Клубови који трагају за старом славом...

Клубови попут Милана, Сантоса, Миллонариоса, Глазгов Ренџерса, Торина и других, своје име су златним словима исписали у историји фудбала, но након тога су доживјели пад и нису се успјели поново вратити међу фудбалске великане.

Фудбал 03.01.2016 | 22:20
Клубови који трагају за старом славом...

Поједини фудбалски клубови који су квалитетом и успјесима у прошлости обиљежили "најважнију споредну ствар на свијету", посљедњих година све су мање запаженији на свјетској фудбалској сцени.

Клубови попут Милана, Сантоса, Миллонариоса, Глазгов Ренџерса, Торина и других, своје име су златним словима исписали у историји фудбала, но након тога су доживјели пад и нису се успјели поново вратити међу фудбалске великане.

Милан, због тешке економске ситуације, продао клупски аутобус

Италијански представник АЦ Милан, због тешке економске ситуације, већ дуго времена је изван форме коју је посједовао у периоду од прије шест до седам година.

"Црвено-црни", клуб са стољетном традицијом, основан је још давне 1899. године, а у својој стољетној традицији седам пута је освојио Лигу шампиноа, два пута УЕФА-ин Куп побједника купова, пет пута Супер куп те 18 пута италијанску лигу.

Милан је 2006. године потресао скандал у намјештању утакмица, због чега је пао у тешку економску кризу, а након тога се није успио вратити у форму. У оквиру мјера штедње, овај клуб је прошле године продао чак и клупски аутобус, а прву половину ове сезоне окончао је на шестом мјесту.

Бразилски Сантос у посљедњих 50 година само два пута освојио националну лигу

Бразилски клуб Сантонс 60-их година обиљежио је свјетски фудбал, а из подмлатка овог клуба изашли су легендарни Пеле, Пепе, Тонинхо Гуереиро, Цутињо и многи други.

Сантос је у периоду између 1959. и 1974. године освојио укупно 25 купова, а тада је прихваћен као један од најквалитетнијих клубова у историји фудбала. Тада је клуб међу навијачима добио име "Ос Сантастицос".

Освајањем Купа Либертадорес и Интерконтиненталног купа 1962. и 1963., Сантос је постао застрашујући клуб за европске фудбалске гиганте. Сантос је у посљедњих 50 година у само два наврата освојио бразилску лигу, и то 2002. и 2004. године.

Политичка нестабилност потресла колумбијски Миллонариос

Колумбија је 1940-их година почела економски јачати, чиме је снажнији постајао и фудбал у овој земљи. Колумбијски клуб Миллонариос, из главног града Богате, у своје редове довео је тадашње фудбалске звијезде као што су Алфредо ди Стефано, Адолфо Педернера, Хулио Цози, Антонио Баез, Хуго Рејес и Нестор Роси.

ФИФА је касније почела с увођењем различитих санкција колумбијском клубу уз тврдње да сензационалним трансферима врши нелојалну конкуренцију. Ипак, то није уздрмало колумбијски, а он је наставио с успјешним резултатима.

Политичка нестабилност у Колумбији која је почела 1954. година пољуљала је Миллонариос, што је кулминирало одласком бројних звијезда у европске клубове, што је Миллонариос "срозало" на локални ниво.

Авионска несрећа прекретница за Торино

Италијански Торино је 1940-их година био међу квалитетнијим клубовима европског фудбала. "Бикови" су, на челу с капитеном Валентином Мацолом, у том периоду пет пута узастопно освајали Серие А.

Оно што је била прекретница у хисторији овог клуба, након које се никада није опоравио, јесте авионска несрећа из 1949. године, када је авион с комплетним стручним штабом због невремена пао у близини Торина.

У авионској несрећи страдала је укупно 31 особа, међу којима 18 фудбалера, те други чланови стручног штаба и новинари. Торино се данас налази на 11. позицији италијанске лиге.

Глазгов 54 пута освојио Шкотску лигу, прије три године био пред гашењем

Шкотски Глазгов Ренџерс, који је основан чак 1872. године, држи свјетски рекорд са 54 освојена шампионата Шкотске. Поред тога је 33 пута освојио и Шкотски куп.

Глазгов је 2012. године упао у дубоку економску кризу, а због немогућности измирења дугова, 14. јуна 2012. године клуб је био пред гашењем. Тада је пао у четврту Шкотску лигу и добио једну годину забране трансфера.

Енглески Нотингем Форест, Лидс, Престон Норт Енд, мађарски Хонвед, њемачки Динамо Дресден, Борусиа Менхенгладбахх су такође клубови који су најприје показали завидан успјех, након чега су, у већини случајева због економских потешкоћа, нестали с фудбалске сцене.

Коментари / 0

Оставите коментар