Буџет институција БиХ 1,7 милијарди КМ

Оба вијећа Парламентарне скупштине БиХ усвојила су данас буџет заједничких институција у износу од милијарду и 720 милиона марака. Од тога 950 милиона је намијењено за финасирање институција, а остатак за серевисирање спољног дуга.

Босна и Херцеговина 30.12.2015 | 18:40
Буџет институција БиХ 1,7 милијарди КМ

Опозицији у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ засметало је што се буџет усваја по убрзаној процедуру,а нису задовољни ни смањењем буџетске резерве и укидањем интервентне буџетске резерве.

Подсјећамо, ријеч је о буџетским средствима од око 200 хиљада марака, којим су до сада располагали предсједавајући Савјета министара и два замјеника.

“Сматрам да то нису велика средства и да то треба да имају најодговорнији људи у држави. Свака озбиљна компанија у БиХ има толику резерву”,сматра посланик СНСД-а Никола Шпирић.

У СДС-у сматрају,а то је став и Канцеларије за ревизију институција БиХ,да ни један појединац у Савјету министара не смије имати дискреционо право да дијели новац из буџета онако како њему одговара. Подсјећају да је та подјела до сада била нетранспрентна, али често и незаконита или на ивици закона, јер су из тзв. интервентне буџетске резерве често финасирани спортски клубови истакнутих страначких првака и плаћане разне специјализације или друге активности такође политички блиским особама.

“У извјештају Канцеларије за ревизују прошла два сазива Савјета министара БиХ, у којима је Шпирић био једном предсједавајући, а једном замјеник, наведено је да су за неколико година подијелили 410 хиљада марака за 134 лица”,тврди шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и додаје да садашњи предсједавајући и замјеници – Звизић, Шаровић и Беванда – то неће радити, јер је СДС то обећао бирачима.

Опозицији се не свиђа ни предвиђено ново запошљавање у заједничким институцијама БиХ.

Никола Шпирић истиче да је запошљавање 300 нових радника гомилање администрације.

Министар финансија Вјекослав Беванда одговара да ће 200 нових радника бити запослено у државном затвору, који ће почети радити до краја наредне године, 100 кадета који су прошли обуку запослиће се у Граничној полицији БиХ, а око 40 у СИПИ.

Буџет заједничких институција за 2016. годину усвојен је и у Вијећу народа, са замјерком опозиције да усвајање буџета касни 15 дана.

Власт ју је подсјетила да у њено вријеме буџет није усвајан по годину дана и више.

Парламентарна скупштина БиХ усвојила је и закључак, према којем ће сви запослени у заједничким институцијама БиХ чији је коефицијент за обрачун плате већи од 4 примати само симболичан регрес за годишњи одмор у износу од 1 КМ.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

31.12.2015 00:09

Пљачкаши свог народа.

ОДГОВОРИТЕ