Лакши пут до меда

Примјена механичке дизалице у пчеларству "апилифт15", која је проглашена за најбољу иновацију у Републици Српској, утицаће на смањење цијене меда и других пчелињих производа, али, без обзира на то, и донијети пчеларима раст зараде, док физички рад у пчелињаку смањује и до десет пута.

Република Српска 28.12.2015 | 10:20
Лакши пут до меда

Творац најбоље иновације у Српској, која је побрала највише оцјене и похвале и у Србији, јесте магистар економије који је запослен као наставник информатике Милоје Делетић из Бањалуке. Од спонтано рођене идеје до коначног производа, који је проглашен најбољом иновацијом у РС, прошло је 20 година. Иза овог производа стоји тим који носи симболичан назив "Апилифт". Делетић почиње причу у духу традиције и присјећања на претке који су били вриједни и успјешни пчелари.

"Идеја о механичкој дизалици је рођена оног тренутка када сам видио вриједне пчеларе како престају да пчеларе јер их издају снага и године. Највећи проблем, који скраћује вијек бављена пчеларством, јесте подизање и транспорт тешких кошница. Помислио сам како је могуће да је свијет тако неправедан и да до сада нико није смислио нешто да помогне овим људима. Направљене су дизалице у ауто-индустрији, грађевинарству и многим другим дјелатностима, али не и у пчеларству. Одлучио сам да направим тај корак", каже Делетић.

У вријеме када је почињао конструисати дизалицу, Делетић још није имао кошнице. Прије шест година направио је пробни модел, али развоју иновације ту није био крај. Тражио је још боље рјешење, а да је успио, стигла је потврда када је дизалица понијела титулу најбоље иновације. Она припада четвртој генерацији пробних модела јединствених у свијету.

"Примјеном у пчеларству "апилифт15" скраћује и до десет пута вријеме проведено у пчелињаку. Умјесто да подиже 50 килограма, пчелар окретањем једне ручке ради заправо са теретом од највише два килограма",  појаснио је Делетић ефекте које доноси његова иновација.

Прича о дизалици брзо се шири пчелињацима, па за њу из дана у дан расте интересовање. Делетић већ има припремљену прву серију од пет уређаја.

"Да бих направио једну овакву дизалицу, потребна су ми три дана, а цијена је за сада 600 евра", казао је Делетић, који ће награду од 10.000 КМ искористити за унапређење иновације.

Допринос у реализацији идеје пружила му је супруга Милена.

"Приликом представљања иновације у Србији добили смо највише оцјене и похвале, што нам је дало вјетар у леђа",  казала је Милена Делетић, која је члан тима "Апилифт".

Делетићи виде шансу да "апилифт15" пласирају на тржиште БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, у којима је активно око 100.000 пчелара са више од 1,7 милиона пчелињих друштава.

Гусле за Гиниса

"Апилифт15" није једина иновација Милоја Делетића, али је прва коју је пријавио за такмичење иноватора. Тајанствено је напоменуо да ради на гуслама за Гиниса, које ће врло брзо угледати свијетло дана.

"Направићу јединствене гусле, највеће на свијету, од савремених материјала прикладних за њихову израду",   рекао је Делетић, не желећи да открива димензију како га неко не би предухитрио.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гост

28.12.2015 11:30

Ми волимо сензације? За мене су једини кинези који цуте и раде и зарадјују. Ја сам на СРТВ гледао емисију иноватора сви весели пили воду све је било устудирано као у позористу а на трзисту се продаје које јефтинији? Треба се само информисати ста ко хоце а не гледати ста има моје село?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апилифт 15

30.12.2015 20:55

Тако је! У нашем селу, Европи,три пута гори уређаји се продају три пута скупље. То вам дође као да на пијаци неко нуди половног Југа три пута скупље од нашег најновијег модела Мерцедеса. Ваљда купци знају да упореде однос цијене и квалитета. Треба за мање пара купити квалитетнији производ. Такмичење иноватора је сурова игра која траје десетак мјесеци и свака иновација прође стотину сита. Ту нема шминке. То је само привид за неупућене.Доказати да си најбољи међу неколико стотина иноватора или 120 до 150 такмичара приближног квалитета је мајсторија. У свим спортовима прва лига броји максимално 15 до 20 тимова. То је дјечија игра према првој лиги иноватора, чије иновације доносе свијету баснословно богаство. сјети те се само камене сјеките, ватре, точка,Тесле,Едисона, Пупина... преко 60 милиона регистрованих иновација на којима почива цивилизација...и голих стражњица за које савремени творци масовне културе на Западном Балкану издвајају милионе и милионе евра.Срећно и упамет се!