Lakši put do meda

Primjena mehaničke dizalice u pčelarstvu "apilift15", koja je proglašena za najbolju inovaciju u Republici Srpskoj, uticaće na smanjenje cijene meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali, bez obzira na to, i donijeti pčelarima rast zarade, dok fizički rad u pčelinjaku smanjuje i do deset puta.

Republika Srpska 28.12.2015 | 10:20
Lakši put do meda

Tvorac najbolje inovacije u Srpskoj, koja je pobrala najviše ocjene i pohvale i u Srbiji, jeste magistar ekonomije koji je zaposlen kao nastavnik informatike Miloje Deletić iz Banjaluke. Od spontano rođene ideje do konačnog proizvoda, koji je proglašen najboljom inovacijom u RS, prošlo je 20 godina. Iza ovog proizvoda stoji tim koji nosi simboličan naziv "Apilift". Deletić počinje priču u duhu tradicije i prisjećanja na pretke koji su bili vrijedni i uspješni pčelari.

"Ideja o mehaničkoj dizalici je rođena onog trenutka kada sam vidio vrijedne pčelare kako prestaju da pčelare jer ih izdaju snaga i godine. Najveći problem, koji skraćuje vijek bavljena pčelarstvom, jeste podizanje i transport teških košnica. Pomislio sam kako je moguće da je svijet tako nepravedan i da do sada niko nije smislio nešto da pomogne ovim ljudima. Napravljene su dizalice u auto-industriji, građevinarstvu i mnogim drugim djelatnostima, ali ne i u pčelarstvu. Odlučio sam da napravim taj korak", kaže Deletić.

U vrijeme kada je počinjao konstruisati dizalicu, Deletić još nije imao košnice. Prije šest godina napravio je probni model, ali razvoju inovacije tu nije bio kraj. Tražio je još bolje rješenje, a da je uspio, stigla je potvrda kada je dizalica ponijela titulu najbolje inovacije. Ona pripada četvrtoj generaciji probnih modela jedinstvenih u svijetu.

"Primjenom u pčelarstvu "apilift15" skraćuje i do deset puta vrijeme provedeno u pčelinjaku. Umjesto da podiže 50 kilograma, pčelar okretanjem jedne ručke radi zapravo sa teretom od najviše dva kilograma",  pojasnio je Deletić efekte koje donosi njegova inovacija.

Priča o dizalici brzo se širi pčelinjacima, pa za nju iz dana u dan raste interesovanje. Deletić već ima pripremljenu prvu seriju od pet uređaja.

"Da bih napravio jednu ovakvu dizalicu, potrebna su mi tri dana, a cijena je za sada 600 evra", kazao je Deletić, koji će nagradu od 10.000 KM iskoristiti za unapređenje inovacije.

Doprinos u realizaciji ideje pružila mu je supruga Milena.

"Prilikom predstavljanja inovacije u Srbiji dobili smo najviše ocjene i pohvale, što nam je dalo vjetar u leđa",  kazala je Milena Deletić, koja je član tima "Apilift".

Deletići vide šansu da "apilift15" plasiraju na tržište BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, u kojima je aktivno oko 100.000 pčelara sa više od 1,7 miliona pčelinjih društava.

Gusle za Ginisa

"Apilift15" nije jedina inovacija Miloja Deletića, ali je prva koju je prijavio za takmičenje inovatora. Tajanstveno je napomenuo da radi na guslama za Ginisa, koje će vrlo brzo ugledati svijetlo dana.

"Napraviću jedinstvene gusle, najveće na svijetu, od savremenih materijala prikladnih za njihovu izradu",   rekao je Deletić, ne želeći da otkriva dimenziju kako ga neko ne bi preduhitrio.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gost

28.12.2015 11:30

Mi volimo senzacije? Za mene su jedini kinezi koji cute i rade i zaradjuju. Ja sam na SRTV gledao emisiju inovatora svi veseli pili vodu sve je bilo ustudirano kao u pozoristu a na trzistu se prodaje koje jeftiniji? Treba se samo informisati sta ko hoce a ne gledati sta ima moje selo?

ODGOVORITE
Name

Apilift 15

30.12.2015 20:55

Tako je! U našem selu, Evropi,tri puta gori uređaji se prodaju tri puta skuplje. To vam dođe kao da na pijaci neko nudi polovnog Juga tri puta skuplje od našeg najnovijeg modela Mercedesa. Valjda kupci znaju da uporede odnos cijene i kvaliteta. Treba za manje para kupiti kvalitetniji proizvod. Takmičenje inovatora je surova igra koja traje desetak mjeseci i svaka inovacija prođe stotinu sita. Tu nema šminke. To je samo privid za neupućene.Dokazati da si najbolji među nekoliko stotina inovatora ili 120 do 150 takmičara približnog kvaliteta je majstorija. U svim sportovima prva liga broji maksimalno 15 do 20 timova. To je dječija igra prema prvoj ligi inovatora, čije inovacije donose svijetu basnoslovno bogastvo. sjeti te se samo kamene sjekite, vatre, točka,Tesle,Edisona, Pupina... preko 60 miliona registrovanih inovacija na kojima počiva civilizacija...i golih stražnjica za koje savremeni tvorci masovne kulture na Zapadnom Balkanu izdvajaju milione i milione evra.Srećno i upamet se!