"Курир": Притвор за држављане БиХ и Кине

У акцији под кодним називом "Курир", чији је циљ спречавање кријумчарења новца из БиХ у Хрватску, а одатле у друге земље, приведено је девет лица, од којих седам држављана Кине и два држављанина БиХ, рекла је данас портпарол Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Кристина Јозић.

Босна и Херцеговина 24.12.2015 | 14:20
"Курир": Притвор за држављане БиХ и Кине

Јозићева је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву истакла да су ова лица лишена слободе због основане сумње да су починили кривично дјело удруживање ради чињена кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелом пореска утаја и прање новца.

Она је додала да је седам лица, након криминалистичке обраде у просторијама Сипе, предато уз извјештај о почињеном кривичном дјелу на даље поступање Тужилаштву БиХ.

"Ова лица осумњичена су да су удруженим дјеловањем починила кривична дјела утаја пореза и прање новца тако што је више правних лица у власништву кинеских држављана организовало и вршило увоз различитих врста робе из Кине од чега је већи дио робе продаван без евидентирања у пословној документацији", Јозићева.

Према њеним ријечима, новац су посредством сарадника држављана БиХ нелегалним путем пребацивали у Хрватску, а потом путем рачуна пословних банака новац је пребациван на њихове рачуне у Кини.

Јозићева је истакла да су на овај начин пребацили у Хрватску више од 23 милиона КМ, чиме је буџет БиХ оштећен за износ већи од три милиона КМ.

Она је подсјетила да је акција "Курир" започета у понедјељак, 21. децембра, и да још траје, а данас се врше претреси на више локација.

Према њеним ријечима, у оквиру акције претресени су стамбени и пословни објекти, те магацински простори више правних лица на 21 локацији на подручју Сарајева, Орашја, Градачца и дистрикта Брчко.

Јозићева је нагласила да су приликом претреса пронађени и привремено одузети разни предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, као и више од 220.000 евра, три пиштоља, разна врста пословне и друге документације, више путничких возила, мобилни телефони, рачунари.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић рекао је да су службеници Управе и данас на терену и да се налазе у фирмама код 10 обвезника чији су власници кинески држављани.

"Тренутно се ради попис свих врста робе која се налази код ових обвезника", каже Ковачевић и додаје да ће се на основу података о увозу робе ових лица и пописа робе доћи до укупних података о томе колики је промет, у ствари, био у БиХ, а да није евидентиран у псоловним књигама.

Он је истакао да, према досадашњим информацијама, постоје огромни мањкови и вишкови робе код ових пореских обвезника, а по окончањау процедуре имаће прецизне податке.

Према његовим ријечима, од августа 2014. до септембра ове године, фирме које се налазе на подручју Сарајева, Тузле, Градачца и Орашја увозиле су кинеску робу у БиХ коју су затим продавали "на црно" на тржишту БиХ, а новац који су добили од робе претварали у евре и ангажовали држављане БиХ да новац изнесу у Хрватску у Жупању у износима од 50.000 евра до 100.000 евра и полагали на рачуне Уникредит банке, а одатле финансијским трансакцијама у Кину.

Ковачевић је нагласио да ће се након завршетка свих активности знати колико је утајено пореза по основу ПДВ-а јер је роба продавана "на црно", након чега ће УИО против свих обвезника саставити извјештај и прослиједити га Тужилаштву БиХ.

Он је рекао да је УИО БиХ у овој години Тужилаштву БиХ прослиједила 92 извјештаја о постојању основане сумње да је почињено кривично дјело из области индиректних пореза, чиме је буџет БиХ оштећен за 54 милиона КМ.

Ковачевић је истакао да је од успостављања Управе 2005. до 2015. године Тужилаштву БиХ прослијеђено 1.268 извјештаја и њихових допуна гдје постоји основа сумње да је буџет БиХ оштећен за 252 милиона КМ.

"Многи од ових извјештаја су већ процесуирани, а велики дио се налази у раду", рекао је он и додао да је постигнут велики напредак од када је формиран тим састављен од службеника УИО и Тужилаштва БиХ који свакодневно раде појединачно на сваком предмету.

Шеф Одјељења за провођење прописа УИО БиХ Мехмедалија Осмић истакао је да су у овим нелегалним активностима учествовали многи и да то не траје од јуче.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Илија Чворовић

24.12.2015 13:20

Гарант је напад на РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

24.12.2015 14:26

Сто ти је Илија петљанија милија?

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

24.12.2015 15:07

ГЛУПИ И ПРОКЛЕТИ КРИМИНАЛЦИ. ОНИ НИСУ ЗНАЛИ ДА САМО "ПОЛИТИЧАРИ" МОГУ НЕКАЖЊЕНО ЛОПОВЛУКОМ ДА СЕ БАВЕ. ЗАТО НЕКА САДА ИДУ И ТРУНУ У ЗАТВОРУ А КАДА ОНИ СА РОБИЈЕ ИЗАЂУ НЕКА ТАДА ОСНУЈУ СВОЈУ ПОЛИТИЧКУ ПАРТИЈУ КОЈА ЋЕ НАРОДУ ДА ПРОПОВЈЕДА ПОШТЕЊЕ. ПОСЛЕ КАДА НОВИ ЛОПОВИ ДОЂУ НА ВЛАСТ МОЋЕ СЛОБОДНО ДА КРАДУ ДОКЛЕ ГОД БУДЕ БИЛО ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ КОЈА МОЖЕ НЕКАЖЊЕНО ОД СТРАНЕ "ДИРЕКТОРА" КОЈИ СЕ ПОСТАВЉАЈУ НА ТУ ДУЖНОСТ ПО ПОЛИТИЧКОЈ ПРИПАДНОСТИ ДА СЕ РАЗВЛАЧИ И КРАДЕ. МОРАЈУ САМО ДА ПОЖУРЕ ДА ЊИХ ДРУГЕ "ПОШТЕНАЧИНЕ" У ДРЖАВИ НЕ ПРЕТЕКНУ!

ОДГОВОРИТЕ