Који су се поклони куповали 1948. године за празнике?

Заборавите на производе Епл и луксузне парфеме, далеке 1948. године људи су једни другима за Божић давали далеко скромније поклоне.

Занимљивости 24.12.2015 | 08:26
Који су се поклони куповали 1948. године за празнике?

Амерички магазин "Лајф" је мало истраживао и направио списак предмета који су били најпродаванији у време божићних и новогодишњих празника у чувеној њујоршкој робној кући "Мејси".

На првом месту нашла се данас потпуно заборављена платнена марамица која је те 1948. године купљена у 300.000 примерака. На другом месту је паковање честитки, на трећем су најлон чарапе, на четвртом хемијска оловка, а на петом мушке гаће и то у плавој боји.

Међу топ 10 најпродаванијих предмета током трећег поратног Божића су и мушке вунене чарапе, памучна бела кошуља, пиџама на пруге, шкотски виски и огрлица са вештачким перлама.

Пре 67 година, било је, такодје, популарно поклонити дечје гаћице, сатенску кравату, парфем "Сузи" и албум бечких валцера.

Већина је пре свега желела да својим блиским и вољеним дарује неку "практичну ствар", нешто што ће им добро доћи, што ће потрајати и што ће одмах моћи да користе.

На цени нису били производи технолошког развоја који ће седам деценија касније постати доминантни.

Према истраживању које је спровела агенција Дилоит, поклони који ће се ове године највише куповати у САД су бомбоњере и књиге, а потом козметика, парфеми и ЦД-и.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крух-хљеб

26.12.2015 20:02

У реду се стајало и по веци дио ноци. Плацање је било с 'тацкицама' или боновима као и сад у Босни. Сви цуте о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

28.12.2015 21:50

Сиротињо раја