Претрес аутобуса којима стижу синдикалци

Аутобуси у којима су синдикалци и радници кренули на протесте у Бањалуку заустављени су у Клашницама и детаљно претресени, јавили су синдикалци који су се налазили у аутобусу.

Република Српска 28.12.2015 | 14:15
Претрес аутобуса којима стижу синдикалци

Према ријечима синдикалаца тражени су и спискови путника. Аутобуси су у Клашницама задржани око пола сата након чега су наставили пут према Бањалуци.

Како је најављено, у Бањалуку ће данас стићи синдикалци и радници из читаве Републике Српске на протесте који су заказани због доношења новог Закона о раду.

Тимови специјалаца већ су распоређени испред зграде Владе Републике Српске.

Протестно окупљање чланова Савеза синдиката Републике Српске поводом новог закона о раду почеће у 14.00 часова испред Дома синдиката у Бањалуци, након чега ће се протестна колона упутити пред зграду Народне скупштине Репубике Српске, 50 метара од улазних врата, најавила је предсједник савеза Ранка Мишић.

Мишићева тврди да "никада као до сада није било толико притисака" и оглашавања свих политичких партија поводом радничких протеста, иако су, како је рекла, замољени да се дистанцирају од синдикалног рада.

"Овдје нема такмичења да ли ће радници послушати политичаре или синдикат", рекла је Мишићева.

Она је подсјетила да је Савез синдиката синоћ замолио МУП да поступа у складу са законом.

Она је додала да је након ове молбе из МУП-а и Центра јавне безбједности Бањалука стигао одовор да "МУП не издаје одобрење за организовање скупа и да нико од радника МУП-а није долазио у куће синдикалаца и просторије синдиката широм Републике".

Мишћева тврди да је вршен притисак на синдикалне активисте у Вишеграду и Зворнику од, како је рекла, полицајаца и народних посланика.

"У Зворнику су јуче долазили народни посланици људима на радна мјеста и говорили да ће добити отказ уколико дођу на протесте", рекла је Мишићева.

Она је као највеће замјерке синдиката на радну верзију новог закона о раду навела сам концепт закона, доминацију уговора на одређено вријеме који постаје пракса, одсуство модела израчуна плате, потпуно укидање колективног преговарања и начин раскида уговора о раду.

"Ништа нас не изненађује, јер су нам на састанцима са представницима ММФ-а, амбасада, Владе и послодаваца говорили да морамо усвојити закон како бисмо добили кредитна средства. Поставља се питање шта ће се у 2016. години ставити као услов за добијање нових средстава“, рекла је Мишићева.

Извор: Истинито

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

28.12.2015 13:18

Тако је то, када Мишићевој нису ништа тутнули у новчаник и ето ти протеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

28.12.2015 13:19

Док су политицки подобне особе представници синдиката овако ће бити. Жалосно али истинито

ОДГОВОРИТЕ
Name

СзП

28.12.2015 13:27

Имају ли имена ти народни посланици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.12.2015 13:29

Банана држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бл

28.12.2015 13:44

Резим мора пасти сад је санса за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаја

28.12.2015 13:46

Гледао сам на јутјубу како француска полиција марише демонтсранте против климатских промјена. Сам га пендреком опелет око кољена, човјек више не може нормално да хода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

28.12.2015 13:52

Ствара се слика како синдикалци врсе притисак на владу, па се као влада препала, па полиција покусава да спријеци протесте... у ствари це доци 3 аутобуса са 150 људи. Тандараце данас по Бања Луци, сутра се нико неце ни сјецати да су долазили. Мисицка и синдикат су уз СНСД. Блиско сарадјују. Права радника су понистена јос прије 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈКО

28.12.2015 13:55

САМО РАЈКО ТРЕБА СА ДЕТЕКТОРОМ ДА ПРОВЈЕРИ КО МОЖЕ А КО НЕ МОЖЕ НА ПРОТЕСТЕ. ПРЕДЛАЖЕМ ДА ПОЛИЦИЈА ПРЕМЛАТИ СВЕ КОЈИ СУ ДОШЛИ И ОНАКО НЕ ОЧЕКУЈУ НИШТА БОЉЕ ОД ОВЕ ВЛАСТИ. БАТИНЕ, БИРО ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ, МАЛЕ ПЕНЗИЈЕ , МАЛЕ ПЛАТЕ, КАТАСТРОФА ОД ПРИВРЕДЕ. у ПРИЈЕДОРУ РАДЕ ДВА КИОСКА НА УРИЈАМА И ДВА У ГРАДУ, СА ЈОШ 5-6 СЕКХЕНДА! ПОРАСТ ПРОИЗВОДЕЊЕ И ПРОМЕТА И БРУТО ЛИЧНОГ ДОХОДКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Георгије

28.12.2015 14:02

Каква лакрдија, отац отишао на протест, јер је предсједник синдиката, а син ради на изради новог закона. Ј.б. луд збуњеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

28.12.2015 14:57

Ранка тврди пазар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

28.12.2015 21:33

Можда је Драгане тутнула опозиција?

ОДГОВОРИТЕ