ID ukrala hemijsko oružje iz Libije

Ekstremisti Islamske države uspeli su da ukradu hemijsko oružje iz jednog podzemnog skladišta u Libiji koje nije bilo dobro obezbeđivano i taj gas je već upotrebljen, izjavio je jedan rođak ubijenog libijskog vođe Moamera el-Gadafija u ekskluzivnom intervjuu za Raša tudej na arapskom jeziku.

Svijet 19.12.2015 | 21:56
ID ukrala hemijsko oružje iz Libije

"ISIS (IS) je uspela da pronađe neka od tajnih podzemnih skladišta, u kojima se i dalje nalazi hemijsko oružje, sakrivena u pustinji. Nažalost, ona nisu bila na pravi način čuvana", rekao je Ahmed Gadafi Al-Dam, rođak libijskog lidera, koji je ubijen 2011.

Al-Dam je kazao da je ukradeni gas zatim prokrijumčaren u severni deo zemlje i prodat.

"Postoje dva poznata slučaja gde su ukradeni hemijski agensi. Znam to od svojih izvora u Tripoliju. U prvom slučaju, sedam burića sa sarinom je ukradeno, a u drugom, mislim da ih je bilo pet", naveo je Al-Dam.

Ove razorne hemikalije su već upotrebljene, istakao je Al-Dam, koji je svojevremeno bio jedan od Gadafijevih bezbednosnih oficira od najvećeg poverenja.

On je podsetio da su tokom nedavnih sukoba blizu džamije u Tripoliju, bezbednosne snage pronašle jedno vozilo sa velikom količinom sarina.

"Nažalost, oni koji su dovezli ovo vozilo u grad nisu razumeli opasnosti od ovog nervnog agensa i koliko je rizično doneti ga u urbano područje, a tek ikad ga upotrebiti. Ne želim da širim paniku, ali to je istina. I svet ovo vrlo dobro zna", dodao je on.

Ekstremistička grupa IS već je koristila hemijsko oružje u Iraku i Siriji, prema brojnim izveštajima, navodi RT.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ABC

19.12.2015 17:40

ZAPADNA PROPAGANDA OPRAVDANJE ZA RUSENJE LIBIJE *ZDRAV RAZUM*

ODGOVORITE
Name

Zero

20.12.2015 02:29

Amonijak u vecim kolicinama.

ODGOVORITE
Name

Crni

20.12.2015 04:29

Ukrala ???? pa nije to kutija cigara

ODGOVORITE