Lijanovići oštetili BiH za više od 13 miliona

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv braće Jerka, Slave i Joze Ivanković Lijanović i još 13 fizičkih i pravnih lica, koje terete za organizovani finansijski kriminal, neplaćanje poreza, poreske utaje, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca, kojim je BiH oštećena za više od 13 miliona maraka!

Bosna i Hercegovina 30.12.2015 | 07:38
Lijanovići oštetili BiH za više od 13 miliona

Kako je saopšteno iz ovog tužilaštva, osim braće Ivankovića Lijanovića, optuženi su i Milorad Bahilj zvani Baja (62) i Mirjana Šakota (57), oboje iz Mostara, te Jozo Slišković zvani Šušić (59), Željko Mikulić (56), Draženko Kvesić zvani Dražen (47), svi iz Širokog Brijega. Optuženi su i Mirko Galić (61), Miroslav Čolak zvani Miro (74) i Stipe Ivanković zvani Lijan (82), svi iz Gruda, kao i preduzeća "Lijanovići" Široki Brijeg, "Mi-Mo" Mostar, "Farmer" Široki Brijeg, "Farmko" Široki Brijeg i "Optimum" Široki Brijeg.

U optužnici se navodi da su svi oni u periodu od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana grupa fizičkih i pravnih osoba, utajili porez, tako što su stalnim osnivanjem novih preduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2.000 KM, na njih prenosili sirovine, proizvode i opremu, a potom nastavljali poslovanja. Stečene višemilionske poreske dugove su tako ostavljali na ranijim preduzećima, čime su izbjegli plaćanje poreza i poreskih obaveza. Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 miliona KM, za koje su oštetili BiH.

Iz Tužilaštva BiH upozoravaju da će tužilac nakon sprovedene finansijske istrage zatražiti da optuženima bude onemogućeno raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi na kraju sudskog postupka bila osigurana mogućnost naplate u korist države.

Izvor: Press

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zoran

30.12.2015 07:08

Vas problem je sto ste hrvati a jos i uspjesni a to Izmetbegovicu nikako ne odgovara, zato i jeste na optuzenickoj klupi

ODGOVORITE
Name

Predrag

30.12.2015 07:56

Zoka tebe kao da je pravio tvoj subjekat Milorad Dodik. Štitiš kriminalce ma ko to bio.Zbog takvih, kao što si ti i tebi slični, kriminal će vladati godinama.

Name

neutralni

30.12.2015 07:58

Ajde ne lupaj, koji su oni Hrvati, krimosi od starta, to svi znaju. Mada se slažem da su za Dodikove sjecikese amateri.

Name

Snouden

30.12.2015 08:02

Lijanovic je svercovao i utajio porez i cigaretama o tome svjedoci policiska beleska policajca granicne policije BiH koji je u mjestu Resanovci opstina Bosansko Grahovo ustavio hladnjacu sa oznakama Pili salama a unutra su bile skrivene cigarete kamion je iskljucen u sluzbene prostorije granicne policije BiH terenska kancelarija ali je pustena nakon dva dana jer su zapovjednik i nacelnik uzeli novac????Zapisnik o kontroli je lazan sa laznim potpisima?!Sipa ima u posjedu tu sluzbenu zabiljesku!!!Pravda je spora i dostizna ali nepravda koju du ucinili direktor granicne policije i nacelnik terenske kancelarije Velisalv Kovac i Vinko Dumancic zajedno sa Mustafom Ovcinom je neizbrisiva i nezaboravna jer je motivisana samo na nacionalnoj strani i nikako drugacije jer sve radnje koje su cinili i preduzali prema Palalic Daliboru su nezakonite u odnosu na zakon o policiskim sluzbenicima BiH i zakon o radu u institucijama BiH!!!!!

ODGOVORITE
Name

Radovan

30.12.2015 08:32

Manite vi politike i nacionalne retorike ovo je čisti biznis. Puste jedni druge da opelješe pa posle kao hapse i procesuiraju, dignu prašinu mjesec - dva, posle niko o tome ne govori jer oni kao otkriju novu pljačku i sve tako u nedogled. Tresla se gora rodio se miš.

ODGOVORITE
Name

laki

30.12.2015 09:21

Samo da predmet nedodje u ruke Milorada Barasina ili Mirislava D Markovica.

ODGOVORITE
Name

gggg

15.02.2016 11:23

O ovo predmetu najbolje je upoznat tuzilac Miroslav D Markovic covjek za saradnju.

ODGOVORITE