Kolekcionar paklica: "Tito" nema cijenu

Ljudi zadovoljstvo pronalaze u različitim stvarima, ali Ivan Čekić našoj i javnosti u regionu postao je poznat po jedinstvenom hobiju. MONDO vam donosi priču o mladiću iz Istočnog Sarajeva koji skuplja kutije cigareta.

Republika Srpska 28.12.2015 | 22:50
Kolekcionar paklica: "Tito" nema cijenu

Dok mnogi kolekcionari svoje bogate zbirke upotpunjuju poštanskim markicama, magnetima, bedževima, stripovima, značkama, salvetama i drugim svaštarijama, ovaj dvadesetdvogodišnjak u svojoj kolekciji ima 1319 različitih kutija cigareta iz oko 80 različitih zemalja svijeta.

"Ovim hobijem počeo sam da se bavim prije skoro pet godina kada mi je tetka poklonila kutiju 'čerčila' koju je kupila na putovanju u Švajcarskoj, a kolekcija sada sadrži paklice iz zemalja počev od republika bivše SFRJ, preko Indije, Hongkonga, Japana, Kostarike, Paragvaja, Bolivije, Brazila, Kine, Rusije, Japana i Koreje, do Čilea, Kanade, SAD, Grčke, Holandije i drugih država", kaže nam Čekić i dodaje da ovih dana očekuje novi "kontingent" od kolekcionara iz Rusije i Izraela.

"Većinu kutija nabavljam razmjenom sa drugim kolekcionarima koje pronalazim putem interneta i društevnih mreža, dok neke dobijam od prijatelja koji putuju i rodbine iz inostranstva.

Nekad se desi da se mijenjamo za različite predmete, a meni šalju ambalažu od cigareta", kaže nam Čekić navodeći primjer jednog Kazahstanca od koga je dobio 40 kutija u zamjenu za 20 starih kovanica sa prostora bivše Jugoslavije.

 

"Bavljenjem ovim hobijem upoznao sam mnogo ljudi, a ujedno vježbam i engleski jezik", priča nam Čekić i dodaje da je nepisano pravilo kolekcionara da uz kutije pošalju i razglednicu njihovog grada.

"Širimo prijateljstvo i ljubav! Od jednog kolekcionara dobio sam specijalnu novogodišnju čestitku, od jednog prijatelja sliku koju je lično naslikao, dok sam od kolekcionara iz Kostarike dobio zanimljivu novčanicu", kaže nam Čekić.

Najstarija kutija iz Čekićeve zbirke datira iz daleke 1952. godine koja je proizvedena u Tunisu, a kupljena u Španiji. Njegova kolekcija je toliko različita tako da u pojedine kutije stanu samo tri, a u neke 40 komada cigareta.


Čekić nam je rekao da se nada da će u skorije vrijeme nabaviti određene kutije cigareta koje bi želio da se nađu u njegovoj kolekciji.

"To su 'panda', 'pinja kolada', 'tekila san rajs', 'mango' i bijeli 'blek devil'", rekao nam je Čekić i istakao da u svojoj kolekciji ima jednu "posebnu" i dvije "dragocjene" kutije koje, kako tvrdi, ne bi nikad nikom prodao ili poklonio.

"Iako svaka kutija ima svoju posebnu priču i vrijednost, najdraža mi je paklica plavog "marlbora" jer sam je tražio veoma dugo i dobio sam je iz Amerike, dok su zelena "morava" i kutija s likom Josipa Broza Tita neprocjenjive u kolekciji", rekao nam je Čekić i istakao da planira održavanje humanitarne izložbe kao i izradu unikatne paklice.

Prema Čekićevim procjenama njegova kolekcija vrijedna je između 10 i 15 hiljada maraka i zasad nema namjeru da je prodaje zbog toga jer je pravu vrijednost zbirke teško utvrditi, kao i zato što kod nas niko za to ne bi dao toliki novac.

Sarajlija nam na kraju razgovora kaže da je jedan Ukrajinac rekorder po broju prikupljenih kutija cigareta. Prema Čekićevim riječima, on u ovom trenutku ima oko 32 hiljade različitih paklica...

(Mondo.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar