Budžet institucija BiH 1,7 milijardi KM

Oba vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojila su danas budžet zajedničkih institucija u iznosu od milijardu i 720 miliona maraka. Od toga 950 miliona je namijenjeno za finasiranje institucija, a ostatak za serevisiranje spoljnog duga.

Bosna i Hercegovina 30.12.2015 | 18:40
Budžet institucija BiH 1,7 milijardi KM

Opoziciji u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH zasmetalo je što se budžet usvaja po ubrzanoj proceduru,a nisu zadovoljni ni smanjenjem budžetske rezerve i ukidanjem interventne budžetske rezerve.

Podsjećamo, riječ je o budžetskim sredstvima od oko 200 hiljada maraka, kojim su do sada raspolagali predsjedavajući Savjeta ministara i dva zamjenika.

“Smatram da to nisu velika sredstva i da to treba da imaju najodgovorniji ljudi u državi. Svaka ozbiljna kompanija u BiH ima toliku rezervu”,smatra poslanik SNSD-a Nikola Špirić.

U SDS-u smatraju,a to je stav i Kancelarije za reviziju institucija BiH,da ni jedan pojedinac u Savjetu ministara ne smije imati diskreciono pravo da dijeli novac iz budžeta onako kako njemu odgovara. Podsjećaju da je ta podjela do sada bila netransprentna, ali često i nezakonita ili na ivici zakona, jer su iz tzv. interventne budžetske rezerve često finasirani sportski klubovi istaknutih stranačkih prvaka i plaćane razne specijalizacije ili druge aktivnosti takođe politički bliskim osobama.

“U izvještaju Kancelarije za revizuju prošla dva saziva Savjeta ministara BiH, u kojima je Špirić bio jednom predsjedavajući, a jednom zamjenik, navedeno je da su za nekoliko godina podijelili 410 hiljada maraka za 134 lica”,tvrdi šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da sadašnji predsjedavajući i zamjenici – Zvizić, Šarović i Bevanda – to neće raditi, jer je SDS to obećao biračima.

Opoziciji se ne sviđa ni predviđeno novo zapošljavanje u zajedničkim institucijama BiH.

Nikola Špirić ističe da je zapošljavanje 300 novih radnika gomilanje administracije.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda odgovara da će 200 novih radnika biti zaposleno u državnom zatvoru, koji će početi raditi do kraja naredne godine, 100 kadeta koji su prošli obuku zaposliće se u Graničnoj policiji BiH, a oko 40 u SIPI.

Budžet zajedničkih institucija za 2016. godinu usvojen je i u Vijeću naroda, sa zamjerkom opozicije da usvajanje budžeta kasni 15 dana.

Vlast ju je podsjetila da u njeno vrijeme budžet nije usvajan po godinu dana i više.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je i zaključak, prema kojem će svi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH čiji je koeficijent za obračun plate veći od 4 primati samo simboličan regres za godišnji odmor u iznosu od 1 KM.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.12.2015 00:09

Pljačkaši svog naroda.

ODGOVORITE