БиХ под утицајем снажне радикализације

Борба против тероризма и екстремизма мора бити приоритет у безбједносном сектору БиХ у наредној 2016. години, слажу се експерти и припадници безбједносних агенција у свјетлу препорука Европске комисије о томе да је потребно појачати напоре на сузбијању екстремизма.

Босна и Херцеговина 25.12.2015 | 12:16
БиХ под утицајем снажне радикализације

Наиме, у свјетлу напада на Полицијску станицу у Зворнику ЕК је и у посљедњем извјештају о напретку препоручила БиХ да појача активности на сузбијању екстремизма.

"БиХ је земља која је озбиљно погођена феноменом радикализације и страних бораца. У априлу је Полицијску станицу напао усамљени нападач, што је довело до убијања једног полицајца и рањавања друге двојице. Нападач је убијен у размјени ватре", наведено је у извјештају, а пишу Независне новине.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, упозорио је јуче да су селафије преузеле контролу над појединим месџидима који су се издвојили из Исламске заједнице, те је напоменуо да у тим заједницама дјелују с позиција радикализма, екстремизма, поготово насилног екстремизма.

"Сви случајеви тероризма који су се догодили у БиХ претходно су прошли кроз ту неку фазу радикализма и тог насилног екстремизма", истакао је Мектић, те рекао да знају за та мјеста и да ће подузети мјере.

Упитан да каже шта је са месџидом у мјесту Заклопача, недалеко од Међународног аеродрома Сарајево, из којег је и Мевлид Јашаревић кренуо у свој осветнички поход на Амбасаду САД у Сарајеву, Мектић је рекао да је то осјетљиво питање које се рјешава у сарадњи с Исламском заједницом БиХ.

"У оном моменту када то добије обиљежја евентуалног кривичног дјела и када ми дођемо до таквих података, без обзира о каквом се мјесту ради, ми ћемо дјеловати", рекао је Мектић.

На констатацију да постоје информације да у месџиду у Заклопачи бораве људи који се баве продајом дроге, те на питање да ли је то један начин финансирања селефијских заједница, Мектић је рекао да је организовани криминал често саставни дио начина финансирања радикалних покрета и насилних екстремиста у БиХ.

Армин Кржалић из Центра за Студије безбједности из Сарајева је рекао да је позитивно што је и посљедњи Извјештај о напретку ЕУ признао напредак који је БиХ постигла у борби са тероризмом.

"Вјерујем да су оцјене изнијели на основу релевантних података којима располажу и које су им прослиједиле наше агенције", рекао је он.

Основни предуслов за ефикасну борбу против тероризма је, према њему, боља сарадња и координација безбједносних субјеката, али да је потребно и већи нагласак ставити на превенцију и елиминисање главних узрока тероризма.

"Треба размишљати о стратегијама едукације грађана и низа група које су можда рањиве или често маргинализиране, што их ставља под посебни утицај радикалних група", рекао је он.

(НН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

25.12.2015 20:03

Ста да се ради кад Бакир неда да се брадоње дирају,а код нас у Рс полиција једино гања тракторе ако немају ротацију а кад виде вехабију разбјезе се као зецеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд

25.12.2015 20:07

Као сто си и ти у рату бјезао.Ови су ти постали ноцна мора.

Name

шук

25.12.2015 20:38

И ми браду лза трку имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрустрације

26.12.2015 00:14

Од обецања ниста и људи тразе утоцисте. Религија додје као прво. Потом алкохол, дрога, криминал. Радикализовали се или не, та Босне не мозе на Блиски Исток. Судбина је европска па ви Бујрум.

ОДГОВОРИТЕ