Дан Д за Закон о раду Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске данас би на посебној сједници требало да, по хитном поступку, разматра Приједлог закона о раду.

Република Српска 28.12.2015 | 07:25
Дан Д за Закон о раду Републике Српске

У Бањалуци је касно синоћ завршен састанак представника Уније удружења послодаваца са Владом Републике Српске и представницима већине политичких странака. Послодавци су извршној и законодавној власти рекли шта им смета у приједлогу закона о раду.

Хоће ли амандмани послодаваца бити усвојени биће јасно на посебној сједници Парламента српске која почиње данас поподне.

Представници Уније удружења послодаваца су доставили више амандмана на приједлог закона о раду. Очекују да ће их већина бити усвојена. О којим амандманима се ради након састанка нису хтјели да открију.

Да ли ће амандмани послодаваца добити подршку посланика остало је непознато. Предсједница Владе је поручила да ће о свим евентуалним измјенама предложеног текста расправљати народни посланици.

Састанку су присуствовали и представници ПДП-а и НДП-а, али су га напустили недуго након почетка. Поручили су да овако битан системски закон не смије да иде по хитној процедури.

Из Српске демократске странке су раније поручили да се неће одазвати састанку, јер не може урадити ништа корисно за закон који иде по хитном поступку.

Сједница парламента Републике Српске на којој ће по хитном поступку бити разматран приједлог закона о раду почиње у 15 часова. Текст приједлога једног од најважнијих закона Влада Републике Српске је у скупштину упутила прије четири дана.

Закон о раду подијелио је социјалне партнере у Српској.

Послодавци сматрају да је неопходно усвајање новог радног законодавства, Савез синдиката Републике Српске је против и уочи засједања парламента најављује радничке протесте.

Контра поруку радницима упутио је у суботу предсједник Милорад Додик, којих их је позвао да не иду на протесте, јер се предложеним законом штите и њихова и права послодаваца.

Синдикат је позвао раднике, чланове сидниката, да достојанствено без икаквог страха одбаце сваку врсту притиска било кога и дођу на протесте.

"Чланови Савеза синдиката Републике Српске организују протест зато што је Влада Републике Српске одлучила да без сагласности и воље радника, по хитном поступку, у предвечерје нове године, упути закон о раду у процедуру, нагласила је предсједница те синдикалне организације Ранка Мишић.

Међутим, премијерка Жељка Цвијановић истиче да Савез синдиката има право на протесте, али да је некоректно што шире панику и лажи да се новим законом о раду укидају радничка права, а нису жељели ни да учествују у преговорима о том закону.

Опозиција у Републици Српској сматра да је неопходно измјенити радно законодавство у Српској, али се о закону требало расправљати у редовој процедури, а не по хитном поступку те уз учешће свих социјалних партнера.

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ја

28.12.2015 06:52

Халоо, људи, морони... Полусколовани политицари, (вецина са осам разреда сколе) и преводиоци који немају појма о стараном језику (преводили за Цилеанце), нам кроје судбину!!? Докле висе у п.м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плански

28.12.2015 10:07

Негативна селекција свуда. Разбити државу и народ, а онда могу да раде шта пожеле.

Name

Листа

28.12.2015 11:18

Па једина два позитивна лика цу Чава и Брчкало, они су напустили сједницу синоћ и показали шта раја мисли о овом накарадном стању које влада у нашем друштву. Цорка се ближи појединцима ;-) Ништа не траје довијека!

Name

ТРАГЕДИЈА

28.12.2015 07:05

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЈЕ ЗАДЕСИЛА ТРАГЕДИЈА. КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

28.12.2015 07:14

Усвајају нови Закон о раду а држава гледа како велика већина приватних послодаваца не поштује ни стари. Ријеткост је видјети да радник код приватног послодавца може користити права из Закона о раду ,нпр. годишњи одмор како је прописано. Радник би требао да има најмање 18 дана плус на радни стаж ,а успије добити 7 или највише 10 дана. Или , жене у трговинама раде по 29 дана у мјесецу ,имају само слободну сваку другу недељу,а нико им не плаћа прековремене сате и накнаду за рад недељом. И сада се мијења Закон којег већина није поштовала ,а новим се права радника смањују. Овдје треба нешто друго мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

28.12.2015 13:59

Не поштују важећи Закон... У томе и јесте поента новог Закона,да се легализују све неправилности које сад владају.Између осталог и да послодавац има право дати отказ раднику кад год пожели,без икаквих обавеза.Ово се зове ЛЕГАЛИЗАЦИЈА РОБОВЛАСНИЧКОГ ОДНОСА.

Name

Дејв

28.12.2015 07:18

Ево ста це бити... неце ниста, тресла се гора, родио се мис... Закон це бити усвојен данас, а протест синдикате це бити скоро и не примјетан. изаце неколико стотина , највисе до 1000 људи, мало звиздати и махати, добацивати и сликати се за ФБ, Ранка држати говоранцију и свако својој куци. са надом да це нам следеца 2016. бити боља. Ето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

28.12.2015 07:40

Република Српска се брани од нападача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2015 07:51

РС је нападнута и супјешно ће се одбранити. Раднике у прдекану и прасиће на ражањ. Дан РС је у питању, а ове у ћорку па нек траже своја права.

Name

РЕ Илија

28.12.2015 08:07

Од кога, ко ју је то напао, па зар владајућа већина у РС није легитимна и легална, свидјело се то коме или не, за нову владајућу већину се морамо боорити на изборима, а дотле немојмо кукати.

Name

Илија

28.12.2015 09:47

Па то кажем. Само владајућа већина се успјешно бори за одбрану РС.

Name

СС

28.12.2015 08:19

Јадна нам мајка! Дочекали смо тренутак када ћемо званично да уђемо у робовласнички систем (истина је да га живимо неких двадесет и кусур година али је до данас био нелегалан). Данас ће шака приватника, ратних профитера и полуписмених послодаваца да озакони робовласништво. Поткупили су већину у скупштини тако да њихови амандмани неће остати неподржани. Већина радника ће остати код кућа зато што су примљени на радна мјеста по страначкој линији а странка је рекла да закон мора проћи (државна предузећа) они који раде код приватника ће једва чекати да се закон усвоји па да се смију и ликују због успостављања равнотеже. И УМЈЕСТО ДА СВИ ИЗАЂЕМО НА УЛИЦЕ И УСПОСТАВИМО РАВНОТЕЖУ ИЗМЕЂУ ПОСЛОДАВАЦА И РАДНИКА, ВИ ЋЕТЕ ДА СЈЕДИТИЕ КОД КУЋЕ ИЛИ У ФОТЕЉАМА И ДОЗВОЛИЋЕТЕ ДА СВИ НА КРАЈУ БУДЕМО СИРОМАШНИ. КО НАС ШИША КАД СМО НЕНОРМАЛНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранка

28.12.2015 08:25

Доносе нови закон о раду, а никад већи број незапослених.Смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

28.12.2015 08:32

Закон о раду је дио пута у европску свијетлу будућност, у коју нас води Иванић и британско њемачка иницијатива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Тупко

28.12.2015 09:55

Па и Додик и Жељак су потписали агенду. Глуп си. Поприлично...

Name

Маx

28.12.2015 09:19

На реду је приватизација ово мало дрзавних фирми ,најпосле Електропривреде .Сад се могу радници истјерати са 6 плата отпремине.Нека нам је са срецом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеМаx

28.12.2015 12:15

Мислим да су ствари јасне странци гурају овај закон искљуциво и бас због приватизације просталих перспективних дрзавних предузеца типа електропривреде,управо да би могли отпустати раднике по својој вољи а да ови не могу гањају по суду.То је проблем ових у дрзавним фирмама они би данас требало да протестују,за нас у приватним фирмама је свеједно нити се постује овај који је на снази тако да немамо ниста од тих тзв стецених радницких права!

Name

ПЕТАР

28.12.2015 09:39

КО ТЕ ЈЕБЕ НАРОДЕ, САМ СИ СЕБИ ОВО ДОЗВОЛИО... САД ТРЕБА ДА ЦРКНЕТЕ!МОТКЕ У РУКЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јука1

28.12.2015 10:02

Сви радници фирме Мојиц из Бијељине и Брцког 1. Јануара у 7 сати морају доци и радити попис цијели дан у Бијељини. Нема прославе, нема путовања код родбине или у други град. Толико о правима радника и празницима код имуцног послодавца, а о правима код ситних приватника и да не прицамо, класицно робовласниство. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.12.2015 13:00

Па у цему је проблем ? Зар ти радници код Мојица несхватају ту фирму као своју куцу? Јел ти цекас празник да продје па тек радис оно сто је битно у куци? Јесте мало незгодно сто је први али бозе мој ...

Name

сервисер

28.12.2015 10:10

Све је ово нормално,власт је онаква какву народ заслужује.Мене више смета ова ј....а опозиција која би се ј....али да јој не удје....па гдје сте сада да се дигне кука и мотика и да се узме млачуга и то говњива и ова багра истјера из топлих канцеларија,али не.....ЈАЈАРЕ ОБИЧНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

28.12.2015 10:16

Зељка сад муљ,а а сама је изјавила прије мјесец два ста садрзи тај закон и да је погубан за раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

28.12.2015 10:31

Ја бих јос стегао раднике. Стока је то сто нереде више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

28.12.2015 10:32

Баја нас је све купио !!!!! Све нас је купио, и синдикат, и опозицију, и раднике и нераднике, сељаке, пензионере, апсолутно све. Браво Баја, тако се ради, скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.12.2015 10:56

Глупсоне - купио нас је НАШИМ парама.

Name

Ре Бранко Тупко

28.12.2015 10:35

Па сто је глуп. Потписао је Савез за промјене и касније послије неких измјена и Влада РС,Федерација усвоила закон о раду много гори од овог предлога,а сад би неко да избјегне одговорност,ако знају ста не ваља нека напису ста ваља инаце потписат на нивоу БиХ,а овамо глумит пред радницима је лицимерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

28.12.2015 12:05

Е ДА МУ ЈЕ САМО ДЕСЕТАК МОЈИХ МОМАКА ИЗ РАТА ДА УЗМЕМО ДОБРЕ ТОЉАГЕ И ДАНАС ДОЂЕМО У СКУПШТИНУ ПА ДА КРЕНЕМО УДАРАТИ СВЕ ОД РЕДА И ПОЗИЦИЈУ И ОПОЗИЦИЈУ, ЈЕР СВЕ ЈЕ ТО ИСТА БАГРА, А НИ ОВИ ИЗ СИНДИКАТА НИСУ НИШТА БОЉИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

28.12.2015 13:29

Немаш потребе нападати синдикат, Мишићка сигурно добро ради, али јој треба подршка. Требају се пробудити радници и рећи нећемо више да будемо робови. Међутим већина радника мисли да ће им права донијети неко други , а да они не морају прстом мрднути.

Name

Брле

28.12.2015 14:55

СПРЕМТЕ СЕ СПРЕМТЕ и радници и нерадници.

ОДГОВОРИТЕ