ИД украла хемијско оружје из Либије

Екстремисти Исламске државе успели су да украду хемијско оружје из једног подземног складишта у Либији које није било добро обезбеђивано и тај гас је већ употребљен, изјавио је један рођак убијеног либијског вође Моамера ел-Гадафија у ексклузивном интервјуу за Раша тудеј на арапском језику.

Свијет 19.12.2015 | 21:56
ИД украла хемијско оружје из Либије

"ИСИС (ИС) је успела да пронађе нека од тајних подземних складишта, у којима се и даље налази хемијско оружје, сакривена у пустињи. Нажалост, она нису била на прави начин чувана", рекао је Ахмед Гадафи Ал-Дам, рођак либијског лидера, који је убијен 2011.

Ал-Дам је казао да је украдени гас затим прокријумчарен у северни део земље и продат.

"Постоје два позната случаја где су украдени хемијски агенси. Знам то од својих извора у Триполију. У првом случају, седам бурића са сарином је украдено, а у другом, мислим да их је било пет", навео је Ал-Дам.

Ове разорне хемикалије су већ употребљене, истакао је Ал-Дам, који је својевремено био један од Гадафијевих безбедносних официра од највећег поверења.

Он је подсетио да су током недавних сукоба близу џамије у Триполију, безбедносне снаге пронашле једно возило са великом количином сарина.

"Нажалост, они који су довезли ово возило у град нису разумели опасности од овог нервног агенса и колико је ризично донети га у урбано подручје, а тек икад га употребити. Не желим да ширим панику, али то је истина. И свет ово врло добро зна", додао је он.

Екстремистичка група ИС већ је користила хемијско оружје у Ираку и Сирији, према бројним извештајима, наводи РТ.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

АБЦ

19.12.2015 17:40

ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА ОПРАВДАЊЕ ЗА РУСЕЊЕ ЛИБИЈЕ *ЗДРАВ РАЗУМ*

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

20.12.2015 02:29

Амонијак у вецим колицинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.12.2015 04:29

Украла ???? па није то кутија цигара

ОДГОВОРИТЕ