Pretres autobusa kojima stižu sindikalci

Autobusi u kojima su sindikalci i radnici krenuli na proteste u Banjaluku zaustavljeni su u Klašnicama i detaljno pretreseni, javili su sindikalci koji su se nalazili u autobusu.

Republika Srpska 28.12.2015 | 14:15
Pretres autobusa kojima stižu sindikalci

Prema riječima sindikalaca traženi su i spiskovi putnika. Autobusi su u Klašnicama zadržani oko pola sata nakon čega su nastavili put prema Banjaluci.

Kako je najavljeno, u Banjaluku će danas stići sindikalci i radnici iz čitave Republike Srpske na proteste koji su zakazani zbog donošenja novog Zakona o radu.

Timovi specijalaca već su raspoređeni ispred zgrade Vlade Republike Srpske.

Protestno okupljanje članova Saveza sindikata Republike Srpske povodom novog zakona o radu počeće u 14.00 časova ispred Doma sindikata u Banjaluci, nakon čega će se protestna kolona uputiti pred zgradu Narodne skupštine Repubike Srpske, 50 metara od ulaznih vrata, najavila je predsjednik saveza Ranka Mišić.

Mišićeva tvrdi da "nikada kao do sada nije bilo toliko pritisaka" i oglašavanja svih političkih partija povodom radničkih protesta, iako su, kako je rekla, zamoljeni da se distanciraju od sindikalnog rada.

"Ovdje nema takmičenja da li će radnici poslušati političare ili sindikat", rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je Savez sindikata sinoć zamolio MUP da postupa u skladu sa zakonom.

Ona je dodala da je nakon ove molbe iz MUP-a i Centra javne bezbjednosti Banjaluka stigao odovor da "MUP ne izdaje odobrenje za organizovanje skupa i da niko od radnika MUP-a nije dolazio u kuće sindikalaca i prostorije sindikata širom Republike".

Mišćeva tvrdi da je vršen pritisak na sindikalne aktiviste u Višegradu i Zvorniku od, kako je rekla, policajaca i narodnih poslanika.

"U Zvorniku su juče dolazili narodni poslanici ljudima na radna mjesta i govorili da će dobiti otkaz ukoliko dođu na proteste", rekla je Mišićeva.

Ona je kao najveće zamjerke sindikata na radnu verziju novog zakona o radu navela sam koncept zakona, dominaciju ugovora na određeno vrijeme koji postaje praksa, odsustvo modela izračuna plate, potpuno ukidanje kolektivnog pregovaranja i način raskida ugovora o radu.

"Ništa nas ne iznenađuje, jer su nam na sastancima sa predstavnicima MMF-a, ambasada, Vlade i poslodavaca govorili da moramo usvojiti zakon kako bismo dobili kreditna sredstva. Postavlja se pitanje šta će se u 2016. godini staviti kao uslov za dobijanje novih sredstava“, rekla je Mišićeva.

Izvor: Istinito

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

28.12.2015 14:18

Tako je to, kada Mišićevoj nisu ništa tutnuli u novčanik i eto ti protesta.

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

28.12.2015 14:19

Dok su politicki podobne osobe predstavnici sindikata ovako će biti. Žalosno ali istinito

ODGOVORITE
Name

SzP

28.12.2015 14:27

Imaju li imena ti narodni poslanici?

ODGOVORITE
Name

Miki

28.12.2015 14:29

Banana država.

ODGOVORITE
Name

Milojko Bl

28.12.2015 14:44

Rezim mora pasti sad je sansa za to

ODGOVORITE
Name

gaja

28.12.2015 14:46

Gledao sam na jutjubu kako francuska policija mariše demontsrante protiv klimatskih promjena. Sam ga pendrekom opelet oko koljena, čovjek više ne može normalno da hoda

ODGOVORITE
Name

Rs

28.12.2015 14:52

Stvara se slika kako sindikalci vrse pritisak na vladu, pa se kao vlada prepala, pa policija pokusava da sprijeci proteste... u stvari ce doci 3 autobusa sa 150 ljudi. Tandarace danas po Banja Luci, sutra se niko nece ni sjecati da su dolazili. Misicka i sindikat su uz SNSD. Blisko saradjuju. Prava radnika su ponistena jos prije 10 godina.

ODGOVORITE
Name

RAJKO

28.12.2015 14:55

SAMO RAJKO TREBA SA DETEKTOROM DA PROVJERI KO MOŽE A KO NE MOŽE NA PROTESTE. PREDLAŽEM DA POLICIJA PREMLATI SVE KOJI SU DOŠLI I ONAKO NE OČEKUJU NIŠTA BOLJE OD OVE VLASTI. BATINE, BIRO ZA ZAPOŠLJAVANJE, MALE PENZIJE , MALE PLATE, KATASTROFA OD PRIVREDE. u PRIJEDORU RADE DVA KIOSKA NA URIJAMA I DVA U GRADU, SA JOŠ 5-6 SEKHENDA! PORAST PROIZVODENJE I PROMETA I BRUTO LIČNOG DOHODKA!

ODGOVORITE
Name

Georgije

28.12.2015 15:02

Kakva lakrdija, otac otišao na protest, jer je predsjednik sindikata, a sin radi na izradi novog zakona. J.b. lud zbunjenog.

ODGOVORITE
Name

petar

28.12.2015 15:57

Ranka tvrdi pazar.

ODGOVORITE
Name

nn

28.12.2015 22:33

Možda je Dragane tutnula opozicija?

ODGOVORITE