Колекционар паклица: "Тито" нема цијену

Људи задовољство проналазе у различитим стварима, али Иван Чекић нашој и јавности у региону постао је познат по јединственом хобију. МОНДО вам доноси причу о младићу из Источног Сарајева који скупља кутије цигарета.

Република Српска 28.12.2015 | 22:50
Колекционар паклица: "Тито" нема цијену

Док многи колекционари своје богате збирке употпуњују поштанским маркицама, магнетима, беџевима, стриповима, значкама, салветама и другим сваштаријама, овај двадесетдвогодишњак у својој колекцији има 1319 различитих кутија цигарета из око 80 различитих земаља свијета.

"Овим хобијем почео сам да се бавим прије скоро пет година када ми је тетка поклонила кутију 'черчила' коју је купила на путовању у Швајцарској, а колекција сада садржи паклице из земаља почев од република бивше СФРЈ, преко Индије, Хонгконга, Јапана, Костарике, Парагваја, Боливије, Бразила, Кине, Русије, Јапана и Кореје, до Чилеа, Канаде, САД, Грчке, Холандије и других држава", каже нам Чекић и додаје да ових дана очекује нови "контингент" од колекционара из Русије и Израела.

"Већину кутија набављам размјеном са другим колекционарима које проналазим путем интернета и друштевних мрежа, док неке добијам од пријатеља који путују и родбине из иностранства.

Некад се деси да се мијењамо за различите предмете, а мени шаљу амбалажу од цигарета", каже нам Чекић наводећи примјер једног Казахстанца од кога је добио 40 кутија у замјену за 20 старих кованица са простора бивше Југославије.

 

"Бављењем овим хобијем упознао сам много људи, а уједно вјежбам и енглески језик", прича нам Чекић и додаје да је неписано правило колекционара да уз кутије пошаљу и разгледницу њиховог града.

"Ширимо пријатељство и љубав! Од једног колекционара добио сам специјалну новогодишњу честитку, од једног пријатеља слику коју је лично насликао, док сам од колекционара из Костарике добио занимљиву новчаницу", каже нам Чекић.

Најстарија кутија из Чекићеве збирке датира из далеке 1952. године која је произведена у Тунису, а купљена у Шпанији. Његова колекција је толико различита тако да у поједине кутије стану само три, а у неке 40 комада цигарета.


Чекић нам је рекао да се нада да ће у скорије вријеме набавити одређене кутије цигарета које би желио да се нађу у његовој колекцији.

"То су 'панда', 'пиња колада', 'текила сан рајс', 'манго' и бијели 'блек девил'", рекао нам је Чекић и истакао да у својој колекцији има једну "посебну" и двије "драгоцјене" кутије које, како тврди, не би никад ником продао или поклонио.

"Иако свака кутија има своју посебну причу и вриједност, најдража ми је паклица плавог "марлбора" јер сам је тражио веома дуго и добио сам је из Америке, док су зелена "морава" и кутија с ликом Јосипа Броза Тита непроцјењиве у колекцији", рекао нам је Чекић и истакао да планира одржавање хуманитарне изложбе као и израду уникатне паклице.

Према Чекићевим процјенама његова колекција вриједна је између 10 и 15 хиљада марака и засад нема намјеру да је продаје због тога јер је праву вриједност збирке тешко утврдити, као и зато што код нас нико за то не би дао толики новац.

Сарајлија нам на крају разговора каже да је један Украјинац рекордер по броју прикупљених кутија цигарета. Према Чекићевим ријечима, он у овом тренутку има око 32 хиљаде различитих паклица...

(Мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар