Лијановићи оштетили БиХ за више од 13 милиона

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против браће Јерка, Славе и Јозе Иванковић Лијановић и још 13 физичких и правних лица, које терете за организовани финансијски криминал, неплаћање пореза, пореске утаје, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига и исправа те прање новца, којим је БиХ оштећена за више од 13 милиона марака!

Босна и Херцеговина 30.12.2015 | 07:38
Лијановићи оштетили БиХ за више од 13 милиона

Како је саопштено из овог тужилаштва, осим браће Иванковића Лијановића, оптужени су и Милорад Бахиљ звани Баја (62) и Мирјана Шакота (57), обоје из Мостара, те Јозо Слишковић звани Шушић (59), Жељко Микулић (56), Драженко Квесић звани Дражен (47), сви из Широког Бријега. Оптужени су и Мирко Галић (61), Мирослав Чолак звани Миро (74) и Стипе Иванковић звани Лијан (82), сви из Груда, као и предузећа "Лијановићи" Широки Бријег, "Ми-Мо" Мостар, "Фармер" Широки Бријег, "Фармко" Широки Бријег и "Оптимум" Широки Бријег.

У оптужници се наводи да су сви они у периоду од 2007. до 2012. године, дјелујући као повезана група физичких и правних особа, утајили порез, тако што су сталним оснивањем нових предузећа, с минималним оснивачким капиталом, често од само 2.000 КМ, на њих преносили сировине, производе и опрему, а потом настављали пословања. Стечене вишемилионске пореске дугове су тако остављали на ранијим предузећима, чиме су избјегли плаћање пореза и пореских обавеза. На овај начин, који је неколико година представљао модус незаконитог пословања у сврху утаје пореза, оптужени су стекли незакониту имовинску корист у износу од око 13,5 милиона КМ, за које су оштетили БиХ.

Из Тужилаштва БиХ упозоравају да ће тужилац након спроведене финансијске истраге затражити да оптуженима буде онемогућено располагање непокретном и покретном имовином, како би на крају судског поступка била осигурана могућност наплате у корист државе.

Извор: Пресс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зоран

30.12.2015 07:08

Вас проблем је сто сте хрвати а јос и успјесни а то Изметбеговицу никако не одговара, зато и јесте на оптузеницкој клупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

30.12.2015 07:56

Зока тебе као да је правио твој субјекат Милорад Додик. Штитиш криминалце ма ко то био.Због таквих, као што си ти и теби слични, криминал ће владати годинама.

Name

неутрални

30.12.2015 07:58

Ајде не лупај, који су они Хрвати, кримоси од старта, то сви знају. Мада се слажем да су за Додикове сјецикесе аматери.

Name

Сноуден

30.12.2015 08:02

Лијановиц је сверцовао и утајио порез и цигаретама о томе свједоци полициска белеска полицајца границне полиције БиХ који је у мјесту Ресановци опстина Босанско Грахово уставио хладњацу са ознакама Пили салама а унутра су биле скривене цигарете камион је искљуцен у слузбене просторије границне полиције БиХ теренска канцеларија али је пустена након два дана јер су заповједник и нацелник узели новац????Записник о контроли је лазан са лазним потписима?!Сипа има у посједу ту слузбену забиљеску!!!Правда је спора и достизна али неправда коју ду уцинили директор границне полиције и нацелник теренске канцеларије Велисалв Ковац и Винко Думанциц заједно са Мустафом Овцином је неизбрисива и незаборавна јер је мотивисана само на националној страни и никако другације јер све радње које су цинили и предузали према Палалиц Далибору су незаконите у односу на закон о полициским слузбеницима БиХ и закон о раду у институцијама БиХ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

30.12.2015 08:32

Маните ви политике и националне реторике ово је чисти бизнис. Пусте једни друге да опељеше па после као хапсе и процесуирају, дигну прашину мјесец - два, после нико о томе не говори јер они као открију нову пљачку и све тако у недоглед. Тресла се гора родио се миш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

30.12.2015 09:21

Само да предмет недодје у руке Милорада Барасина или Мирислава Д Марковица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гггг

15.02.2016 11:23

О ово предмету најбоље је упознат тузилац Мирослав Д Марковиц цовјек за сарадњу.

ОДГОВОРИТЕ