Dan D za Zakon o radu Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici trebalo da, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o radu.

Republika Srpska 28.12.2015 | 07:25
Dan D za Zakon o radu Republike Srpske

U Banjaluci je kasno sinoć završen sastanak predstavnika Unije udruženja poslodavaca sa Vladom Republike Srpske i predstavnicima većine političkih stranaka. Poslodavci su izvršnoj i zakonodavnoj vlasti rekli šta im smeta u prijedlogu zakona o radu.

Hoće li amandmani poslodavaca biti usvojeni biće jasno na posebnoj sjednici Parlamenta srpske koja počinje danas popodne.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca su dostavili više amandmana na prijedlog zakona o radu. Očekuju da će ih većina biti usvojena. O kojim amandmanima se radi nakon sastanka nisu htjeli da otkriju.

Da li će amandmani poslodavaca dobiti podršku poslanika ostalo je nepoznato. Predsjednica Vlade je poručila da će o svim eventualnim izmjenama predloženog teksta raspravljati narodni poslanici.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PDP-a i NDP-a, ali su ga napustili nedugo nakon početka. Poručili su da ovako bitan sistemski zakon ne smije da ide po hitnoj proceduri.

Iz Srpske demokratske stranke su ranije poručili da se neće odazvati sastanku, jer ne može uraditi ništa korisno za zakon koji ide po hitnom postupku.

Sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran prijedlog zakona o radu počinje u 15 časova. Tekst prijedloga jednog od najvažnijih zakona Vlada Republike Srpske je u skupštinu uputila prije četiri dana.

Zakon o radu podijelio je socijalne partnere u Srpskoj.

Poslodavci smatraju da je neophodno usvajanje novog radnog zakonodavstva, Savez sindikata Republike Srpske je protiv i uoči zasjedanja parlamenta najavljuje radničke proteste.

Kontra poruku radnicima uputio je u subotu predsjednik Milorad Dodik, kojih ih je pozvao da ne idu na proteste, jer se predloženim zakonom štite i njihova i prava poslodavaca.

Sindikat je pozvao radnike, članove sidnikata, da dostojanstveno bez ikakvog straha odbace svaku vrstu pritiska bilo koga i dođu na proteste.

"Članovi Saveza sindikata Republike Srpske organizuju protest zato što je Vlada Republike Srpske odlučila da bez saglasnosti i volje radnika, po hitnom postupku, u predvečerje nove godine, uputi zakon o radu u proceduru, naglasila je predsjednica te sindikalne organizacije Ranka Mišić.

Međutim, premijerka Željka Cvijanović ističe da Savez sindikata ima pravo na proteste, ali da je nekorektno što šire paniku i laži da se novim zakonom o radu ukidaju radnička prava, a nisu željeli ni da učestvuju u pregovorima o tom zakonu.

Opozicija u Republici Srpskoj smatra da je neophodno izmjeniti radno zakonodavstvo u Srpskoj, ali se o zakonu trebalo raspravljati u redovoj proceduri, a ne po hitnom postupku te uz učešće svih socijalnih partnera.

BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ja

28.12.2015 06:52

Haloo, ljudi, moroni... Poluskolovani politicari, (vecina sa osam razreda skole) i prevodioci koji nemaju pojma o staranom jeziku (prevodili za Cileance), nam kroje sudbinu!!? Dokle vise u p.m...

ODGOVORITE
Name

Planski

28.12.2015 10:07

Negativna selekcija svuda. Razbiti državu i narod, a onda mogu da rade šta požele.

Name

Lista

28.12.2015 11:18

Pa jedina dva pozitivna lika cu Čava i Brčkalo, oni su napustili sjednicu sinoć i pokazali šta raja misli o ovom nakaradnom stanju koje vlada u našem društvu. Corka se bliži pojedincima ;-) Ništa ne traje dovijeka!

Name

ТРАГЕДИЈА

28.12.2015 07:05

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЈЕ ЗАДЕСИЛА ТРАГЕДИЈА. КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ!?

ODGOVORITE
Name

Последњи кинески цар

28.12.2015 07:14

Усвајају нови Закон о раду а држава гледа како велика већина приватних послодаваца не поштује ни стари. Ријеткост је видјети да радник код приватног послодавца може користити права из Закона о раду ,нпр. годишњи одмор како је прописано. Радник би требао да има најмање 18 дана плус на радни стаж ,а успије добити 7 или највише 10 дана. Или , жене у трговинама раде по 29 дана у мјесецу ,имају само слободну сваку другу недељу,а нико им не плаћа прековремене сате и накнаду за рад недељом. И сада се мијења Закон којег већина није поштовала ,а новим се права радника смањују. Овдје треба нешто друго мијењати.

ODGOVORITE
Name

zoki

28.12.2015 13:59

Ne poštuju važeći Zakon... U tome i jeste poenta novog Zakona,da se legalizuju sve nepravilnosti koje sad vladaju.Između ostalog i da poslodavac ima pravo dati otkaz radniku kad god poželi,bez ikakvih obaveza.Ovo se zove LEGALIZACIJA ROBOVLASNIČKOG ODNOSA.

Name

Dejv

28.12.2015 07:18

Evo sta ce biti... nece nista, tresla se gora, rodio se mis... Zakon ce biti usvojen danas, a protest sindikate ce biti skoro i ne primjetan. izace nekoliko stotina , najvise do 1000 ljudi, malo zvizdati i mahati, dobacivati i slikati se za FB, Ranka držati govoranciju i svako svojoj kuci. sa nadom da ce nam sledeca 2016. biti bolja. Eto

ODGOVORITE
Name

Ilija

28.12.2015 07:40

Republika Srpska se brani od napadača.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2015 07:51

RS je napadnuta i supješno će se odbraniti. Radnike u prdekanu i prasiće na ražanj. Dan RS je u pitanju, a ove u ćorku pa nek traže svoja prava.

Name

RE Ilija

28.12.2015 08:07

Od koga, ko ju je to napao, pa zar vladajuća većina u RS nije legitimna i legalna, svidjelo se to kome ili ne, za novu vladajuću većinu se moramo booriti na izborima, a dotle nemojmo kukati.

Name

Ilija

28.12.2015 09:47

Pa to kažem. Samo vladajuća većina se uspješno bori za odbranu RS.

Name

SS

28.12.2015 08:19

Jadna nam majka! Dočekali smo trenutak kada ćemo zvanično da uđemo u robovlasnički sistem (istina je da ga živimo nekih dvadeset i kusur godina ali je do danas bio nelegalan). Danas će šaka privatnika, ratnih profitera i polupismenih poslodavaca da ozakoni robovlasništvo. Potkupili su većinu u skupštini tako da njihovi amandmani neće ostati nepodržani. Većina radnika će ostati kod kuća zato što su primljeni na radna mjesta po stranačkoj liniji a stranka je rekla da zakon mora proći (državna preduzeća) oni koji rade kod privatnika će jedva čekati da se zakon usvoji pa da se smiju i likuju zbog uspostavljanja ravnoteže. I UMJESTO DA SVI IZAĐEMO NA ULICE I USPOSTAVIMO RAVNOTEŽU IZMEĐU POSLODAVACA I RADNIKA, VI ĆETE DA SJEDITIE KOD KUĆE ILI U FOTELJAMA I DOZVOLIĆETE DA SVI NA KRAJU BUDEMO SIROMAŠNI. KO NAS ŠIŠA KAD SMO NENORMALNI.

ODGOVORITE
Name

branka

28.12.2015 08:25

Donose novi zakon o radu, a nikad veći broj nezaposlenih.Smiješno.

ODGOVORITE
Name

branko

28.12.2015 08:32

Zakon o radu je dio puta u evropsku svijetlu budućnost, u koju nas vodi Ivanić i britansko njemačka inicijativa.

ODGOVORITE
Name

Branko Tupko

28.12.2015 09:55

Pa i Dodik i Željak su potpisali agendu. Glup si. Poprilično...

Name

Max

28.12.2015 09:19

Na redu je privatizacija ovo malo drzavnih firmi ,najposle Elektroprivrede .Sad se mogu radnici istjerati sa 6 plata otpremine.Neka nam je sa srecom .

ODGOVORITE
Name

ReMax

28.12.2015 12:15

Mislim da su stvari jasne stranci guraju ovaj zakon iskljucivo i bas zbog privatizacije prostalih perspektivnih drzavnih preduzeca tipa elektroprivrede,upravo da bi mogli otpustati radnike po svojoj volji a da ovi ne mogu ganjaju po sudu.To je problem ovih u drzavnim firmama oni bi danas trebalo da protestuju,za nas u privatnim firmama je svejedno niti se postuje ovaj koji je na snazi tako da nemamo nista od tih tzv stecenih radnickih prava!

Name

PETAR

28.12.2015 09:39

KO TE JEBE NARODE, SAM SI SEBI OVO DOZVOLIO... SAD TREBA DA CRKNETE!MOTKE U RUKE VEC JEDNOM.

ODGOVORITE
Name

juka1

28.12.2015 10:02

Svi radnici firme Mojic iz Bijeljine i Brckog 1. Januara u 7 sati moraju doci i raditi popis cijeli dan u Bijeljini. Nema proslave, nema putovanja kod rodbine ili u drugi grad. Toliko o pravima radnika i praznicima kod imucnog poslodavca, a o pravima kod sitnih privatnika i da ne pricamo, klasicno robovlasnistvo. :)

ODGOVORITE
Name

Boris

28.12.2015 13:00

Pa u cemu je problem ? Zar ti radnici kod Mojica neshvataju tu firmu kao svoju kucu? Jel ti cekas praznik da prodje pa tek radis ono sto je bitno u kuci? Jeste malo nezgodno sto je prvi ali boze moj ...

Name

serviser

28.12.2015 10:10

Sve je ovo normalno,vlast je onakva kakvu narod zaslužuje.Mene više smeta ova j....a opozicija koja bi se j....ali da joj ne udje....pa gdje ste sada da se digne kuka i motika i da se uzme mlačuga i to govnjiva i ova bagra istjera iz toplih kancelarija,ali ne.....JAJARE OBIČNE

ODGOVORITE
Name

Branko

28.12.2015 10:16

Zeljka sad mulj,a a sama je izjavila prije mjesec dva sta sadrzi taj zakon i da je poguban za radnike.

ODGOVORITE
Name

Vlast

28.12.2015 10:31

Ja bih jos stegao radnike. Stoka je to sto nerede više.

ODGOVORITE
Name

Savo

28.12.2015 10:32

Baja nas je sve kupio !!!!! Sve nas je kupio, i sindikat, i opoziciju, i radnike i neradnike, seljake, penzionere, apsolutno sve. Bravo Baja, tako se radi, skidam kapu.

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.12.2015 10:56

Glupsone - kupio nas je NAŠIM parama.

Name

Re Branko Tupko

28.12.2015 10:35

Pa sto je glup. Potpisao je Savez za promjene i kasnije poslije nekih izmjena i Vlada RS,Federacija usvoila zakon o radu mnogo gori od ovog predloga,a sad bi neko da izbjegne odgovornost,ako znaju sta ne valja neka napisu sta valja inace potpisat na nivou BiH,a ovamo glumit pred radnicima je licimerno.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

28.12.2015 12:05

E DA MU JE SAMO DESETAK MOJIH MOMAKA IZ RATA DA UZMEMO DOBRE TOLJAGE I DANAS DOĐEMO U SKUPŠTINU PA DA KRENEMO UDARATI SVE OD REDA I POZICIJU I OPOZICIJU, JER SVE JE TO ISTA BAGRA, A NI OVI IZ SINDIKATA NISU NIŠTA BOLJI

ODGOVORITE
Name

xxl

28.12.2015 13:29

Nemaš potrebe napadati sindikat, Mišićka sigurno dobro radi, ali joj treba podrška. Trebaju se probuditi radnici i reći nećemo više da budemo robovi. Međutim većina radnika misli da će im prava donijeti neko drugi , a da oni ne moraju prstom mrdnuti.

Name

Brle

28.12.2015 14:55

SPREMTE SE SPREMTE i radnici i neradnici.

ODGOVORITE