"Kurir": Pritvor za državljane BiH i Kine

U akciji pod kodnim nazivom "Kurir", čiji je cilj sprečavanje krijumčarenja novca iz BiH u Hrvatsku, a odatle u druge zemlje, privedeno je devet lica, od kojih sedam državljana Kine i dva državljanina BiH, rekla je danas portparol Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Kristina Jozić.

Bosna i Hercegovina 24.12.2015 | 14:20
"Kurir": Pritvor za državljane BiH i Kine

Jozićeva je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu istakla da su ova lica lišena slobode zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja i pranje novca.

Ona je dodala da je sedam lica, nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe, predato uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

"Ova lica osumnjičena su da su udruženim djelovanjem počinila krivična djela utaja poreza i pranje novca tako što je više pravnih lica u vlasništvu kineskih državljana organizovalo i vršilo uvoz različitih vrsta robe iz Kine od čega je veći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji", Jozićeva.

Prema njenim riječima, novac su posredstvom saradnika državljana BiH nelegalnim putem prebacivali u Hrvatsku, a potom putem računa poslovnih banaka novac je prebacivan na njihove račune u Kini.

Jozićeva je istakla da su na ovaj način prebacili u Hrvatsku više od 23 miliona KM, čime je budžet BiH oštećen za iznos veći od tri miliona KM.

Ona je podsjetila da je akcija "Kurir" započeta u ponedjeljak, 21. decembra, i da još traje, a danas se vrše pretresi na više lokacija.

Prema njenim riječima, u okviru akcije pretreseni su stambeni i poslovni objekti, te magacinski prostori više pravnih lica na 21 lokaciji na području Sarajeva, Orašja, Gradačca i distrikta Brčko.

Jozićeva je naglasila da su prilikom pretresa pronađeni i privremeno oduzeti razni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, kao i više od 220.000 evra, tri pištolja, razna vrsta poslovne i druge dokumentacije, više putničkih vozila, mobilni telefoni, računari.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Ratko Kovačević rekao je da su službenici Uprave i danas na terenu i da se nalaze u firmama kod 10 obveznika čiji su vlasnici kineski državljani.

"Trenutno se radi popis svih vrsta robe koja se nalazi kod ovih obveznika", kaže Kovačević i dodaje da će se na osnovu podataka o uvozu robe ovih lica i popisa robe doći do ukupnih podataka o tome koliki je promet, u stvari, bio u BiH, a da nije evidentiran u psolovnim knjigama.

On je istakao da, prema dosadašnjim informacijama, postoje ogromni manjkovi i viškovi robe kod ovih poreskih obveznika, a po okončanjau procedure imaće precizne podatke.

Prema njegovim riječima, od avgusta 2014. do septembra ove godine, firme koje se nalaze na području Sarajeva, Tuzle, Gradačca i Orašja uvozile su kinesku robu u BiH koju su zatim prodavali "na crno" na tržištu BiH, a novac koji su dobili od robe pretvarali u evre i angažovali državljane BiH da novac iznesu u Hrvatsku u Županju u iznosima od 50.000 evra do 100.000 evra i polagali na račune Unikredit banke, a odatle finansijskim transakcijama u Kinu.

Kovačević je naglasio da će se nakon završetka svih aktivnosti znati koliko je utajeno poreza po osnovu PDV-a jer je roba prodavana "na crno", nakon čega će UIO protiv svih obveznika sastaviti izvještaj i proslijediti ga Tužilaštvu BiH.

On je rekao da je UIO BiH u ovoj godini Tužilaštvu BiH proslijedila 92 izvještaja o postojanju osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo iz oblasti indirektnih poreza, čime je budžet BiH oštećen za 54 miliona KM.

Kovačević je istakao da je od uspostavljanja Uprave 2005. do 2015. godine Tužilaštvu BiH proslijeđeno 1.268 izvještaja i njihovih dopuna gdje postoji osnova sumnje da je budžet BiH oštećen za 252 miliona KM.

"Mnogi od ovih izvještaja su već procesuirani, a veliki dio se nalazi u radu", rekao je on i dodao da je postignut veliki napredak od kada je formiran tim sastavljen od službenika UIO i Tužilaštva BiH koji svakodnevno rade pojedinačno na svakom predmetu.

Šef Odjeljenja za provođenje propisa UIO BiH Mehmedalija Osmić istakao je da su u ovim nelegalnim aktivnostima učestvovali mnogi i da to ne traje od juče.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ilija Čvorović

24.12.2015 13:20

Garant je napad na RS

ODGOVORITE
Name

xx

24.12.2015 14:26

Sto ti je Ilija petljanija milija?

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

24.12.2015 15:07

ГЛУПИ И ПРОКЛЕТИ КРИМИНАЛЦИ. ОНИ НИСУ ЗНАЛИ ДА САМО "ПОЛИТИЧАРИ" МОГУ НЕКАЖЊЕНО ЛОПОВЛУКОМ ДА СЕ БАВЕ. ЗАТО НЕКА САДА ИДУ И ТРУНУ У ЗАТВОРУ А КАДА ОНИ СА РОБИЈЕ ИЗАЂУ НЕКА ТАДА ОСНУЈУ СВОЈУ ПОЛИТИЧКУ ПАРТИЈУ КОЈА ЋЕ НАРОДУ ДА ПРОПОВЈЕДА ПОШТЕЊЕ. ПОСЛЕ КАДА НОВИ ЛОПОВИ ДОЂУ НА ВЛАСТ МОЋЕ СЛОБОДНО ДА КРАДУ ДОКЛЕ ГОД БУДЕ БИЛО ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ КОЈА МОЖЕ НЕКАЖЊЕНО ОД СТРАНЕ "ДИРЕКТОРА" КОЈИ СЕ ПОСТАВЉАЈУ НА ТУ ДУЖНОСТ ПО ПОЛИТИЧКОЈ ПРИПАДНОСТИ ДА СЕ РАЗВЛАЧИ И КРАДЕ. МОРАЈУ САМО ДА ПОЖУРЕ ДА ЊИХ ДРУГЕ "ПОШТЕНАЧИНЕ" У ДРЖАВИ НЕ ПРЕТЕКНУ!

ODGOVORITE