

Трансродна драма "Данкиња" номинована је у категорији изванредног британског филма, а њена два водећа глумца, прошлогодишњи добитник Оскара Еди Редмејн и Алисија Викандер, номиновани су у категорији главне мушке, односно женске улоге. Викандер је номинована и у категорији за споредну женску улогу за филм "Еx Маћина", који ће се такође надметати за награду за изванредни британски филм.

"Спотлигхт", драма о педофилији у католичкој цркви, добила је три номинације: за најбољи филм, најбољи сценарио и најбољу споредну мушку улогу за Марка Руфала.

Међу номинованима за најбољу главну мушку улогу су и Брајан Кренстон са филмом "Трумбо" и Мајкл Фасбендер са филмом "Стив Џобс" који има још две номинације - за најбољу споредну женску улогу за Кејт Винслет и најбољи адаптирани сценарио.

Од осталих номинованих за најбољу женску улогу су Бри Ларсон у филму "Соба" и Меги Смит у филму "Тхе Ладy ин тхе Ван".

Научнофантастични блокбастер "Ратови звезда: Буђење силе" надметаће се за награду за најбољу оригиналну музику, најбољи продукцијски дизајн и најбоље специјалне визуелне ефекте.

Међу остварењима у трци за награду за изузетан британски филм највише номинација имају "45 година", "Ејми" и "Јастог".

Имена добитника награде БАФТА биће саопштена на церемонији 14. фебруара у Лондону.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар